Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Földrengés Japánban -2011.március.11

2011. március 13. 22:20 - veni75

A Richter- skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északi részét,melyet 800km/órás sebességű, 10 méteres hullámokkal a partra futó cunami követett. Az áradat 5 km mélyen hatolt be a százaföldre /Fukusima prefektúrában/ és óriási pusztítást vitt véghez. Azóta 40-nél is több,olykor  rendkívűl erős utórengést észleltek.A Szendai melletti tengerparton ( az epicentrumhoz legközelebbi város,Mijagi prefektúra)  több száz holttestre bukkantak, halálukat -feltehetően- fulladás okozta.Innen (Fesennuna) 70 ezer embert evakuáltak!A város tengerparthoz közel eső részén lángok pusztítanak.

Mijagi prefektúrában tűz tombolt egy kőolajfinomító komplexumban.Későbbi híek szerint több mint 10 ezer áldozata lehet a prefektúrában a természeti katasztrófának.

/A minamisanrikui hatóság beszámolója szerint a kikötőváros közel 17 ezer lakosából 10 ezernek ismeretlen a tartózkodási helye/

Megsérült két fukusimai atomerőmű több reaktorának is a  hűtési rendszere.10 és 20 km-es körben közel 200 ezer embert telepítettek ki .Az amerikai légierő Japánban állomásozó katonái hűtőfolyadékot  szállítanak a sérült erőműhöz.Később kiengedték a rádioaktív gőzt a sérült erőműből a nyomás csökkentésének érdekében, ennek ellenére robbanásról adtak hírt a Japán hírügynökségek.A hűtési folyamathoz használt hidrogén berobbanása okozta a balesetet,melyben négy ember sérült meg./ A lakosságnak jód tablettát osztogatnak/Későbbi hírek arról számolnak be, hogy a reaktort tartalmazó tartály nem sérült meg, csak az azt elfedő beton burok.A védelmi minisztérium speciális egysége -radioaktív szennyezés elhárítására-érkezett az erőműhöz.

-5 millió tokiói háztartás marad áram nélkül,éjszakára lekapcsolják a város reprezentatív épületeinek a  kivilágítását.Tokióban nyugodtak az emberek..Az áramszolgáltató az Oroszországtól szállított cseppfolyósított gáz és szén mennyiségének növelését kérte.(Oroszország teljesíteni tudja a kérést). 

 [ origo alapján ]

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása