Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Megemlékezés . .

2005. augusztus 06. 10:23 - veni75


60 éve dobták le az atombombát Hirosimára

Egyperces csenddel emlékeztek meg Hirosimában tízezrek szombaton az atomtámadás 60. évfordulójáról. Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő közölte: Japán továbbra is "békeszerető és atomfegyvermentes" kíván maradni.


Forrás: EPA
Ajánlat
Hirosimára a szovjet expanzió miatt dobtak atombombát
Képgaléria
1,2 kilométeres sugarú körben minden a földdel vált egyenlővé


A tűző nyári napsütésben túlélők és áldozatok családtagjai gyűltek össze a Béke Emlékparkban álló emlékműnél, annak a helynek a közelében, ahol 1945. augusztus 6-án az atombomba felrobbant, tízezrek életét kioltva és valósággal eltörölve a várost a föld színéről. Helyi idő szerint nyolc óra tizenöt perckor, amikor az amerikai légierő Enola Gay nevű B-29-es nehézbombázója hatvan évvel korábban tömegpusztító terhét ledobta, megszólalt a békeharang, s városszerte egyperces némasággal emlékeztek meg az áldozatokról.

Akiba Tadatosi hirosimai polgármester békenyilatkozatában azzal vádolta az öt atomhatalmat - az Egyesült Államokat, Oroszországot, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Kínát -, valamint Indiát, Pakisztánt és Észak-Koreát, hogy az az emberiség túlélését veszélyeztetik.

Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő közölte: az emberiség történelmében a japán az egyetlen nemzet, amely atombomba áldozata volt. "Azzal a szilárd elhatározással, hogy ne ismétlődjék meg Hirosima és Nagaszaki tragédiája, Japán továbbra is tiszteletben tartja a békepárti alkotmányt és az atomfegyver-mentesség elveit" - mondta.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szombaton figyelmeztetett: összehangolt fellépés nélkül a nemzetközi közösségnek az atomfegyverek sorozatos elterjedése veszélyével kell szembenéznie. Az ünnepségen felolvasott üzenetében Annan elítélte az atomfegyver-készletek erősítésére és korszerűsítésére irányuló szakadatlan törekvéseket.

A világ első nukleáris támadásában 140 ezren vesztették életüket. Három nappal később az amerikaiak Nagaszakira dobtak le atombombát. Ebben támadásban 80 ezren haltak meg. Japán augusztus 15-én jelentette be, hogy feltétel nélkül kapitulál az Egyesült Államok előtt.

(MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr935854816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása