Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Fragile lyrics

2008. június 22. 23:26 - veni75

If blood will flow when flesh and steel are one
Drying in the colour of the evening sun
Tomorrow's rain will wash the stains away
But something in our minds will always stay
Perhaps this final act was meant
To clinch a lifetime's argument
That nothing comes from violence and nothing ever could
For all those born beneath an angry star
Lest we forget how fragile we are

On and on the rain will fall
Like tears from a star like tears from a star
On and on the rain will say
How fragile we are how fragile we are

On and on the rain will fall
Like tears from a star like tears from a star
On and on the rain will say
How fragile we are how fragile we are
How fragile we are how fragile we are
Szólj hozzá!

Anthony de Mello

2008. június 22. 23:04 - veni75

“Ha szeretsz, más szemmel nézel a világra; nagylelkű leszel, megbocsátó, jószívű, pedig korábban esetleg kemény és rideg voltál. Az emberek óhatatlanul is hasonlóan viszonyulnak majd hozzád, s hamarosan abban a szeretetteljes világban élsz, amit te magad teremtettél.”
Szólj hozzá!

A szerelemnek múlnia kell

2008. június 21. 21:54 - veni75

Hogy értsd, egy pohár víz mit ér
Ahhoz hőség kell, ahhoz sivatag kell
Hogy lásd, egy napod mennyit ér
Néha látnod kell
Az élet hogyan fogy el

A lángot akkor őrzöd még
Ha félsz, hogy ellobban, elég
S elveszted fényét, melegét

Jó, mikor hisszük még
Lehet olyan a világ
Amilyet szeretnénk
Hidd el, a hajnal attól szép
hogy minden éjben ott lapul
Az örök sötétség

Egy érzés mindent eltakart
S elhittük, mindörökké tart
S a törvény nálunk dől le majd

De jaj, a szerelemnek múlnia kell
S ha múlik, akkor fájnia kell
Hogy érezd mennyit ér, míg tart, míg él
A szerelemnek múlnia kell
Akkor is, ha égig emel
És szép, hogy mást hiszel, mert mást ígér

Várj, a kezed ne húzd el
Annyi csodát idéz, amikor hozzám érsz
Ha sírsz, a szemed ne takard el
Miért titkolnánk
Hogy egy kicsit nehéz

Egy érzés mindent eltakart
S elhittük, mindörökké tart
S a törvény nálunk dől le majd

De jaj, a szerelemnek múlnia kell
Ha múlik, akkor fájnia kell
Hogy érezd mennyit ér, míg tart, míg él
A szerelemnek múlnia kell
Akkor is, ha égig emel
És szép, hogy mást hiszel, mert mást ígér

A szerelemnek múlnia kell
Ha múlik, akkor fájnia kell
Hogy érezd mennyit ér, míg tart, míg él

Míg tart, míg él

A szerelemnek múlnia kell
Ha múlik, akkor fájnia kell,
Hogy érezd mennyit ér, míg tart, míg él
Szólj hozzá!

Zorán - Szép Júlia

2008. június 21. 21:29 - veni75

Pár ház volt köztünk, s talán egy-két év
És hozzád kölyök voltam még
Féltem, ha mondanám, csak nevetnél
S féltem, hogy észrevetted rég

Hányszor indultam el hozzád
S te mindig, mindig siettél
Hosszú autókban vártak rád
S nem hittem el, hogy nincs esély

Emlékszem, megfogadtam, nem is baj
Lesz nevem s pénzem egyszer még
Fények közt állok s halkan szól egy dal
S akkor majd te is szeretnéd

De a sáros kis utcánkban
Épp csak egy-két lámpa ég
Én mindig fáztam, ha rád vártam
Tél illatát érzem még

Szép Júlia, szép Júlia
Talán már rád sem ismernék
Szép Júlia, szép Júlia
Maradj hát mindörökre szép

Árnyékba rejtőzik a nézőtér
S a szívem hangosabban ver
S úgy látom néha, mintha itt lennél
Bár tudom, sosem jöttél el

És egy távoli utcában
Talán sok fényes lámpa ég
Álom-autókban várnak rád
S vissza sem nézel rég

Szép Júlia, szép Júlia
Talán már rád se ismernék
Szép Júlia, szép Júlia
Maradj hát mindörökre szép
1 komment

Budapesten lesz az EU agya

2008. június 18. 21:29 - veni75

Forrás: MTI

Budapest ide várja a kutatókat


Budapesten lesz a székhelye az Európai Unió tudományos központjának, az Európai Innovációs és Technológia Intézetnek (EIT) - erről állapodtak meg egyhangúlag szerdán a tagállamok versenyképességért felelős miniszterei. A központ az Infoparkban, az IVG-csoport tulajdonában álló D épületben lesz.

1 komment

A föld alatt lehet az emberiség jövője

2008. június 16. 22:28 - veni75

A globális felmelegedést okozó egyre növekvő légszennyezés problémájára számos megoldási irány rajzolódik ki. Ezek egyike, az ún. Szén-dioxid Leválasztás és Tárolás, amely során kivonják és a földbe sajtolják a légköri szén-dioxid egy részét. Cikksorozatunk első részében egy angliai konferencia kapcsán mutatjuk be a technológiát.

Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslései szerint 2030-ra a jelenlegihez képest további 53%-kal fog nőni az emberiség most sem csekély energiaigénye. Mivel ennek kielégítésében a fosszilis energiahordozóknak várhatóan továbbra is kulcsszerepük lesz, óvintézkedések nélkül a klímaváltozásért főfelelősnek nyilvánított szén-dioxid légköri mennyisége is óriási mennyiségben megnövekedhet. A légszennyezés mérsékléséről tartottak előadássorozatot Londonban, amelyen brit kormányzati szervek és ipari vállalatok mutatták be újonnan indult, nagyszabású klímavédelmi programjukat. A Lehetőségek a szén-dioxid elhelyezésében és föld alatti tárolásában című rendezvényre - a magyar sajtó egyetlen képviselőjeként - az [origo] is meghívást kapott.

 

"A légszennyezés ellensúlyozására minden lehetséges megoldást be kell vetni, ezért indította el a Brit Kormány a Szén-dioxid Leválasztás és Tárolás (Carbon Capture and Storage, CCS) technológián alapuló demonstrációs programját" - mondta el a rendezvény nyitó előadásán Martin Deutz, az üzleti, fejlesztési és szabályozási reformokért felelős brit minisztérium (Department of Business Enterprise and Regulatory Reform, BERR) energetikai főosztályának vezetője.

Az emberi tevékenység által kibocsátott üvegházhatású szén-dioxid körülbelül 60%-a erőművekből és különböző ipari létesítményekből származik. A kibocsátás csökkentésre alapvetően három módszer kínálkozik: egyfelől az energiahatékonyság növelése, illetve az energiaszükséglet csökkentése, másfelől megújuló energiaforrások alkalmazása, harmadrészt a kibocsátott szén-dioxid leválasztása és föld alatti elhelyezése, vagyis a CCS-technológia. A kutatások egyre világosabban rámutatnak, hogy az első két lehetőség még együttesen sem elegendő a célok eléréséhez, mindenképp szükség lesz a CCS-technológia bevetésére is - hangzott el a konferencián. Ennek során a gáz-, olaj-, vagy szénerőműveket olyan berendezésekkel látják el, amelyek az égetési folyamat előtt vagy után leválasztják a képződő szén-dioxidot. Ezután a gázt csővezetékeken elszállítják, majd besajtolják a föld alá, olyan geológiai képződményekbe, mint például a letermelt olaj- vagy gázmezők, a szenes vagy a sósvizes talajrétegek. "A Nemzetközi Energiaügynökség ajánlása szerint 600 nagyméretű tároló megépítésével 2050-re 28%-os széndioxid-kibocsátás csökkentést lehetne elérni" - ismertette Deutz.

Forrás: [origo]

A CCS nem számít műszaki újdonságnak - technológiáját az olajmezők hatékonyabb kitermelése érdekében fejlesztették ki néhány évtizeddel ezelőtt -, ám a klímavédelemmel mindössze tíz éve került összefüggésbe. Mára az Unió gazdaságilag fejlettebb tagállamai szinte kivétel nélkül saját CCS demonstrációs programok beindításán dolgoznak. A programok célja az lenne, hogy megnyugtatóan igazolják a föld alatti széndioxid-tárolás biztonságát, és választ adjanak a még megoldatlan tudományos kérdésekre. A tervek szerint 2015 után már minden új széntüzelésű erőműnek ezzel a technológiával felszerelten kellene megépülnie az Európai Unióban.

A britek az élharcosok között

Európában Nagy-Britannia lesz a második ország, ahol demonstrációs céllal CCS-technológiát létesítenek. Norvégia egyik olajtüzelésű erőművénél már lassan tíz éve működik hasonló rendszer - itt a keletkezett évi egy millió tonna szén-dioxidot az Északi-tenger sósvizes kőzetformációiba sajtolják.

Forrás: Sleipner CO2 Injection Project

A norvég Sleipner A-projektnek az ún. sósvizes aquiferben történő tárolására fejlesztett berendezései az Északi-tengeren

A brit elképzelésekről a konferencián Rachel Crisp, a BERR szakértője elmondta: a technológiát az egyik meglévő, legalább 300 MW-os széntüzelésű erőművükre telepítik rá, amivel körülbelül évi egymillió tonna szén-dioxid légkörbe kerülését akadályozhatják meg. A program megvalósítása folyamatban van, a tervek szerint 2014-re már üzembe is állhat a rendszer. A kiadások várhatóan több százmillió fontra rúgnak majd - a költségeket nagymértékben befolyásolja a széndioxid-kibocsátó hely és a föld alatti tároló távolsága, vagyis a kettőt összekötő csővezeték kiépítésének költsége. Az uniós-, állami-, és ipari forrásokból létrejövő brit program elsődleges célja a demonstráció: a folyamat végig nyitott lesz, bármely más ország hozzájuthat az információkhoz.

Szén-dioxid a mélybe

Amerikai geológusok szerint 150 évnyi globális széndioxid-kibocsátásnak megfelelő gázt lehetne biztonságosan tárolni a kőzetekben, és elméletileg még többet a tengerek mélyén. A tenger mélyébe juttatott, gáz vagy folyadék halmazállapotú szén-dioxidot a nagy nyomás és az áramlatok a mélyben tartanák, a számítások szerint kb. 20% térne csak vissza a légkörbe 300 éven belül. A technológiának vannak azonban ellenzői. Húsz éve Kamerunban a Nyos-tóból hatalmas széndioxid-buborék tört fel, 1800 ember fulladt meg a gázfelhőben. A szén-dioxid vízbe temetése pedig hosszú távon savasabbá teszi az óceánok mélyét, aminek a tengeri életre gyakorolt hatása felbecsülhetetlen.


Ha a CCS-technológia beválik, óriási jelentősége lehet olyan dinamikusan fejlődő országokban, mint Kína és India - mutatott rá Debbie Stockwell, a Környezetvédelmi, Élelmezésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (Department for Environment Food and Rural Affairs, DEFRA) tanácsadója. Kína energiaiparának robbanásszerű növekedése jól mutatja, hogy az áramtermelő kapacitást 2010-ig évi 10,5 százalékkal tervezik növelni, utána évi 7 százalékkal. Indiában 2012-ig több mint 78 000 MW erőművi kapacitást kívánnak üzembe léptetni. Az ilyen mértékű energiaipari fejlődés súlyos felelősséggel jár, hiszen 1000 MW teljesítményű széntüzelésű erőmű évente 5 Mtonna szén-dioxidot is képes a légkörbe eregetni. Kína ezért igyekszik konkrét lépéseket is tenni a klímaváltozás elkerülésének érdekében; 2007 novemberében 18 hónapos, a britek által koordinált program vette kezdetét, amely megvizsgálja a CCS-technológia alkalmazásának lehetőségeit Kínában.

Forrás: CO2SINK projekt

Kísérleti program a szén-dioxid sósvizes aquiferben történő tárolására, illetve a tárolási projekt utáni kútfelhagyás technológiájának kidolgozására - Ketzin, Németország

Nő az áram ára

A CCS-technológia előnyei mellett azt is meg kell említenünk, hogy a szén-dioxid leválasztása és föld alatti elhelyezése következtében a villamos áram ára megnövekszik. Az áremelkedés mértéke több tényező függvénye, de nemzetközi szervezetek vizsgálatai alapján kimondható, hogy a kibocsátott szén-dioxid leválasztása kWh-ként 1,3-3 eurócenttel emeli meg a villamos áram előállítási költségét. Vagyis ahhoz, hogy a CCS-technológiák valóban megjelenjenek a piacon, az erőművek ténylegesen befektessenek a működésük feltételét nem igénylő eljárás telepítésébe, komoly ösztönző intézkedésekre - például széndioxid-adó és kereskedelmi rendszer bevezetésére - van szükség. Már szinte minden tényező rendelkezésre áll, a CCS térhódítását egyedül a politika hátráltatja - mutatott rá Jeff Chapman, a CCS-ben érdekelt brit cégeket tömörítő Carbon Capture and Storage Association (CCSA) vezetője. " A potenciális föld alatti tárolóhelyek rendelkezésünkre állnak. A technológia részben kidolgozott, a még feltáratlan tudományos és műszaki kérdések megválaszolása pedig csak idő kérdése. Az ipar - legalábbis Nagy-Britanniában -, komoly érdeklődést mutat. Az egyetlen akadályozó tényező jelenleg a politika" - vélekedik Chapman. Egyfelől meg kell teremteni azt a jogi, szabályozási környezetet, amely lehetővé teszi a beruházások megindulását, másfelől olyan ösztönző intézkedéseket kell hozni, amelyek érdekelté teszik az ipari vállalatokat a technológia meghonosításában.

Szólj hozzá!

A Plútó nem bolygó többé

2008. június 16. 22:20 - veni75

2006. 08. 25

A Nemzetközi Csillagászati Unió XXVI. kongresszusán, 2006. augusztus 24-én, Prágában eredményes szavazást tartottak a bolygó fogalom új definíciójával kapcsolatban. Ezzel hivatalosan is bekövetkezett a Plútó régóta érő "lefokozása".


A döntés alapján mostantól három csoportba soroljuk a csillagok körül keringő azon égitesteket, amelyek maguk nem csillagok vagy nem barna törpék.

1. Bolygók (planets). Csillagok körül keringenek, tömegük elég nagy ahhoz, hogy közel gömb alakúvá formálódhattak, de fúziós energiatermelésük nincs. Keletkezésükkor a csillag körüli, úgynevezett akkréciós korongban (amelynek anyagából megformálódtak) tisztára söpörték a környezetüket. Emiatt nem maradt törmelékzóna utánuk, így dominánsak az adott mérettartományban. Ide tartozik a Naprendszerben a Merkúr, a Vénusz, a Föld, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz, a Uránusz és a Neptunusz.

2. Törpebolygók (dwarf planets). Csillagok körül keringenek, tömegük elég nagy ahhoz, hogy közel gömb alakúvá formálódhattak, de nem söpörték tisztára az akkréciós korongot maguk körül. Tehát a szomszédságukban lehetnek még hozzájuk hasonló méretű égitestek. Emellett nem képezik valamely bolygó holdját. Ilyen a Naprendszerben például a Plútó a Kuiper-övben, vagy a Ceres a kisbolygóövben.

3. Egyéb apró égitestek (small Solar System bodies). Ide tartozik minden más bolygószerű objektum, amely egyik fenti kategóriába sem illeszkedik. A Naprendszerben ezt a csoportot gazdagítja a kisbolygók (aszetroidák), üstökösmagok, Kuiper-objektumok, kentaurok stb. legnagyobb része.

A döntés értelmében tehát a Plútó többé hivatalosan sem tartozik a nagybolygók sorába, hanem egy törpebolygó kategóriájú égitest, amelyhez hasonlót már eddig is sokat találtunk, és várhatóan még többet fogunk felfedezni. Az új tankönyvekbe azt kell beleírni, hogy a Naprendszerben nyolc bolygó van: a Merkúr, a Vénusz, a Föld, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz, a Uránusz és a Neptunusz. Nyolc bolygó, se több, se kevesebb.

Szólj hozzá!

Kárpótolnák a Plútót

2008. június 16. 22:20 - veni75

Két évvel a Plútó "lefokozása" után újabb égitestcsoport elnevezés született a távoli objektumokra: a plutoida, amelynek megalkotása további kérdéseket vet fel.

 

Két éve nagy vihart kavart a korábban kilencedik bolygónak tekintett objektum, a Plútó "lefokozása", amelyet ma már 134340 sorszámú apró égitestnek neveznek, akárcsak egy kisbolygót. A Nemzetközi Csillagászati Unió nemrég új határozatot hozott a Naprendszer apró égitestei és a bolygók besorolásával kapcsolatban: új fogalomként megalkották a plutoida kifejezést.

 

Ezt azon égitestekre alkalmazzák, amelyek a Plútóhoz hasonlóan a Neptunusznál messzebb mozognak a Nap körül, emellett tömegük elég nagy ahhoz, hogy saját gravitációs terük révén alakjuk forgási ellipszoidot vegyen fel. Ugyanakkor mégsem tartoznak a bolygók közé, mivel annyira nem nagy a tömegük, hogy a pályájuk környezetéből különböző gravitációs zavarok kifejtésével kiszórták volna a többi apró égitestet.

Egyszerűen fogalmazva egy plutoida olyan, a Neptunusznál távolabb lévő égitest, amely nem bolygó (ezért nem söpörte tisztára a környezetét), azonban közel forgási ellipszoid alakú. Utóbbi szempont a definíció problematikus része: egyrészt nem minden égitestnél lehet ezt egyforma pontossággal megállapítani, hiszen nehéz ezeket a távoli objektumokat megfigyelni. Másrészt nincs definiálva, hogy a kérdéses ideális forgási ellipszoid alaktól milyen mértékű eltérést fogad még el a meghatározás.

Elméletileg méret szempontjából sem egyértelmű a helyzet, hiszen nem mindig a nagyobb égitest alakja áll közelebb a forgási ellipszoidhoz. Egy kisebb, de képlékenyebb anyagú égitest alakja jobban közelítheti a forgási ellipszoidot, mint egy nagyobb, de keményebb anyagú alakja. Az anyag mellett a korábban átélt hőhatás is fontos: ha két azonos anyagú objektum egyike például egy becsapódástól vagy árapály hatástól egykor annyira felmelegedett, hogy képlékennyé vált, forgási ellipszoid alakot vett fel, míg például egy ilyen hőhatásban nem részesült, de nagyobb objektum is maradhat "szabálytalan" alakú.

Az új csoportnév, a plutoida eddig csak két ismert objektumra illik: a Plútóra és az Erisre (2003 UB313). A helyzetet az is bonyolítja, hogy az elmúlt években szakmai körökben elterjedt a plutínó kifejezés. Utóbbi a Plútóhoz hasonló dinamikai helyzetben lévő, hasonló pályán mozgó égitesteket jelöli - tömegüktől és alakjuktól függetlenül. E kategória létjogosultságát tudományos érvek indokolják, és ide több száz égitest tartozik már napjainkban is. Elmondhatjuk tehát, hogy a ma ismert plutínók közül csak egy égitest: a Plútó tartozik a plutoida csoportba. Az Eris messzebb kering a Nap körül, ezért nem plutínó, viszont nagy mérete miatt az új csoportnak tagja.

Forrás: NASA

A Neptunusz térségében, és annál távolabb mozgó nagyobb égitestek, alul a Föld arányos méretével (NASA)

A következő évek eseményei döntik majd el, hogy az új elnevezés meghonosodik-e szakmai körökben. Érdekesen alakult a szintén fiatal törpebolygó kifejezés helyzete: egyesek használják, mások viszont feleslegesnek tartják. A plutoida megnevezéssel kapcsolatos kérdések hamarosan rendeződhetnek, ugyanis néhány éven belül feltehetőleg annyira megnő a Neptunuszon túl ismert égitestek száma, hogy az eldönti a helyzetet.

Forrás: [origo]

A Plútó térségében lévő objektumok csoportjai: a plutínók egy szűkebb térrészben fordulnak elő, míg a javasolt plutoida csoport tagjai nagyobb távolságban is lehetnek (NASA)

A Plútó lefokozását egyébként nem csak szakmai körökben követték figyelemmel. Az elmúlt évek egyik legnagyobb médiavisszhangot kapott csillagászati eseménye volt ez, amelynek révén emberek milliói hallottak róla, hogy a Neptunuszon túl temérdek apró égitest kering még a Nap körül. A sokat kritizált "lefokozás" szakmailag maximálisan indokolt volt, az ismeretterjesztés számára pedig szinte nagyobb hasznot hajtott, mint bármely korábbi, a nagyközönséget célzó megmozdulás.

 

 

 

Szólj hozzá!

Lisszaboni szerződés

2008. június 16. 18:54 - veni75

 

Az Országgyűlés 2007. december 17-ei, hétfői rendkívüli ülésnapján nagy többséggel megerősítette az Európai Unió alapszerződéseinek módosításáról szóló, december 13-án aláírt Lisszaboni Szerződést.

Magyarország - az Unió tagállamai közül elsőként - iktatta törvénybe a dokumentumot. A szerződést mind a 27 tagállamnak jóvá kell hagynia ahhoz, hogy 2009. január 1-jén hatályba léphessen -ebben kívántunk jó példával elöl járni.

http://bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/FXAC07306HUC/FXAC07306HUC_002.pdf

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása