Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

IX. Budapesti Lovas-Juniális - III. Magyar Fényünnep és Jurtatalálkozó

2007. június 22. 15:58 - veni75

2007. Június 21 - 24.
Budapest, Óbuda, hajógyári-sziget

Európa legnagyobb - az ősmagyar és ázsiai kultúrát bemutató rendezvénye, hagyományosan június utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre. A mintegy hatvan jurtában a kilátogatók megismerhetik az ősi hagyományokat, képzőművészetet, ősi mesterségeket, ősmagyar ételeket és szokásokat. A lovasbemutatókon a legjobb hazai és határontúli lovasok mutatják be kivételes tudásukat - Kassai Lajos világhírű lovasijász, Kelemen Zsolt, a leghíresebb magyar lovasharcművész, a csallóközi lovasijászok, bemutatót tartanak a rendezvényen a legjobb magyar solymászok, Európa leghíresebb pónifogathajtói, a Mészáros testvérek, a legjobb magyar lovas-kaszkadőrök.

 

A Fényünnep / péntek/ immáron a térség legnagyobb a nyári napfordulót ünneplő eseménye. Az első nap, a Tanítás Napja, ahol az ősi tanításokkal ismerkedhetnek meg a kilátogatók. Szombaton az 1100 éves pozsonyi csatára emlékező produkció után az egri szilaj dobosok és ázsiai művészek lépnek fel. Az estét a nővé avatás szertartása zárja. A meghívott rokon népek- kazah, kirgiz, mongol, tadzsik, ujgur - jurtáikban hazájuk ősi művészetét mutatják be, de hagyományos gasztronómiájukkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

 

A minden évben elvégzett hatástanulmányok alapján, hogy a rendezvény tetszési indexe 97,8 százalékpont. A látogatók a fővárosból, mintegy 70 vidéki településről és 21 országból érkeznek.

 

A rendezvény megtekintése ingyenes.

 

Szervező: Nemzeti Lovas Marketing Társaság
Elérhetőségek:peto@mail.inext.hu
Tel.: 30/685-7812

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása