Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Szexlexikon

2006. május 06. 20:03 - veni75

.. elgondolkodtam azon, mutassak-e néhány szót ízelítőül.. de úgy döntöttem, akit érdekel, megnézi.

 SZEXLEXIKON:))

Szólj hozzá!

Gyógynövények

2006. május 06. 19:42 - veni75

Görögszéna (Trigonella Foenum-Graecum)

Gyakrabban használt magyar nevei: görög lepkeszeg, fenőgrék. A növény valójában egy jelentős takarmány Európa déli részén. Szárított magvait megőrölve Dél- és Kelet Európában fűszernövényként használják. A görögszéna egy ókori gyógynövény, melynek használata Kis-Ázsiából Kínába, dél felé Észak-Afrikába terjedt, nyugati irányban keresztül Európán, bár alkalmazása Észak-Európában nem volt általános. Manapság más a helyzet, mert felfedezték, hogy a gyógynövény csökkenti a vércukorszintet, és a rosszindulatú daganatos betegségek esetén is hatékony. A növény kelet- és Észak Afrikában főleg impotencia és menstruációs problémák gyógyítására használják. A görögszéna elősegíti a kismamák tejelválasztását. Hólyagokra, kelésekre őrölt görögszénából borogatás készíthető. Ezen kívül furunkulusok, felületi gyulladások, valamint egyéb bőrkiütések esetén hatásos, pépes kötés formájában alkalmazva. Flavonoidokat (fitoösztoréneket) tartalmaz, amelyek a hormontermelést szabályozó hatásuk révén elősegítik az ösztogénekkel "táplálkozó" emlőmirigyek fejlődését. Továbbá tartalmaz még linolénsavat, olajsavat, palmitinsavat és sztearinsavat, káliumot, vasat, B vitamin komplexet és A és C vitamint.

Komló (Humulus Lupulus)

Fitoösztrogénekben nagyon gazdag, ami nemcsak a hatékony mellnövekedést segíti elő, hanem antioxidáló hatása miatt számos hormon eredetű mellbetegségek kockázatának enyhítésében játszik szerepet. A növény illóolajat, flavonoidokat tartalmaz. A komló bizonyítottan jó nyugtatószer, a népi gyógyászatban emésztési panaszok kezelésére alkalmazták.

Kecskeruta (Galega Officinalis L.)

Gyakrabban használt magyar nevei: kecskeruta, kecskehere. Elterjedt Dél,- Délkelet- és Kelet- Európában és Elő-Ázsiában. Közép- és Nyugat-Európában újabban honosodott meg. Nálunk az Alföldön és a Dunántúlon gyakori, az Északi- és a Dunántúli-középhegységnek csak a szélein él szórványosan. Aktív összetevői a flavonoidok, amelyek a női hormonok természetes termelődését szabályzó hatásuk van. A női nemi hormonokat az emlőmirigyekben lévő sejt receptorok természetes módon gyűjtik, így mellnövekedést és az emlőmirigyekben lévő keringés javulását eredményezik. A növény enyhébb lefolyású cukorbetegség esetén vércukorszint-csökkentő hatású, és ödémacsökkentő tulajdonságokkal is bír. Teájának fogyasztása szoptatós anyáknak ajánlott, rendszerint más gyógynövényekkel keverve. Kiegészítő kezelésként cukorbetegek víz helyett fogyaszthatják a kecskerutából, fekete áfonya leveléből és babhüvelyből készített teát.

Yamgyökér (Dioscorea Villosa)

A tradicionális gyógyításban használták a női nemi zavarokra, más jelentős hatásai mellett, mint a koleszterinszint csökkentő képesség, a szívkontrakció hatékonyságának a növelése, vérnyomás szabályozó hatás, vizelet kiválasztás elősegítésére.

Tribulus Terrestris

Az ősi indiai népgyógyászatban (Ayurveda) a tribulus terrestrist vízhajtó és aphrodisiacumként használták, illetve a férfi és női termékenység növelésére. A legújabb tanulmányokból ismert az LH (lutein hormon) szint növelő hatása a férfi testben, a tesztoszteron növekedésével, illetve az FSH szint növelő hatása a női testben a női nemi hormonok, az izomtömeg és a libidó növekedésével. Kelet-Európában az elégtelen hormonális működés kiegyensúlyozására használják. A tradicionális kínai orvoslás máj- és vesevédőként és a húgyúti működési zavarokra használja, és mint a máj-, és tüdő meridiánok különleges szere. Az ókorban a szaponin tartalmú növények, mint pl. a görögszéna és a csüdfű (astragalus) a tribulus mellett nemi ösztönt fokozó szerként használták (a tesztoszteron hormon lehetséges növekedése, a tribulus terrestris alapos tanulmányozása jelenleg is folyik).

Szója (Glycine Max)

A szója egyik azoknak a táplálékoknak, amely a legmagasabb koncentrációban tartalmaz izoflavonoidokat, fitoösztrogéneket, melyek a testünk hormontermelését természetes módon szabályozzák. Ez a szabályozó hatás különösen fontos a nők számára, akik biztosítani szeretnék maguknak a helyes és szabályos hormonális egyensúlyt úgy, mint a természetes mellnövekedést, mivel a szója izoflavonoidjai természetes módon serkentik a "jó" ösztrogének termelődését, amelyek az emlőmirigy sejt receptoraihoz kötődve részt vesznek a mell egészséges növekedésében. A szója izoflavonoidjai megakadályozzák a kémiai eredetű, veszélyes és rákkeltő ösztrogének recepcióját is, segítve ez által megóvni a mellet (és az egész testet) a tumor kialakulásának a kockázatától. Számos klinikai tanulmány készült a szója izoflavonoidjainak rák megelőző hatásáról. A szója tehát egy rendkívüli táplálék és egy kitűnő étrend-kiegészítő, amelyet a mindennapi étkezésünkbe be kellene iktatni.

Más tulajdonságok: A szója nagyon értékes élelmiszer, és már nem csak a vegetáriánusok étlapján szerepel, hanem egyre több emberében, akik odafigyelnek az egészségükre. A kereskedelemben sok táplálék kiegészítő alapja. A szója íze hasonló a babéhoz és zöldségként lehet fogyasztani. A szójából számos termék kerül piacra, amelyeket egyre elterjedtebben használunk, és nem csak speciális üzletekben lehet őket megvásárolni, hanem már szupermarketekben is kaphatók: szójaolaj, szójaliszt, szójaszósz (a kínaiak ételízesítőként só helyett használják), szójatej, szójafagylalt, tofu (ez egy szója alapú sajt), hamburgerekben és kolbászokban a húst szójával helyettesítik, így vegetáriánusok is fogyaszthatják. A szója 44%-ban proteint tartalmaz, sokkal többet, mint például a lencse vagy más zöldségfélék.

Lucerna (Alfa Alfa/Medicago Sativa)

Délnyugat-Ázsiából származik, de mára a világ nagy részén termesztik. A csíranövényeket az arab "alfalfa" néven árusítják. Ez szó szerint azt jelenti: "minden táplálék atyja". A lucerna erősítő hatású, főként vérszegényeknek, premenstruációs szindrómában szenvedő nőknek és cukorbetegeknek ajánlott. A gyógyfű fehérjékben, ásványi anyagokban gazdag, és csökkenti a koleszterinszintet. Használatával megelőzhető a korai öregedés, az érelmeszesedés továbbá csontritkulás esetén a növényt, mint ásványi anyag feltöltőként használjuk, mivel fitoösztrogéneket és ásványi sókat tartalmaz (kalcium, vas, foszfor, cink, réz, szelén, szilícium). Koleszterinszint csökkentő hatása van - a májra és a méregtelenítő rendszerre fejti ki hatását, amely a vérben és a májban lévő koleszterinszint csökkentő képességének köszönhető.

Használatával megelőzhető a korai öregedés, az érelmeszesedés - továbbá csontritkulás esetén a növényt, mint ásványi anyag feltöltőként használjuk, mivel fitoösztrogéneket, és ásványi sókat tartalmaz: Ca, P, Fe, Zn, Cu, Se, Si. Koleszterinszint csökkentő hatása van (a szaponinok jelenlétének köszönhetően) - a májra és a méregtelenítő rendszerre fejti ki a hatását, amely a vérben és a májban lévő koleszterinszint csökkentő képességének köszönhető. Állatokon végzett különböző klinikai kísérletek bizonyítják, hogy érelmeszesedés esetén csökken a plakkok képződése is. A folyamat a "triterpenoid" szaponinok jelenlétének köszönhető, amelyeknek koleszterinszint csökkentő tevékenységük révén jelentősen csökken a teljes koleszterinszint és az LDL koleszterin. A szaponoidok közül a "idrossimedicagenico16" savhoz kapcsolódó "medicagenico" savat tartalmaz, amelynek az ekcéma és a psoriasis egyes fajtáit gyógyító hatása van. A kumarin származékok véralvadásgátló hatásának köszönhetően az orvosi fű támogatja a keringést.

Édeskömény (Foenicum Vulgare)

Gyakrabban használt magyar nevei: édes kömény, magyar ánizs, olasz kömény Az édeskömény Dél-Európában és a Földközi-tenger mellékén honos. A közép és dél-európai országokban sok helyen termesztik. Az édeskömény termését, valamint illóolaját a modern gyógyászat széleskörűen felhasználja. Különösen a csecsemőgyógyászatban betöltött szerepe jelentős mivel szélhajtó, görcsoldó hatása van. Gyakori alkotórésze a szélhajtó, a gyomor-, a hashajtó, a köptető, az epehajtó, vesekőképződés-gátló, a tejelválasztást fokozó teáknak. Az édeskömény egyik legértékesebb ízesítőnk, mivel nemcsak az ízeket és a szájban lévő íz-bolyhokat befolyásolja de fogyasztásával alaposan besegíthetünk az emésztésünk meggyorsításában. Jótékony hatásait elismerik a gyomorégés okozta panaszokra, székrekedésre, menstruáció előtti zavarokra, változókor tüneteinek enyhítésére.

Tartalmaznak továbbá A, B vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt és cinket. Az édeskömény termése közkedvelt fűszer, főzelékek, saláták, halételek, mártások, teasütemények ízesítője.

Zöld ánizs (Pimpinella Anisum)

Gyakrabban használt magyar nevei: illatos ánizs, fűszeránizs, közönséges ánizs Az ánizs származási helye a mediterrán vidék: a Földközi-tenger keleti partvidékén. Kis-Ázsiában és Egyiptomban őshonos és az Égei-tenger néhány szigetén is előfordul. Ismert köptető, enyhe görcsoldó és fertőtlenítő hatása. Termését a gyógyszeriparban és szesziparban egyaránt felhasználják. Az ánizsolaj biológiai hatása többirányú. A légző- és vizeletkiválsztó szervrendszerben és tápcsatornában választódik ki és fejti ki hatását. Gátolja a baktériumok fejlődését. Serkenti az emésztőnedvek elválasztását, ezzel elősegíti az emésztést. Csökkenti a bélben felhalmozódó gázok okozta görcsöket és a görcsös székrekedést. Görcsoldó és fertőtlenítő, valamint a védőkolloidok képződését serkentő hatása miatt vesekőbetegségek esetén is használják. Az ánizs a gyermekgyógyászatban, mint szélhajtó, szinte nélkülözhetetlen. Mandulagyulladáskor teafőzete közismert és kedvelt. Antireomatikus bedörzsölőszerek alkotórésze. Továbbá használják még illatosító, ízesítő hatása miatt a cukrászatban, likőrgyártásban igen gyakori, gyógyszerekhez íz javítóként is adják.

Verbéna (Verbena Officinalis)

Gyakrabban használt magyar nevei: vasfű, orvosi fű, (kakascímer, keserűfű, lakatfű, uborkafű) A közönséges vasfű gyógyászati felhasználása igen széles körű. Menstruációs zavarokat enyhítő, tejelválasztást serkentő, anyagcsere-folyamatok stimulálására szolgáló teakeverékek alkotórésze. Külsőleg bőrbántalmak kezelésére is javasolják.

 

4 komment
süti beállítások módosítása