Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Visszakaphatja régi fényét az Orczy-kert

2005. augusztus 10. 09:52 - veni75


Néhány éven belül Budapest második Városligetévé válna a jelenleg hányatott sorsú 11 hektáros Orczy-kert. A befektetői, önkormányzati és európai uniós források bevonásával megvalósítani tervezett, 45-50 milliárd forintra taksált beruházás nyomán a ma még elhanyagolt, egykor szebb napokat látott területet színvonalas közparkká, kulturális és sportcentrummá fejlesztené a fővárosi önkormányzat és a Józsefváros.
Jövő év elején kezdődhetne az a munka, melynek első lépéseként 2008-ban nyílna meg várhatóan a VIII. kerületi Orczy-kert területén egy új közpark, majd további fejlesztésekkel a főváros második Városligete válhatna a Nagyvárad tér és a Klinikák között elterülő 11 hektáros kertből. A ma meglehetősen lepusztult és elhanyagolt terület teljes átalakítási és felújítási költségei elérhetik a 45, de akár az 50 milliárd forintot is.
A munka a kert egy részén hajdan működő BKV buszgarázs erősen szennyezett talajának kicserélése és a terület ártalmatlanítása. Csak ez a revitalizációs munka mintegy 2,4 milliárd forintot emészt fel és két évig tart - mondta a Népszavának Mitus Zsuzsanna, a VIII. kerületi önkormányzat alpolgármestere. Csak ezt követően indulhatna a kert teljes átépítés és újra parkosítása.
Az új park kialakítása mintegy 15 milliárd forintba kerül, ennek terve szerepel a főváros középtávú fejlesztési tervében, a Podmaniczky-programban és a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben, melynek keretében uniós forrásokat is remél a főváros a beruházásahoz - nyilatkozta Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes. A park hasznosításának végleges tervein még dolgozik a főváros és a kerület, a költségekbe állami forrásokat is bevonnának. A tervek szerint a kertben helyet kapnának kiszolgáló-létesítmények, kerthelyiséges étterem, mélygarázs, sportpálya és egy tornacsarnok is. Felújítanák és csónakázótóvá alakítanák a halastavat, lovaspályát alakítanának ki, és megújulna a szabadtéri színpad is. (Népszava)


 
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr705854847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása