Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Nem tudták kiszabadítani az orosz tengeralattjárót

2005. augusztus 06. 10:28 - veni75


Kudarcba fulladt az elsüllyedt orosz katonai mini-tengeralattjáró és legénységének megmentésére irányuló első kísérlet. A mentőakciónak szombaton le kell zárulnia, ugyanis ennyi időre elegendő levegő van a tengeralattjárón.


Forrás: EPA
Ajánlat
Horogra akadt az orosz mini-tengeralattjáró

A rutingyakorlatozáson részt vevő Priz ASZ-28 jelzésű mélytengeri kutatóhajó közép-európai idő szerint csütörtök hajnali egy órakor került halászháló fogságába a Petropavlovszk-Kamcsatszkijtól 75 kilométerre délre fekvő Berezovi-öbölben. A 7 fős legénység megpróbálta kiszabadítani a hajót, de a kísérlet visszájára sült el, mivel a háló rácsavarodott a propellerre, ráadásul rengeteg energiát fogyasztottak el, így az akkumulátorcellák szinte teljesen leimerültek.

A mentésre érkező orosz egységek azt tervezték, hogy a hajót sekélyebb vizekre húzzák, és ott próbálják kiemelni. A péntek éjszakai akció az első hírekkel ellentétben mégsem járt sikerrel, a mozgásképtelenné vált járművet mégsem sikerült a sekélyebb víz felé elmozdítani - közölte Vlagyimir Pepeljajev ellentengernagy, az orosz haditengerészeti erők parancsnokhelyettese szombat reggel.  Időközben az is kiderült, hogy a legnagyobb problémát nem a mélytengeri kutató-mentő tengeralattjáró propellerére csavarodott halászháló okozza, hanem a parti megfigyelő rendszer egyik, 60 tonnás horgonnyal rögzített antennája, amelybe beleakadt a jármű.

Pepeljajev ellentengernagy elmondta, hogy ideiglenesen leállították a mentőakciót, s a Tiger nevű mélytengeri kamera, illetve a Venom nevű mélytengeri robot segítségével ismét felmérik a helyzetet. Ha a helyzet rosszul alakul, akkor bevetik az amerikai Super Scorpio és a brit Scorpio mélytengeri robotokat, illetve az ezekkel érkező szakembereket, mélytengeri búvárokat. Petropavlovszk-Kamcsatszkij repülőterére órákon belül megérkezik az amerikai haditengerészet három, illetve a brit királyi haditengerészet egy szállító-repülőgépe a szükséges felszereléssel. Orosz televíziós jelentések szerint a külföldi segítséget azonban legkorábban is közép-európai idő szerint délután két órára tudják a katasztrófa helyszínére vinni mentőhajókkal. A 900 méter mélységig merülni képes Scorpiók vastag drótkötelek és kábelek átvágására alkalmas berendezéssel is fel vannak szerelve.

Igor Digalo sorhajókapitány, az orosz haditengerészeti erők főparancsnokának segédtisztje közölte, hogy a kapcsolatot továbbra is tartják a tengeralattjáró fedélzetén tartózkodó hét tengerésszel. A sorhajókapitány állítja: állapotuk stabilan kielégítő, nem estek pánikba, nyugodtan várják a segítséget. Pepeljajev ellentengernagy elmondása szerint a mentőakciónak szombaton le kell zárulnia, ugyanis ennyi időre elegendő levegő van a tengeralattjárón.

A balesetről egynapos késéssel értesült a közvélemény. Az Interfax hírügynökséget előbb a bajba jutott tengerészek családja riasztotta, utána rögtön a haditengerészet is megkezdte az információk folyamatos - igaz olykor egymásnak ellentmondó tartalommal - közlését.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr475854818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása