Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Rejtélyes villanások Budapest felett

2013. január 25. 12:54 - veni75

A rejtélyes villanások forrásánál jártunk

A kedden a főváros jelentős részéről észlelhető rejtélyes fényt kibocsátó újpalotai Veiki Villamosenergiaipari Kutató Intézetben az [origo]-nak megmutatták, mire képes a kétszázhúsz kilovoltos áram. A közeli utcában megkérdezett lakóktól azt is megtudtuk, hogy sokan közülük már megszokták az intenzív fényeket és hanghatásokat, másokat viszont kifejezetten idegesítenek az elektromos vizsgálatok szükségszerű velejárói.

Az intézet munkatársai az [origo]-nak azt is megmutatták, hogy a felhős égbolt miatt Budapest területének jelentős részére visszatükröződött, de még egyes környező településekről is észlelt fényjelenséget milyen kísérlet idézte elő. Kedden egy olyan szigetelőláncot teszteltek, amelyet a nagyfeszültségű villamos távvezetékek tartóoszlopainak közelében szerelnek fel. Ennek az a feladata, hogy a fémoszlopoktól elszigetelje a távvezetéken átmenő áramot. Ottjártunkkor is hasonló kísérletek folytak az intézetben, így lehetőségünk volt lefilmezni a velük járó látványos fény- és hanghatásokat.

 

 

 

 

 

Videónkból azt is megtudhatja, hogy a vizsgálatokhoz használt berendezés nem Tesla-tekercs (amint az tévesen elterjedt a jelenség után), és a hatótávolsága nagyon kicsi. Hiába generálnak ugyanis magasfeszültséget, mögötte nem áll nagy teljesítmény, továbbá a kísérletek rövid ideig zajlanak, ezért nem jelentenek veszélyt a helyben dolgozókra és a közelben lakókra. Ugyanakkor a környéken élők az [origo]-nak vegyes tapasztalatokról számoltak be: volt, aki arra panaszkodott, hogy a kisbabája gyakran felébred a durranásoktól. Volt, aki szerint napjában többször is idegesítő dörrenések hallhatók a Veikiből, egy másik ott élő szerint azonban a panelházak közelében egy sor más zajforrás is van, így ezek a hangok már fel sem tűnnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedden este háromnegyed hét körül két villanást is észleltek a főváros egén. A villámlást kizárta az Időkép.hu, lecsapó villámokat ugyanis legközelebb az Adriai-tenger környékén észleltek. Szerdára kiderült, hogy a Veiki Villamosenergiaipari Kutató Intézet kísérleti telepén folyó munkálatok okozták a jelenséget. Nézze meg a villanásokról készült videót, amit egy autós vett fel az M0-son!

 

 

 

 

Az Időkép Facebook-oldalán több száz kommentelő találgatta órákon keresztül, hogy mit láthattak az égen. Miután a villámlást kizárták, sokan valamilyen meteorjelenségre gyanakodtak, később pedig a Magyar Villamos Művek Országos Villamostávvezeték Zrt. XV. kerületi kísérleti telepe is gyanús lett. Később kiderült, hogy a Veiki Villamosenergiaipari Kutató Intézet XV. kerületi telepén folytak azok a kísérletek, amelyek fényét - a felhős idő miatt felerősödve - sokan észlelték.

Varga László, a Veiki ügyvezető igazgatója az [origo]-nak elmondta: kedden este "szigetelőláncok ívállósági próbáját" vizsgálták. Ez azt jelenti, hogy a távvezetékeket az oszlopokhoz rögzítő szigetlőelemek megbízhatóságát tesztelték.

Ilyenkor nagy feszültséget és áramot bocsátanak a rendszerre (15-20 kV, illetve 35 kA). Az ennek következtében kialakuló elektromos ívjelenség keltette a fényjelenséget. Varga szerint ilyen vizsgálatok 1949 óta zajlanak, és  "környezeti hatásuk semleges". A kevesebb mint 1 másodpercig tartó zárlatok több méteres, nagyon fényes ívet hozhatnak létre.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása