Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Alföldi Róbert

2005. október 21. 21:08 - veni75

Október 8-án mutatták be Alföldi Róbert rendezésében Schiller Stuart Mária című darabját a Pesti Színházban.

 

Tovább
Szólj hozzá!

József Attila

2005. október 18. 20:57 - veni75

"Sok szárnyad alatt melengeted
Együgyü, szebbik szivemet.
Már hullnak a legpirosabb almák,
Ők is
Visszagondolnak szemedre.
Pirosszemű madaram hol vagy?
Bejártam
Sok fekete földet utánad.
Repülj csak.
Aztán gyere vissza. Én várlak.
És sokat járkálok az uccán, keresem
Piros nyomod a levegőben.
Kavicsokat dobtam a folyóba,
Ő is itthagy most engem.
Oly magos házak közt élek.
El is vesznék, ha nem vigyázna rám
Nehány ittfelejtett éneked. Pedig
Szeretnék nagyobb lenni mint a házak -
Meglátnál messziről, amint
Szemem fölé emelt tenyérrel
Nézelődöm és szomorú vagyok.
Pirosszemű madaram hol vagy?
Sok szép földet bejártam utánad. "
Szólj hozzá!
Címkék: Pirosszemu

Ülünk egymás mellett

2005. október 18. 20:28 - veni75

"Ülünk egymás mellett a padon.
Ülünk egymás mellett némán, hallgatagon.
Ő nem szól hozzám, és én se szólok néki.
- Mért kell a csüggedtnek búsan - mégis élni? -
Nem szólok hozzá, bár tudom, hogy szerelme,
Hallgatok mellette, bár tudom, a lelke,
A lelke-szerelme csupán értem ég,
S azt is tudom, hogy meg fog siratni még. "
Szólj hozzá!

Legyél, .. Akarunk, hogy megszüless

2005. október 17. 19:44 - veni75

 " Legyél, .. Akarunk, hogy megszüless.Szerelmünket áldja meg veled, Istenünk"

12 -hetes

16. hetes ultrahang 2

 

 

"Jöjj hát, úgy várunk rád. Szíve alatt hord jó anyád,

Jöjj hát, kisgyermekünk"

 

"Legyél, benned éljen életünk,
szerelmünkből létrejött virág:
Gyermekünk"

 

 

 

 

12. hét_3

 

 

 

 

 

 

 
<  

A fenti verset egy házaspár írta, mikor az édesanya várandós volt a második gyermekükkel. Az első baba koraszülött volt, 6 hónaposan elvetélt és a baba meghalt. A második baba egy kislány lett, aki mára már velem egyidős, és a sors gonoszsága, hogy-  nemrég kiderült-, gyógyíthatatlan rákos beteg. Már férjnél van, és nagyon szerettek volna egy gyermeket. A lánynak , a betegségéből adódóan nem lehet saját gyermeke, hát úgy döntöttek  a férjével, örökbe fogadnak egyet. A lány azzal a feltétellel egyezett bele az adoptálásba, ha lesz még ideje felnevelni. Még nincs nevelt gyermekük.. és talán nem is lesz..

 

Zalán, Zoltán, Bence ...a Balasa babák jól vannak
Az ikrek hat hónap után jöttek a világra. Zoltán született először 880 g-mal, Zalán volt a középső, 850 g, és Bence a harmadik vagyis, a ?C? baba mindössze 650 g-mal. Rendszeresen hordani kell őket orvosi ellenőrzésekre, koraszülött gondozásra, szemészetre, rehabilitációs intézetbe...s ez még csak a kezdet. Később majd úszásra, tornára, bölcsődébe, óvodába, a kör egyre bővül. Az orvosok szerint nagyon szépen fejlődnek. Amikor hazatérés után a legelső koraszülött gondozásra visszavitték őket, akkor árulta el dr. Balla György professzor: Magyarországon még nem volt példa arra, hogy ilyen kis súllyal született hármas ikrek életben maradjanak, ráadásul egészségesen. Ezért most ŐK Magyarországon a legkisebb életben maradt hármas ikrek.
? Látszik, hogy nem egypetéjű ikrek.
? Igen, általában a lombikprogramban nem egypetéjű gyerekek születnek.
? Hogy szántad rá magad, hogy részt vegyél a lombikbébiprogramban?
? Már hosszabb ideje szerettünk volna egy gyereket, nem sikerült, kiderült hogy el van záródva a petevezetékem. Ezt műtéti úton meg lehet oldani, de nem mindig szokott sikerülni. Akkor úgy döntöttem, biztosabb a lombikbébiprogram. A férjem mindenben mellettem állt, partner volt benne, de valójában nekem kellett végigjárni, s a vizsgálatok nem voltak mindig kellemesek.
? Mikor tudtad meg, hogy hárman vannak?
? Tízhetes terhes voltam.
? Hogy fogadtad a hírt?
? Egész terhességem alatt féltem tőle, hogyan fogom őket kihordani, és magától a koraszülöttség tényétől is tartottam, hiszen akkor még nagyon keveset tudtam arról, hogy mit jelent az inkubátor vagy a lélegeztető gép.
? Jóval korábban jöttek, mint kellett volna.
? Igen, huszonnyolc hétre születtek, nem egészen hat hónapra. Ez nagyon veszélyes, hiszen ilyen pici babák régen nem is maradtak meg.
     
? Mikor jöhettetek haza?
? Pontosan azon a napon, amikor meg kellett volna születniük. Novemberben születtek, de februárban kellett volna. Száz napig voltak kórházban.
? Most mennyi idősek?
? Nekik másképp kell számolni a korukat. Ők most tizenegy hónaposak, de a fejlettségüket nézve vissza kell számolni három hónapot, úgy nyolc hónaposnak számítanak jelen pillanatban.
? Amikor hazajöttek, már meg tudtad őket különböztetni?
? Első perctől, hiszen teljesen másak voltak, és mindenkinek van valami ismertető jegye. Zolikának van a csuklóján egy kis anyajegye, Zalánnak a jobb lábfején dongaláb van, ami gyógyítható, már most is kezelik, hátha meg lehet úszni a műtétet. Bence pedig a legkisebb, érdekes, hogy vele volt mindig a legkevesebb gond, ő a legmozgékonyabb.
? Volt elképzelésed, hogy fogsz megbirkózni a feladattal? Hiszen csak két kezed van, de három kicsi.
? Ők nem szophattak, eleinte anyatejet kaptak, amit le kellett fejni, elég fárasztó volt. A kórházban a védőnők sokat segítettek, de ott nem is volt más dolgom, csak az etetés, gondozás. Mikor hazajöttünk, a háztartási munkával lett több a feladatom. A nagymamák szerencsére sokat segítenek.
? Etetésnél van sorrend?
? Mindig az kap enni először, aki a legéhesebb.
? Hogy döntöd el, hogy ki az?
? Az aki a legjobban kiabál, vagy a leginkább eszi a kezét. A fürdetésnél is egymás után következnek, ami este héttől kilencig tart mire mindent elvégzünk.
     
? A férjed mennyire veszi ki a részét ebből?
? Ha van rá lehetősége, amíg én eggyel foglalkozom, ő játszik a másik kettővel, de mivel vállalkozó, elég sokat dolgozik, keveset van itthon. Többek között egy benzinkutat üzemeltet. Amennyit csak tud, annyit törődik a gyerekekkel.
? Gondolom egész nap nem unatkozol ?
? Valóban nem. Bár én már el sem tudom képzelni milyen lenne egy babával. Az biztos, hogy mire egy dologgal végzek, lehet kezdeni a másikat.
? Mennyit alszanak?
? Már elég keveset, reggel alszanak másfél órát, majd délután ugyanannyit. Régebben ez a duplája volt.
? Előfordul, hogy felébresztik egymást?
? Igen, de nem jellemző. Megszokták a zajokat, egymás sírására sem ébrednek fel. Az éjszakát Bence kivételével végigalusszák.
? Hogy látod, milyen a személyiségük?
? Mindhármójuknak más. Zalán a legkomolyabb, legmegfontoltabb, szemügyre vesz mindenkit, és nagyon fontos neki, hogy mindig jól legyen lakva. Zolika a legérdeklődőbb, ő kezdett el leghamarabb csúszni, mászni. Bence nagyon mozgékony, ő igényli a legjobban az emberi közelséget. Mikor hazajöttünk volt egy hugyúti fertőzése, és egy ideig nem tudott megfelelően táplálkozni, egy kicsit lemaradt, de nem jelentősen.
Nagymama a belvárosban lakik, de nagyon sokat van a tanyán, hiszen tudja, hogy a menye nem is tudna egyedül mit kezdeni három gyerekkel. Elmondta, hogy ha az egyikük főz, a másikuk ?babázik?, s már annyira összeszoktak, hogy onnan tudják folytatni, ahol a másik abbahagyta.
? Hogy tetszett fogadni a hírt, hogy hárman lesznek az unokák?
? Első perctől tudtuk, hogy kettő lesz. Csak később, hogy három...hát majd megbirkózunk vele. Kicsit féltem, hogy hogyan lehet majd megoldani.
Zolika nagyon szereti a tv távirányítóját, nem csak megfogni, nyomkodni, de bekapni is. A nagyi ölében figyelmesen figyel minden szobában zajló mozzanatra.
? Amikor megszülettek, akkor még állandóan aggódtunk, hiszen nagyon kis súlyúak voltak. Minden egyes nap mentünk a klinikára.
? Már meg tetszett nyugodni?
? Persze! Gyönyörűek, jól vannak, szépen fejlődnek. Zolika és Zalán már nyolc kiló felett van. Folyton nevetnek.
? Mit mondanak, Zalánnak mikorra jön rendbe a lába?
? Eddig csak gipszelve volt. Négy hét múlva dől el, hogy sor kerül-e egy kisebb műtétre.
     
Felvonultunk a gyerekszobába, családi fotózáshoz. Az ízlésesen berendezett kis helyiség valódi álom-birodalom egy csecsemő számára.
? Mit szeretsz a legjobban a velük való foglalatosságban? ? kérdezem az édesanyát.
? Nagyon szeretem, ha nincs semmi bajuk és nyugodtan alszanak, de egyébként napi élményeink vannak. Egyszer megfogták mindhárman egymás kezét, és hasonló dolgok. Ragaszkodnak egymáshoz, és észreveszik a másik hiányát, ha egy kettes babakocsiban valamelyik egyedül van. Most már ki lehet mozdulni velük, elmegyünk anyukámhoz, vagy az édesapjukhoz a munkahelyére. A sok fáradozásért kárpótolnak egy mosollyal, egy simogatással.
? Szerettek itt lakni a tanyán?
? Nagyon szeretem Benkő-bokort ? közben a csöppségek lekerültek a padlószőnyegre, s fejüket emelgetve próbálkoznak a kúszó mozdulatokkal. ? Zolika még nem szabályosan, de már mászik ? dicsekszik Tímea ? Először a városban akartunk építkezni, végül ezt a helyet választottuk. Igaz, hogy nagyon elhanyagolt volt, de sikerült egy ideális otthont varázsolni belőle. Tíz perc alatt eljutunk a városba, ha szükséges.
Az otthon több mint szép, a tetőtér-beépítéses parasztház berendezése egyedi, az udvar és a kert sok munkát takar.
? Mire vágysz most a legjobban?
? Leginkább arra, hogy a gyermekeim egészségesek legyenek, s ha felnőnek becsületes emberként éljenek.
? S emellett?
? Nem akarok CSAK háziasszony lenni. Ha nagyobbak lesznek szeretnék még dolgozni, esetleg tanulni. Én is részese akarok lenni annak, hogy nekik mindenük meglegyen. Ezt együtt szeretném csinálni a férjemmel.

P.Gabi

"Kisfiam, ülj ide mellém
 figyled jól, amit most mondok
 Kisfiam, én csak azt szeretném,
 hogy  mindíg
 Jó légy és boldog
 Életünk, rövid a földön
 De lelkünk, örökre megmarad
 Életünk rövid a földön
 és az idő gyorsan elszalad"
 
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása