HalászbástyaA régi erődítmény helyén, XVIII. századi várfalakra 1895-1902. között épült fel az új Halászbástya, ami sosem szolgált védelmi célokat. Schulek Frigyes tervezte. Hét tornya a hét honfoglaló vezért szimbolizálja.

Az eredeti Halászbástya nevét a középkori szokás szerint a védelmére kirendelt budai céhről kapta.
Az új, neogótikus építmény a mai budapesti városképben is meghatározó jelentőségű. Schulek a Duna felé kiugró nagy tornyot - melynek Híradás torony a neve - hangsúlyossá tette, és új tornyokat emelt az északi és déli bástyaszakaszon. Közöttük pedig megalkotta a ma már az ő nevét viselő nagy díszlépcsősort (főlépcsője márványból rakott).
Schulek az oszlopok fejezetének kidolgozásával, a vízköpők, a burkolatok egységével közelről és távolról is egységes és megkapó képet alakított ki.


Tornyai a hofoglaló vezéreket szimbolizálják

A bástya udvarának közepén Szent István király, míg a bástya lábainál a Ferenc József által ajándékozott Hunyadi János-szobor és a kolozsvári Szent György-szobor másolata található.


Esti kivilágításban

A középkorban a várfalnak ezt a részét a halászok céhe védte, innen kapta a nevét. A mai halászbástyának természetesen semmi védelmi szerepe nem volt. Egy látványos kilátóterasz, impozáns lépcsőkkel és sétautakkal. Talán innen nézve legszebb a pesti Duna-part, csodálatos panoráma nyílik a fővárosra, a pesti oldalról nézve pedig a Halászbástya teszi teljessé a Várhegy sziluettjének szépségét.

A bástya és a templom között látható Szent István király bronz lovasszobra. 1906-ban került felállításra.
A talapzat Schulek Frigyes tervei alapján készült, neoromán stílusban, a király életéből vett díszítő elemekkel. A szobor Stróbl Alajos műve.

Továbbsétálva a templom után a Hilton Hotel következik, mely 1976-ban épült Pintér Béla tervei alapján. Nemcsak modern szálloda, hanem sok történelmi emléket is rejteget magában. A szálloda érdekessége, hogy két nevezetes műemlék felhasználásával épült.

Északi szárnya a középkori Szent Miklós kolostor maradványai felett épült, déli szárnyát a volt jezsuita kollégium 18. században épült fala alkotja. A kettő találkozásánál áll a helyreállított Miklós torony, 1930-ban helyezték el rajta Mátyás királyt ábrázoló domborművet.

A szálloda előtti tér – Hess András tér – nevét a német származású. Hess András nyomdászról kapta, aki Magyarország első könyvnyomdáját a szemközti 4-es számú házban rendezte be. Ma a Fortuna étterem működik a helyén.

A tér közepén áll XI. Ince pápa szobra. Buda török uralom alól való felszabadulásának 250. évfordulójára 1936-ban állította a város a szobrot, amely Demkó József alkotása. XI. Ince pápa kezdeményezte a török elleni szövetség létrehozását és anyagi támogatással is hozzájárult a felszabadító harcokhoz.

A szobor mögötti épület az un. Vörös sün ház. Nevét a bejárat fölötti domborműről kapta. 1785-ig itt működött a vár egyetlen fogadója a ???Vörös sünhöz”.Nagytermében színielőadásokat is tartottak.


   

    
forrás