Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser

2008. január 19. 22:31 - veni75

 

 

"Néhányan azt állítják,
a házak falakból állnak.
Szerintem ablakokból."
F. Hundertwasser

 

 

(eredetileg Friedrich Stowasser) (Bécs, 1928. december 15. – Új-Zéland közelében, 2000. február 19.)

Osztrák építész, festő és filozófus.„Sto” cseh nyelven azt jelenti: „száz”, ezt németesítette művésznevében, melynek jelentése „száz víz”. A Friedensreich jelentése béketeli, Regentag: esős nap (egyébként saját hajójának a neve is, amelyen lakott), Dunkelbunt: sötéttarka.

Építészete az organikus építészethez tartozik, melyet leginkább Antonio Gaudíéhoz lehet kötni. Jelentős filozófiai hitvallás van építészete mögött, mellyel az embert vissza akarja részben téríteni a természethez. Nagy hatással volt rá a bécsi szecesszió építészete is.

 

Szal festőművész, designer (ékszereket is tervezett) , iparművész (ruháit, cipőit maga tervezte;

gobelinek) és még ezer más is . Többek között környezetvédő, fontosnak tartotta a növények jelenlétét a közvetlen élettérben,építészeti stílusa is ennek megfelelő.

Nem szerette az egyenes vonalakat, építeszeti munkái során érdekes (és egyben szembetűnő is ) az ablakok, ajtók vonalvezetése, a szintek kialakítása. ( a belső tér díszítése mozaikos,

 

pl fürdőszobák , mellékhelyiségek, de tervezett olyan lakóházat is, ahová egyetlen központi wc-t helyezett el. / ezen később változtattak/ Ennek lényege egyébként a 'humusz' fontosságának felismerésevel kapcsolatos.)

(Lázadó "korában" mellesleg naturista is, de erről később leszokott:))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Kicsit bővebben

 

 


 

 

Hozzánk legközelebb Bécsben látható a stílusáról könnyen felismerhető Hundertwasser-ház, amely a bécsi harmadik kerület megbízásából 1983 és 1986 között épült, lakóháznak. A klasszikus építészeti normáktól merőben eltérő ház feltűnő színvilágával, hagymakupolás tetőivel, a teraszon kialakított kertjeivel óhatatlanul is magára vonja a járókelők figyelmét.


Az 52 lakással, 4 üzlethelyiséggel, 16 privát és 3 közös terasszal rendelkező épület mára kultúrkinccsé vált. Nem meglepő, hogy elsősorban művészek lakják. Hundertwasser megfogalmazása szerint ez a ház olyan hely, ahol az ember szabadnak érezheti magát, álmait valóra válthatja.

Hundertwassert nemcsak művészként tartják számon, hanem az emberi jogok, a világbéke és a környezetvédelem elszántan harcosaként is. Aktivitása miatt Ausztriában számtalan díjjal tüntették ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

3 komment
süti beállítások módosítása