Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

2005. szeptember 11. 01:29 - veni75

Jó reggelt Amerika ..

 

not barbie ..

 

death .. (


 

"Az iraki események most elérkeztek a döntés végső napjaihoz."- hangzott el Bush, amerikai elnök beszédében.
2003.03.18 15:48 MTI

 

Honfitársaim!

Az iraki események most elérkeztek a döntés végső napjaihoz. Az Egyesült Államok és más nemzetek több mint egy évtizeden át türelmes és tiszteletet érdemlő erőfeszítéseket tettek arra, hogy az iraki rezsimet háború nélkül fegyverezzék le. Ez a rezsim az 1991-es öbölháború befejezéséhez meghatározott feltételek értelmében azt ígérte, hogy feltárja és megsemmisíti minden tömegpusztító fegyverét.

Azóta a világ mintegy tizenkét éven át próbálkozott diplomáciai módszerekkel. Több mint egy tucatnyi határozatot fogadtunk el az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Fegyverzetellenőrök százait küldtük Irak leszerelésének felügyeletére. Jóhiszeműségünket nem viszonozták. Az iraki rezsim a diplomáciát trükkként használta arra, hogy időt nyerjen és előnyre tegyen szert. Rendszeresen szembeszegült a Biztonsági Tanács teljes leszerelést követelő határozataival. Az évek során az ENSZ fegyverzetellenőreit megfenyegették az iraki illetékesek, elektronikusan lehallgatták, és rendszeresen becsapták őket.

Az iraki rezsim lefegyverzésére irányuló békés erőfeszítések újra és újra meghiúsultak, mert nem békés emberekkel van dolgunk. A kormányunk és más kormányok által szerzett felderítési adatok semmi kétséget nem hagytak az iránt, hogy az iraki rezsim továbbra is birtokolja és elrejti a valaha is kifejlesztett leghalálosabb fegyverek több válfaját. Ez a rezsim már bevetett tömegpusztító fegyvereket Irak szomszédai és Irak népe ellen.

A rezsim történetének részét képezik a Közel-Keleten elkövetett felelőtlen agressziók. Mély gyűlöletet táplál Amerika és barátaink iránt, és terroristákat segített, képzett ki és otthont nyújtott számukra, beleértve az al-Kaida ügynökeit is.

A veszély világos: vegyi, biológiai, vagy egy napon Irak segítségével megszerzett nukleáris fegyvereket használva a terroristák megvalósíthatják kinyilvánított törekvéseiket, és ártatlan emberek ezreit, vagy százezreit ölhetik meg a mi országunkban, vagy bárhol másutt. Az Egyesült Államok és más nemzetek semmivel nem szolgáltak rá, vagy váltották ki ezt a fenyegetést, de mi mindent meg fogunk tenni, hogy legyőzzük. Ahelyett, hogy a tragédia felé sodródnánk, a biztonság felé indulunk el.

Mielőtt bekövetkezhetne a borzalom napja, mielőtt túl késő lenne cselekedni, ez a veszély ki lesz iktatva. Az Egyesült Államoknak megvan a szuverén joga, hogy erőt alkalmazzon nemzetbiztonságának megoltalmazására. Ez a kötelesség rám hárul főparancsnokként az eskü által, amelyet letettem és amelyet meg fogok tartani.

Felismerve az országunkat fenyegető veszélyt, az Egyesült Államok kongresszusa tavaly nagy többséggel megszavazta, hogy támogatja az erő alkalmazását Irak ellen. Amerika megkísérelte, hogy az ENSZ-szel dolgozzon e fenyegetés kezelésében, mivel békésen akartuk megoldani a kérdést. Mi hiszünk az ENSZ küldetésében.

Az egyik ok, amely a II. világháború után az ENSZ alapításához vezetett, az volt, hogy aktívan és időben szembeszálljanak az agresszív diktátorokkal, mielőtt még képesek megtámadni az ártatlanokat és lerombolni a békét.

Irak esetében a Biztonsági Tanács az 1990-es évek elején cselekedett. A 678. és a 687. határozat értelmében, amelyek ma is érvényesek, az Egyesült Államok és szövetségesei felhatalmazással rendelkeznek erő alkalmazására ahhoz, hogy megszabadítsák Irakot a tömegpusztító fegyverektől.

Ez nem a felhatalmazás kérdése, ez az akarat kérdése. Tavaly szeptemberben elmentem az ENSZ közgyűlésének ülésére, és felszólítottam a világ nemzeteit: egyesüljenek és vessenek véget e veszélynek. November 8-án a Biztonsági Tanács egyhangúlag elfogadta az 1441. határozatot, amely megállapította, hogy Irak nyilvánvalóan megszegi kötelezettségeit, és súlyos következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha Irak nem szerel le teljesen és azonnal. Ma egyetlen nemzet sem állíthatja, hogy Irak leszerelt.

És nem is fog leszerelni mindaddig, amíg Szaddám Huszein hatalmon van. Az elmúlt négy és fél hónapban az Egyesült Államok és szövetségesei a Biztonsági Tanács keretében azon dolgoztak, hogy elérjék a tanács régóta kinyilvánított követeléseinek teljesítését. A Biztonsági Tanács egyes állandó tagjai azonban nyilvánosan bejelentették, hogy megvétóznak minden olyan határozatot, amely kikényszeríti Irak leszerelését. Ezek a kormányok osztják értékelésünket a veszélyt illetően, de azt az eltökéltségünket már nem, hogy azzal szembe kell szállni.

Mindazonáltal számos nemzet rendelkezik azzal az eltökéltséggel és erkölcsi erővel, hogy fellépjen e veszély ellen, amely a békét fenyegeti, és most széles koalíció van gyülekezőben, hogy kikényszerítse a világ jogos követeléseinek teljesítését. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem felelt meg felelősségének, így nekünk kell megfelelnünk annak, amely ránk hárul.

Az elmúlt napokban a Közel-Keleten egyes kormányok megtették, ami a dolguk. Nyilvános és magánüzenetek révén felszólították a diktátort, hogy hagyja el Irakot, és így tegye lehetővé a békés leszerelést. Ő mindeddig visszautasította ezt.

Az ámítás és a kegyetlenség évtizedei most lejártak. Szaddám Huszeinnek és fiainak 48 órán belül el kell hagyniuk Irakot. Ennek elutasítása katonai konfliktushoz vezet, amelynek kezdő időpontját mi fogjuk megválasztani. Saját biztonsága érdekében valamennyi külföldi állampolgárnak, beleértve az újságírókat és az ellenőröket is, azonnal el kell hagynia Irakot.

Sok iraki hallhat ma este engem fordításban, és a következőt szereném üzenni nekik: Ha hadjáratot kell kezdenünk, az az országotokat kormányzó törvényen kívüli személyek ellen, és nem ellenetek fog irányulni. Ahogy a mi koalíciónk megfosztja őket hatalmuktól, biztosítani fogjuk az élelmet és gyógyszert, amelyre szükségetek van.

Le fogjuk rombolni a terrorgépezetet, és segíteni fogunk nektek egy új Irak felépítésében, amely virágzó és szabad lesz. Egy szabad Irakban nem lesznek többé agressziós háborúk szomszédaitok ellen, nem lesznek többé méreggyárak, nem fogják kivégezni az ellenzékieket, nem lesznek többé kínzókamrák és megerőszakoló szobák. A zsarnoknak hamarosan távoznia kell. Felszabadulásotok napja közel van.

Szaddám Huszein számára már késő ahhoz, hogy hatalmon maradjon. Még mindíg nem késő azonban az iraki katonák számára, hogy tisztességgel járjanak el. Nincs késő ahhoz, hogy megvédjétek országotokat, lehetővé téve a koalíciós erők békés bevonulását a tömegpusztító fegyverek felszámolására. Erőink világos utasításokat fognak adni az iraki katonai egységeknek arra vonatkozólag, mit kell tenniük, hogy elkerüljék az ellenük irányuló támadást és megsemmisítésüket. Felszólítom az iraki fegyveres erők és felderítő szolgálatok minden tagját: Ne harcoljatok egy haldokló rezsimért, amelyért nem érdemes életeteket kockáztatni

És minden iraki katonai és polgári alkalmazottnak alaposan meg kell fontolnia a következő figyelmeztetést: bármiféle konfliktusban saját tetteitektől függ majd sorsotok. Ne romboljátok le az olajkutakat, amelyek az iraki népet megillető jólét forrását jelentik! Ne teljesítsetek semmiféle parancsot, amely tömegpusztító fegyverek alkalmazására szólít fel bárkivel szemben, beleértve az iraki népet! A háborús bűnökért felelősségre vonás jár, a háborús bűnösöket meg fogják büntetni, és semmit sem ér majd azzal védekezni, hogy "csak parancsot teljesítettem".

Ha Szaddám Huszein a konfrontációt választja, az amerikaiak tudhatják, hogy minden intézkedést megtettünk a háború elkerülésére, és minden intézkedést meg fogunk tenni a háború megnyerése érdekében is. Az amerikaiak át tudják látni a konfliktus költségeit, hiszen eddig is mi fizettük ezeket.

A háborúban nincs bizonyosság, csak egy dolog bizonyos, az, hogy áldozatokat kell hozni. És mégis, az egyetlen mód a háború okozta károk csökkentésére és annak megrövidítésére az, hogy hadseregünk teljes erejét és harci képeségét bevetjük, és erre mi készen állunk. Ha Szaddám Huszein ragaszkodni próbál a hatalomhoz, akkor a legvégsőkig halálos ellenség marad.

Végső elkeseredésében Szaddám vagy terrorista csoportok megkísérelhetnek terrorakciókat végrehajtani az amerikaiak, illetve barátaink ellen. E támadások nem elkerülhetetlenek, de lehetségesek. És már maga ez a tény is megerősíti, hogy miért is nem élhetünk a zsarolás fenyegetésének árnyékában. Az Amerika és a világ elleni terrorista fenyegetés csökkenni fog abban a pillanatban, amikor Szaddám Huszeint lefegyverezzük.

Kormányunk fokozott éberséggel figyel ezekre a veszélyekre. Miközben készülünk az Irak elleni győzelem biztosítására, további lépéseket teszünk hazánk védelmére.

Az elmúlt napokban az amerikai hatóságok kiutasítottak az országból bizonyos személyeket, akiknek kapcsolatuk volt az iraki titkosszolgálatokkal. Ami a többi lépést illeti, további biztonsági intézkedéseket rendeltem el repülőtereinken, és utasítást adtam a parti őrség járőrszolgálatának megerősítésére nagyobb kikötőinknél. A belbiztonsági minisztérium szorosan együttműködik a kormányzókkal annak érdekében, hogy növelje a fegyveres biztonsági védelmet a kritikus pontokon Amerika-szerte.

Ha az ellenség megpróbál csapást mérni hazánkra, azzal próbálkoznak majd, hogy a pánikkal eltereljék figyelmünket, és félelemmel rombolják erkölcsi tartásunkat. Ez azonban nem fog sikerülni nekik. Semmiféle cselekedetük nem tudja megingatni ennek az országnak az eltökéltségét, vagy megváltoztatni irányvonalunkat. Békés, de nem törékeny nemzet vagyunk. És nem félelemlítenek meg bennünket gonosztevők vagy gyilkosok. Ha ellenségeink csapást mernek mérni ránk, nekik és mindenkinek, aki segítette őket, félelmetes következményekkel kell szembenézniük.

Mi most azért cselekszünk, mert a tétlenség kockázata sokkal nagyobb. Egy éven, vagy öt éven belül sokszorosára növekszik Iraknak az a képessége, hogy kárt okozzon a világ minden szabad nemzetének. Ezekkel a képességekkel Szaddám Huszein és terrorista szövetségesei azt a pillanatot választhatják meg egy halálos konfliktus kirobbantására, amikor ők a legerősebbek. Mi azt választjuk, hogy szembeszállunk a fenyegetéssel most, ott ahol keletkezik, még mielőtt feltűnne egünkön, vagy városainkban.

A béke ügye azt követeli minden szabad nemzettől, hogy felismerje az új és tagadhatatlan realitásokat. A 20. században néhányan a gyilkos diktátorok megbékítése mellett döntöttek, és ezzel fenyegetéseiket hagyták globális háborúvá, és népirtássá fejlődni. Ebben a században, amikor gonosz emberek vegyi, biológiai és nukleáris terrortámadást forralnak, a megbékítés politikája soha nem látott mértékű pusztítást hozhat földünkre.

Terroristák és terrorista államok nem fedik fel ezeket a fenyegetéseket hivatalos nyilatkozatok formájába öltött tisztességes figyelmezetéssel. Az pedig nem önvédelem, ha akkor válaszolunk az effajta ellenségnek, amikor ők már lecsaptak ránk, hanem öngyilkosság. A világ biztonsága azt követeli, hogy Szaddám Huszeint most fegyverezzük le.

Amikor érvényesítjük a világ igazságos követeléseit, saját országunk legmélyebb elkötelezettségének is eleget teszünk. Szaddám Huszeinnel ellentétben hisszük, hogy az iraki nép képes az emberi szabadságra és meg is érdemli azt, és azt követően, hogy a diktátor eltávozik, az életteli, békés és önálló nemzet mintája lehet az egész Közel-kelet számára.

Az Egyesült Államok más országokkal együtt a szabadság és a béke előmozdításán fog munkálkodni abban a térségben. Célunkat nem fogjuk egy nap alatt megvalósítani, de idővel elérhetjük. Az emberi szabadság ereje és vonzása minden földön és minden életben megnyilvánul, s a szabadság legnagyobb ereje az, hogy felül kerekedik az erőszakon és gyűlöleten, s az alkotó férfiak és nők tehetségét a béke ügyének megteremtésére irányítja. Mi ezt a jövőt választjuk.

A szabad országok kötelessége népeink védelme az erőszakkal szembeni egység megteremtésével, és ma este, mint ahogy eddig is tettük, Amerika szövetségeseivel együtt vállalja ezt a felelősséget. Jó éjszakát és Isten áldása legyen továbbra Amerikán!


 

 

Újabb légitámadás indult Bagdad ellen szerdán közép-európai idő szerint reggel 9 óra körül. Szerdán ismét sugározni kezdett az iraki állami televízió, miután a hajnali légitámadás alatt megszakadt adása. A tv-csatorna Korán-idézetekkel ébresztette az iraki nézőket. A Pentagon 150-300 iraki katona megöléséről számolt be egy Nedzsefnél vívott csatában. Bászrában síita népfelkelés kezdetéről adtak számot, amelyet a brit tüzérek segíteni próbáltak.
2003.03.26 10:08 MTI

 

Újabb légitámadás Bagdad ellen

Újabb légitámadás indult Bagdad ellen szerdán közép-európai idő szerint reggel 9 óra körül.

Az al-Dzsazíra arab műholdas tévéállomás helyszíni tudósítása szerint a bombázás elsősorban az iraki főváros déli külső kerületeit célozta, de heves robbanásokat lehetett hallani Bagdad központjában is. Ez volt a második légitámadás szerdán Bagdad ellen. Az első hajnalban volt.

Fegyveres ellenállás Nasziríjánál

Fegyveres ellenállásba ütköztek szerdán a Násziríjától észak felé előrenyomuló amerikai csapatok. Mint a katonákat kísérő Reuter-tudósító jelentette, az offenzíva Násziríjától 40 kilométerre északra, As-Satrah városnál megrekedt. Az amerikai tengerészgyalogosok tüzérségi támogatást kértek a városban lévő iraki csapatok leküzdéséhez.

Az offenzíva útjába eső másik iraki város, Nedzsef meghódításáért vívott harcokban kedden 650 iraki esett el - közölte az amerikai felderítés.

Megszakadt a tv-adás - 300 iraki halott


Az iraki fővárost közép-európai idő szerint szerda hajnali fél három körül legalább tucatnyi robbanás rázta meg. Többek között találat érte a tévé székházát, és a műholdas adás is megszakadt. A Pentagon megerősítette az épületre mért csapást - közölte az AP, míg a CNN hírtévé megjegyezte: az iraki tévé szerepel a "legitim célpontok" listáján. Ugyanebben a bagdadi negyedben van a tájékoztatási minisztérium is.

Nedzsef és Kerbela között (Bagdadtól 150 kilométernyire délre) irakiak rakétagránátokat lőttek ki a 7. amerikai "lovasezredre". A páncélos egység viszonozta a tüzet 150-300 iraki harcost megölve - mondta a washingtoni védelmi tárca egy tisztségviselője, aki szerint amerikai emberveszteség nem volt a csatában.

Amerikai tengerészgyalogosok ellenőrzésük alá vontak egy kórházat a dél-iraki Násziríjában, foglyul ejtve 170 katonagyanús irakit, akik a létesítményt feltehetőleg támaszpontként használták támadásaikhoz.

Siíta népfelkelés Bászrában


Bászrából síita népfelkelés kezdetéről adtak számot, amelyet a brit tüzérek a külvárosból, precíziósan célzott tűzzel próbáltak támogatni. Egy haditudósító szerint a királyi skót dragonyosok tüzérsége speciális radarral állapította meg azoknak az aknavetőknek a helyét, amelyekből a Bászrában lévő iraki kormányerők lőtték a kormányzó Baasz párt helyi létesítményeit megtámadó polgári lakosokat. Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter visszautasította a népfelkelésről szóló jelentéseket.

A Theodore Roosevelt repülőgép-hordozón telepített vadászgépek szerdára virradóra egy olyan fegyveres csoport észak-iraki táborát bombázták, amely az al-Kaidához kötődik az USA szerint.

15 millió Magyarországnak


Az Irak elleni háború finanszírozására a kongresszusnak benyújtott 74,7 milliárdos pótköltségvetési csomag 5,02 milliárd dollárt irányoz elő nemzetközi segélyprogram címén. Magyarországnak, Lengyelországnak és a Cseh Köztársaságnak a terv 15-15 millió szán.

A legnagyobb segélyt Izrael és Törökország kapja. A kedvezményezettek között van Románia, Szlovákia és Szlovénia is.


Az ENSZ Gyermekalapja arra figyelmeztetett, hogy a dél-iraki Bászrában 100 ezer fiatal gyerek került veszélybe az ivóvízellátás megszűnése miatt.
2003.03.25 09:30 MR

 

A szervezet szerint a vízhiány nyomán járványok törhetnek ki, ami leginkább az ötévesnél fiatalabbakat veszélyezteti. Az Egészségügyi Világszervezet és az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet szintén aggodalmát hangoztatta, bár hírek szerint a vízellátást részben helyreállították Irak második legnagyobb városában.


A Bagdad felé nyomuló amerikai-brit erők hétfő éjjel heves tűzharcot vívtak az iraki erőkkel a BBC szerint.
2003.03.25 07:09 MTI

 

Mindamellett Stanley McChrystal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának műveleti aligazgatója közölte, hogy az amerikai szárazföldi erők már több mint 320 kilométernyire hatoltak be iraki területre Kuvaitból, és a 3. gyalogsági hadosztály alig több mint 80 kilométernyire van Bagdadtól.

A vezérőrnagy kijelentette, hogy az amerikai csapatok eddig szórványos ellenállásba ütköztek csupán, de elismerte: még nem bocsátkoztak közvetlen összeütközésbe az iraki elitkatonaság, a Köztársasági Gárda Bagdadot védő hadosztályával. Az inváziós erők helikopterei viszont már támadták a Medina hadosztályt - erősítette meg McChrystal, elismerve egy Apache helikopter "leesését".

A 3. gyalogsági hadosztály szóvivője elismerte, hogy egy katonáját agyonlőtték a Bagdadtól 160 kilométernyire délre lévő Nedzsefnél. Társai üldözőbe vették a támadót, és megöltek két irakit, másokat pedig foglyul ejtettek - jelezte a tiszt az AFP szerint.

A BBC úgy értesült, hogy Bászrában heves tűz fogadta a brit "Sivatagi Patkányokat", akik visszavonulásra kényszerültek a városkapukon kívülre, erőik átcsoportosítására. - Ujjongó tömegre számítottunk, de ebből semmi sem lett - mondta egy brit katonai szóvivő a BBC-nek.

A britek "mélységesen csalódottak", amiért Irak második legnagyobb városában eddig nem tört ki népfelkelés a kormányhoz hű csapatok ellen. Szembe kell nézni azzal, hogy az ellenállási gócok felszámolása sokáig elhúzódik. A tudósító által idézett brit tiszt szerint "hosszadalmas dologra kell berendezkedni - ez akár egy évig is így mehet tovább".

A BBC tudósítója szerint az ellenálló iraki katonákat Szaddám Huszein elnökhöz hű milíciák ellenőrzik. Ezek gondoskodnak arról, hogy ne adják meg magukat. Senki sem számított ennyire erős ellenállásra Bagdadtól ilyen távol - mondta a haditudósító.

Az iraki hadműveletek március 20-i kezdete óta hivatalos adatok szerint mintegy negyven amerikai és brit katona vesztette életét harcban vagy balesetben. A tényleges veszteségek nagyobbak is lehetnek.

 


2003.03.28 09:43 

 

Fotó: Skynews
Fotó: Skynews

                                                                                                           

Fotó: Skynews
Fotó: Skynews

Fotó: Euronews
Fotó: Euronews

Fotó: Skynews
Fotó: Skynews

Fotó: Euronews
Fotó: Euronews

 

Bagdadi bombázás exkluzív képei


2003.03.22 16:09

 


                                                                                                                                  

A következő két képen látható ennek a robbanásnak a előzménye
A következő két képen látható ennek a robbanásnak a előzménye

                                                                                                       

A becsapódás pillanata
A becsapódás pillanata

Lángol az épület
Lángol az épület


MTI-foto: Jerome Delay
MTI-foto: Jerome Delay


Egy újabb detonáció
Egy újabb detonáció



A bombázás végeredménye, nappali képeken


                                                                                                                                                                                                                                                 


 
 

Az amerikai közvélemény nem hisz az iraki győzelemben

NOL • Népszabadság Online  • 2005. július 27.

 

Az amerikaiak nem hiszik, hogy a hadsereg megnyerheti az iraki háborút vagy stabilizálni tudná a demokráciát Irakban - tűnt ki a legutóbbi közvélemény-kutatások szerdán közzétett eredményeiből.

Az USA Today/CNN/Gallup által készített felmérés alapján a megkérdezettek 51 százaléka szerint George Bush elnök félrevezette a közvéleményt az iraki vegyi fegyverekkel kapcsolatban, ami a háború kitörésének egyik fő oka volt.

A megkérdezettek 32 százaléka hiszi azt, hogy az Egyesült Államok nem nyerheti meg a háborút, 21 százalék szerint a háborút meg lehetne nyerni, de nem fogják. A győzelmet várók aránya 43 százalék. Az amerikaiak 58 százaléka úgy gondolja, hogy az amerikai kormány nem tudja stabilizálni az iraki kormány helyzetét.

http://lmno4p.org/images/war/

W A R   B E G E T S   W A R
Displaced in Basra
Day 12 - 30 March 2003


Families continue to leave Basra across one of the town's bridges manned by British soldiers. Iraqi President Saddam Hussein's grip on Iraq's second largest city, Basra, remains as tight as ever over a week into a virtual siege there by U.S. and British troops, residents said on Sunday. REUTERS/Dan Chung/POOL - Mar 30 12:40 PM ET

Every gun that is made, every warship launched, every rocket fired signifies, in the final sense, a theft from those who hunger and are not fed, those who are cold and are not clothed. - Dwight D. Eisenhower


A British soldier checks an Iraqi woman and her children on the outskirts of Basra as residents try to flee from this southern Iraqi town Sunday, March 30, 2003. (AP Photo/Anja Niedringhaus)


Iraqi's move to take cover as British tanks open fire on Iraqi positions on the outskirts of Basra Sunday, March 30, 2003. The Iraqi army returned fire with a mortar attack. (AP Photo/Anja Niedringhaus)


An Iraqi man is led away for questioning outside the besieged southern Iraqi city of Basra, March 30, 2003. Basra, home to around 1.5 million people, has been bombed by fighter planes and come under shell fire since U.S. and British troops invaded Iraq 11 days ago to topple Saddam Hussein. REUTERS/Jerry Lampen


Iraqis run for cover as British tanks open fire on Iraqi positions on the outskirts of Basra, Iraq Sunday, March 30, 2003. The Iraqi army returned the fire with a mortar attack. (AP Photo/Anja Niedringhaus)


A young Iraqi girl leaves Basra in southern Iraq in this photo made available Sunday, March 30, 2003. (AP Photo/Dan Chung, Pool)


An Iraqi man is held for questioning outside the besieged southern Iraqi city of Basra, March 30, 2003. Basra, home to around 1.5 million people, has been bombed by fighter planes and come under shell fire since U.S. and British troops invaded Iraq 11 days ago to topple Saddam. REUTERS/Jerry Lampen


British soldiers detain an Iraqi man of who they believe is a soldier in civilian dress, on the outskirts of Basra, Iraq Sunday, March 30, 2003. (AP Photo/Anja Niedringhaus)


An Iraqi woman holds her child at a checkpoint in the besieged southern Iraqi city of Basra, March 30, 2003. Basra, home to around 1.5 million people, has been bombed by fighter planes and come under shell fire since U.S. and British troops invaded Iraq 11 days ago. REUTERS/Jerry Lampen


British soldiers hold back an Iraqi man who tries to break through a security checkpoint to reach his family in the besieged southern Iraqi city of Basra, March 30, 2003. Basra, home to around 1.5 million people, has been bombed by fighter planes and come under shell fire since U.S. and British troops invaded Iraq 11 days ago to topple Saddam. Western tanks on Sunday controlled roads around the city but had not penetrated the center where, residents say, life goes on as normal under the firm rule of Saddam loyalists. REUTERS/Jerry Lampen

W A R   B E G E T S   W A R
Rain of Terror on Baghdad
Day 10 - 28 March 2003

Of course the people don't want war... Voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked, and denounce the pacifists for lack of patriotism, and exposing the country to greater danger. - Herman Goering at the Nuremberg trials


Collage courtesy douglasjames.net
Text from Pentagon leaflets dropped on Iraq.

Baghdad:


Relatives of victims weep outside the morgue of Al Nur hospital, following a bomb that landed in a busy market in the Al Shula'a district of West Baghdad Friday, March 28 2003. Iraq says at least 58 people died in the bombing of the market in Baghdad.(AP Photo/Jerome Delay)


Members of the Amer family weep over the remains of dead relatives in their home after a bomb landed in a busy market in the Al Shula'a district of West Baghdad Friday March 28, 2003. Arabic language television stations reported Friday that U.S. missile struck a market in western Baghdad, killing more than 50 people. The U.S. Central Command in Qatar said it was looking into the reports. (AP Photo/Jerome Delay)


Two children lay dead in the morgue of Al Nur hospital, following a bomb that landed in a busy market in the Al Shula'a district of West Baghdad Friday March 28, 2003, killing dozens, according to local hospital sources, and wounding scores. (AP Photo/Jerome Delay)


An Iraqi passes the telecomunications center in Baghdad after it was hit by a US missile.(AFP/Karim Sahib)


A man, seen in this image from video, cries as he runs through a market Friday, March 28, 2003, in Baghdad, Iraq. Arabic language television stations reported a U.S. missile struck a market Friday in western Baghdad, killing more than 50 people. (AP Photo/APTN)


A wounded man, seen in this image from video, makes a hand signal as he lays in a hospital bed Friday, March 28, 2003, in Baghdad, Iraq. Arabic language television stations reported a U.S. missile struck a market Friday in western Baghdad, killing more than 50 people. The U.S. Central Command in Qatar said it was looking into the reports. (AP Photo/APTN)


Members of the Amer family pray over the remains of their family members in their home after a bomb landed in a busy market in the Al Shula'a district of West Baghdad, Friday March 28 2003. Arabic language television stations reported Friday that U.S. missiles killed more than 50 people in the market. (AP Photo/Jerome Delay)


Abdul Hussein cries after seeing his son Heider, 25, dead body in the morgue of Al Nur hospital, following a bomb that landed in a busy market in the Al Shula'a district of West Baghdad Friday March 28 2003. The bomb killed at least 50 people, according to local hospital sources. The U.S. Central Command in Qatar said it was looking into the matter.(AP Photo/Jerome Delay)


Saja Jaffar, 2, is treated by a hospital nurse after being wounded by a bomb that landed in West Baghdad Friday March 28, 2003. Iraq's information minister said at least 58 people were killed Friday in a crowded market in northwest Baghdad by what local officials called a coalition bombing. (AP Photo/Jerome Delay)


Iraqi men carry the coffin of a man killed in an air raid on a Baghdad market March 28, 2003. Distraught Iraqis crowded into a hospital in a northern suburb of Baghdad, comforting or searching for scores of loved ones they say were killed or injured in an air raid on a busy market. Photo by Faleh Kheiber/Reuters

W A R   B E G E T S   W A R
Wounded
26-29 March 2003


A wounded Iraqi girl is treated by U.S. marines in central Iraq March 29, 2003. Confused front line crossfire ripped apart an Iraqi family on Saturday after local soldiers appeared to force civilians towards U.S. marines positions. The four-year old girl, blood streaming from an eye wound, was screaming for her dead mother, while her father, shot in a leg, begged to be freed from the plastic wrist cuffs slapped on him by U.S. marines, so he could hug his other terrified daughter. REUTERS/Damir Sagolj

No man is an island entire of itself ... any man's death diminishes me because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee. - John Donne

Wounded:


Iraqis carry the body of a man who Iraqi authorities say was killed in recent air strikes in Baghdad March 26, 2003. At least 15 burnt corpses lay in a popular residential area of Baghdad, apparently killed in a U.S.-led bombing or missile raid on the Iraqi capital on Wednesday, Reuters Television correspondents said. An Iraqi Information Ministry official said a strike on a busy market area had caused 'many, many casualties'. (Goran Tomasevic/Reuters)

These photos are of Iraqi women and children that have been injured during the invasion on Iraq. They are in the Al Kindi hopsital in Baghdad, and were visited on 24 March 2003 by members of the Iraq


Teenager taken to surgery. Received shrapnel wounds to his head, arms and legs.


Man soon to be married. His bride is still missing at bomb site.


Rafah Widad Muhammed, age 25,was injured by cruise missile inside her home.


Nada Adnan, 13 years old and a student at high school for girls, states "I wish that God would take Bush. Why did he do this to us? to me?". She has an open gash on her right cranium with underlying fracture and a large, deep shrapnel gauged cut into her upper left thigh. She has no narcotic relief and cries out as aides press guaze into her leg wound.


This six year old girl has a spinal cord injury from an explosion by a cruise missile.

24 March 2003: (1) and (2) Iraqi girl and boy in Al-Numan hospital after being seriously wounded by US missile in a residential neighborhood of Baghdad; (3) two Iraqis hug in death south of the city of Najaf in central Iraq.

 

 " Allah ..! Allah megfizet még ezért "

 

Kitombolta magát a Katrina

2005. augusztus 30. 09:57, Kedd - Richárd Balázs

Hétfőn végig vonult a Katrina hurrikán New Orleanson, majd folytatta útját a szárazföld belseje felé, Alabama irányába, intenzitása azonban csökkent.


 
A miami központú Nemzeti Hurrikán Központ csupán egyes kategóriájú viharként értékelte az ötös Saffir-Simpson hurrikánerősségi skálán. A viharos szél New Orleans északkeleti részénél óránkénti 155, majd 100 kilométeresre csökkent, az alacsonyan fekvő városon azonban kegyetlenül végigsöpört. A jelentések szerint tegnap délután és éjszaka az elmúlt félévszázad leghevesebb hurrikán csapása zajlott le a Mexikói-öböl északi részén. Hétfőn 1,8 méter magasan állt a víz és több területen a szivattyúk nem bírták az igénybevételt, nyilatkozott Ray Nagin polgármester a CNN-nek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A heves vihar - ami ereje teljében óránkénti 240 kilométeres széllökésekkel csapott le - hétfő reggel már áthaladt Louisiana állam déli részén és a Mexikói-öböl partvidékén. A helyi televízió beszámolt egy külvárosi apartman épületegyüttes összeomlásáról is, a sérültek számáról azonban nem érkezett híradás. A parton lakók a házak tetejére menekültek a növekvő ár és a hurrikán által keltett hatalmas hullámok elől. Számos partmenti házban a kikötött, majd a szél hatására elszabadult csónakok okoztak súlyos károkat.

A hurrikán 300 000 embert hagyott áram nélkül Dél-Louisianában, míg Louisiana, Mississippi és Alabama államban 1,3 millió otthonban és munkahelyen szakadt meg az áramszolgáltatás. Több százezren hagyták el New Orleanst az evakuálási utasítás hatására, mivel kezdetben úgy tűnt, hogy a várost telibe kapja, és ezáltal katasztrofális csapást mér rá a Katrina. A vihar ötös erősségű szörnyként érkezett, azonban hamar négyesre mérséklődött, valamint némileg el is kanyarodott, azonban így is tetemes károkat okozott. Sajnos voltak, akik figyelmen kívül hagyták a felszólítást. A hatóságok szerint közülük sokan odaveszhettek az árban, mivel a mentőalakulatok a legtöbb helyre nem tudtak bejutni a magas vízállás miatt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kora reggel a város már áram nélkül volt, ami főként azokat sújtott, akik a Superdome sportarénában kerestek menedéket, amit a hatóságok külön erre a célra jelöltek ki. A Katrina vad szelei darabokra tépték a csarnok tetőszerkezetét, amit közel 10 000 összesereglett lakos figyelhetett remegve az arénából, melybe később a víz is elkezdett beszivárogni. A New Orleans-i korházak vészforgatókönyveket dolgoztak ki, hogy betegeiket és az ott dolgozókat kimenekítsék az alsó szintekről. A közeli olajfinomítók mindössze minimális károkról számoltak be, ezért a hétfő délutánra 70 dolláros magasságba szökő hordónkénti olajár némileg visszább esett.

A Katrina a 11 olyan csendes-óceáni vihar az idén, amelynek nevet adtak. Becslések szerint a hurrikán 10-25 milliárd dollár kárt okozott. Amennyiben a valós adat eléri a 25 milliárdos értéket, akkor Katrina magáénak mondhatja a legköltségesebb amerikai hurrikán címet.
 
Katrina elsodorhatja az USA költségvetését

2005. szeptember 7., szerda, 12:05|Utolsó módosítás: 2005. szeptember 7., szerda, 12:05




Becslések szerint mintegy 150 milliárd dollárt kell a Katrina hurrikán pusztítása után az újjáépítésre fordítania az Egyesült Államoknak, ami alaposan lerontja majd a költségvetés pozícióját. Az USA napi 2 millió dollárt költ a mentési munkálatokra.



Fotó: MTI
Napi 2 millió dollár mentésre

A Katrina hurrikánt követő okozta károk felszámolása a jelenlegi becslések szerint csaknem 150 milliárd dollárjába kerül majd az USA-nak.

Júliusban a Fehér Ház még 94 milliárd dolláros javulást tervezett a folyó évi költségvetésben és azt kommunikálta, hogy George W. Bush elnök könnyen teljesíteni tudja majd ígéretét a tavalyi rekordméretű deficit felére csökkentésére vonatkozóan a hivatali idejének végéig.

A Fehér Ház költségvetési hivatalának júliusi előrejelzése szerint a szeptember végével záruló pénzügyi évben a deficitnek 333 milliárd dollárra kellene csökkennie, ami 79 milliárd dollárral maradna el a tavalyi rekorddeficittől. A tervben jövőre 341 milliárd dolláros deficitcél szerepelt.

Most mindkét adat realitása kérdőjelessé vált, hiszen a kormány napi mintegy 2 milliárd dollárt költ a Katrina hurrikán mentési munkálataira, és ezek az összegek közvetlenül a költségvetést terhelik.

Rövid távon jelentősen növelik e terhek a költségvetést - közölte a szenátus költségvetési bizottságának elnöke. A Fehér Ház azonban egyelőre kitart amellett, hogy a költségvetési deficit a tavalyi 521 milliárd dollárról 2009-ig megfelezhető, 260 milliárd dollárra csökkenthető. Tehát, hogy a Katrina hatásán egy-két éven belül túl lehet jutni és a helyreállítási terhek hosszabb távon nem érintik majd sem a költségvetés, sem a gazdaság állapotát.

John Snow pénzügyminiszter közölte, hogy a Katrina hurrikán hatására lassulhat az USA idei növekedési üteme, jövőre azonban ösztönző hatást váltanak ki a helyreállítási munkálatok.

Egyes törvényhozók azzal érvelnek, hogy a katasztrófa költségvetési kihatásait egyes kiadási tételek megnyirbálásával kellene kiegyensúlyozni, de ezek a megjegyzések nem találnak visszhangra. Az iraki háború finanszírozásához, vagy New York szeptember 11-i terrorista támadás utáni megsegítéséhez hasonlóan a mostani újjáépítési terheket sem egyes költségvetési tételek kiiktatásával finanszírozzák.

Ugyanakkor nem várható, hogy a költségvetési adóbevételekből pótolhatnák a kiesést, hiszen egyes törvényhozók éppenséggel a Katrina áldozatait megsegítő és a hurrikán okozta gazdasági hatásokat ellensúlyozó adómérsékléseken gondolkoznak.

(MTI)


Korábban:
Részlegesen újra hajózható Mississippi
New Orleans környéke a hurrikán előtt és után
Bush szükségállapotot rendelt el Texasban
Idősebb Bush Clintonnal gyűjt a Katrina áldozatainak


Szólj hozzá!

2005. szeptember 08. 19:37 - veni75

 

Hermann Hesse

A magány

Egy erős szellem terjesztette szét
A hegyek fölött nagy, fehér kezét.

Tekintetének fénye rám mered,
De én nem félek: nem bánt engemet.

Fekete mélyben bukkantam reája.
Magas csúcsokra csalogat ruhája.

Mély álmaimból gyakran keltem én.
Játszom az élet s halál ösvenyén.

S órákon át, míg szívem fájt nekem,
A hegyi úton lassan járt velem.

És hűvös kezét áldón tette ottan
Hő homlokomra és én - megnyugodtam!

Juhász Gyula fordítása

Szólj hozzá!

2005. szeptember 08. 19:27 - veni75

Craigievar Castle, Aberdeenshire, Scotland, 2003

This fairytale-like castle, which exemplifies some of the best Scottish Baronial architecture, seems to have grown naturally out of the beautiful rolling hillsides of Aberdeenshire. The Great Tower stands just as it was when completed by Master William Forbes - 'Danzig Willie' - in 1626.
Szólj hozzá!

2005. szeptember 08. 19:25 - veni75

Dolbadarn Castle, Conwy, Wales, 2003

Built by the Welsh Princes of Gwynedd, Llywelyn the Great, and dates to the 13th century about the year 1230. The tower stands 40ft high and is built of local slate. Standing on top of a hill overlooking Lake Padarn the castle blocks any movement in the steep sided valley below.
Szólj hozzá!

2005. szeptember 08. 19:22 - veni75

Castle Stalker, Argyll, Scotland, 2001

Built by the Stewarts of Appin in the 16th century on a small islet. At high tide it is only reachable by boat. Sold by Duncan Stewart, the 6th laird of Appin, in 1620 and came into possession by the Campbells. The Privy Council of 1684 ordered it to be given back to Stewarts and after a prolonged siege the Stewarts retrieved it. They lost it again in 1690 and abandoned about 1780
Szólj hozzá!

2005. szeptember 08. 19:20 - veni75

Pendragon Castle, Cumbria, England, 2003

This, according to legend, is the site where Uther Pendragon, father of King Arthur, died. The story goes that Uther, also a King, had his capital at nearby Carlisle. Hugh de Morville built the castle around 1173. In 1341 the Scots burnt the castle, but it was rebuilt in 1360, and lived in by the Cliffords until a fire destroyed it in 1541.

Szólj hozzá!

2005. szeptember 08. 19:18 - veni75

St Materianas Church, Tintagel, Cornwall, England, 2002

The church rests above the ruins of Tintagel Castle, King Arthur's castle in which Uther Pendragon falls in love with Ygerna, wife of Gorlois, Duke of Cornwall. To keep her away from Uther, Gorlois sends her to Tintagel. Uther goes to Cornwall, and with Merlin's help enables him to look like Gorlois. Disguised, he enters the castle to sleep with Ygerna, whereby Arthur is conceived
Szólj hozzá!

2005. szeptember 08. 19:16 - veni75

Castle Fraser, Aberdeenshire, Scotland, 2003

The most elaborate 'Z' plan castle in Scotland, and one of the grandest Castles of Mar, was begun in 1575 by the 6th laird, Michael Fraser, and incorporates an earlier building. The castle was completed in 1636 and was the masterpiece of two great families of master masons, Bell and Leiper.
Szólj hozzá!

2005. szeptember 08. 19:13 - veni75

Glen Coe Farm, Highlands, Scotland, 2003

The valley is most well-known for the massacre of the MacDonalds, often named the site of "Murder Under Trust". On February 13, 1692, the MacDonalds welcomed the Campbells into their homes and acted as gracious hosts. In the middle of the night, when all the MacDonalds were asleep, the Campbells then slaughtered all of the MacDonalds.

 

Szólj hozzá!

2005. szeptember 08. 19:06 - veni75

Black Rock Cottages, Glen Etive, Highlands, Scotland, 2003

The nearby Glen Coe massacre of 1692 had roots in the Campbell-MacDonald feud, which dated

back to 1500. The Campbells were prosperous and ambitious - with friends in high places.

The MacDonalds were notorious, particularly for their ability to make cattle "disappear."

Szólj hozzá!

2005. szeptember 08. 19:04 - veni75

Lagangarbh Cottage, Glen Etive, Highlands, Scotland, 2003

100 million years ago, molten granite rose upwards from the seabed through the 'Highland Schists', which then formed

Scotland. Huge areas of the country were created forming mountains as high as the Alps. Subsequent

erosion has reduced these to their present day level. Around 25,000 years ago, during the Ice Age,

 moving Glaciers cut the deep-sided valleys.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása