Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

A filmművészet halhatatlanja: Charlie Chaplin

2010. június 19. 19:34 - veni75

Charles Spencer Chaplint világhírének és népszerűségének megfelelően az angolok Charlie-nak, a franciák Charlot-nak, a spanyolok Carlos-nak, az olaszoknál Carlito-nak nevezték. 1889-ben, április 16-án született Lodonban és 1977-ben, december 25-én halt meg a svájci Vevey melletti Manoir de Ban-ban. Filmjeit mai napig játsszák, DVD-n még a legrégebbiek sorozatait is árusítják, művészetével tavaly Manchesterben nemzetközi kongresszuson foglalkoztak, ez évben Lausanne-ban kiállítás nyílt róla, egykori lakhelye múzeum lett stb., stb. Mielőtt a részletekbe bocsátkoznánk, érdemes kiemelni, hogy már az a tény is egyedülálló, hogy filmjeit ő maga írta, rendezte, vágta, zenéjét szerezte, és azok főszerepét játszotta. Ki is volt Charlie Chaplin?

Családja igen vegyes eredetű, mivel a francián és az angolon kívül felmenői között akadt spanyol, ír és cigány is. A Chaplin ősök hugenották, a XVII. század végén menekültek Angliába. A családnév a francia capeline-ből származik, ami középkori gyalogsági sisakot jelent. Apja, az ír származású Charles Spencer Chaplin, vaudeville színész, alkoholistaként májzsugorban halt meg. Anyja Hannah Hill ugyancsak színész, music hall énekes, anyja húga szintén művész, szubrett lett. Apjuk, Charles Frederick Hill ír cipészmester volt, akinek felesége – tehát a nagyanya, Mary Ann – válásuk után alkoholista lett, lezüllött, s a London megyei Banstead elmegyógyintézetben végezte. Charlie Chaplint egyéves korában apja elhagyta, midőn elköltözött a családtól. Anyja, Hannah – Sydney-vel, féltestvérével – egyedül nevelte, tartotta el őket. Otthon az Evangéliumból olvasott fel, előadott nekik, parodizálta az ablakuk előtt elhaladó járókelőket. Ötéves korában anyja a színpadon hirtelen elvesztette hangját, és ezzel befejeződött művészi pályafutása. Ekkor a kis Charlie – aki már akkor kívülről tudta anyja minden szerepét – beugrott helyette, és énekével óriási sikert aratott. Hannah a színpadi kudarc után mindennel próbálkozott, de a nyomorúságba, éhezésbe belebetegedett, s pszichotikus lett. Ismételt kórházi kezelései alatt a két gyermek egy lambethi menhelyre, majd a Hanwell Árva- és Elhagyott Gyermekek Iskolájába, később ismét Lambethbe került.

 

Tovább->>>>

 

Zöld utat kapott a svájci Charlie Chaplin múzeum

2010. június 2.
Megépülhet a Chaplin világa elnevezésű múzeum a svájci Corsier-sur Vevey-ben: a helyi hatóságok szerdán megadták a szükséges engedélyt.
Charlie Chaplin
(MTI) - A projekt kivitelezése eddig a környéken lakók ellenvetései miatt késett, holott a múzeum terve már 2002-ben megszületett. A Michael Chaplin - Chaplin egyik fia - által vezetett múzeumi alapítványnak az építési engedély elnyeréséhez számos akadályt kellett leküzdenie.
A múzeum Chaplin korábbi házában, a Manoir de Banban nyílik majd, előtte azonban az épület átépítésére van szükség. A kezdeményezők remélik, hogy még idén megkezdődhetnek a munkálatok, és 2012 nyarán meg is nyithat az intézmény. Az előzetes becslések szerint a beruházás több mint hatvanmillió frankba (11,7 milliárd forintba) fog kerülni, viszont  évente 250 ezer látogatót vonz majd.
Chaplin 1952-ben telepedett le a Genfi-tó partján, Vaud kantonban fekvő Corsier-sur-Vevey-ben. Itt élt együtt negyedik feleségével, Lady Oonával a Manoir de Ban nevű birtokon. Chaplin 1977 karácsony éjszakáján hunyt el. A helyi temetőben helyezték örök nyugalomra.

"Megbocsátottam a megbocsáthatatlant, megpróbáltam pótolni nélkülözhetetlen embereket és elfeledni az elfeledhetetleneket. Sokszor cselekedtem indulatból, okoztam csalódást és csalódtam olyanokban akiktől sosem vártam volna. Öleltem, hogy védelmet nyújtsak és nevettem mikor már nem bírtam tovább. Szereztem örök barátokat. Szerettem és szerettek, de sokszor el is utasítottak. Előfordult olyan is, hogy szerettek, de én nem tudtam visszaszeretni. Repkedtem a boldogságtól, habzsoltam a szerelmet, esküdtem örök hűséget, de volt, hogy teljes erővel mentem fejjel a falnak. Sírtam zenehallgatás, vagy fényképalbum lapozgatása közben és felhívtam valakit csak azért, hogy halljam a hangját. Néha elég volt egy mosoly, hogy szerelmes legyek. Sokszor éreztem meghalok a vágytól és féltem elveszítek valakit aki nagyon fontos számomra, a végén mégis elvesztettem. DE TÚLÉLTEM! És még most is ÉLEK! Az életet nem csak túlélem és Neked sem ajánlom, hogy ezt tedd. ÉLJ! A harcba elszántan kell menni, az életet szenvedélyesen átölelni, emelt fővel veszteni és merészen győzni, mert a világ a bátraké és az élet túl sokat ér ahhoz, hogy jelentéktelenné váljon."

(Charles Chaplin)

1 komment
süti beállítások módosítása