Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Mongólia

2006. november 02. 15:31 - veni75

Mongólia Belső-Ázsiában található köztársaság, északról Oroszország, délről a Kínai Népköztársaság határolja, tengerpartja nincsen. Területének nagyrésze füves puszta, északon és nyugaton magas hegyekkel, délen a Góbi-sivataggal. Fővárosa Ulánbátor, itt él a népesség egyharmada.

Domborzat

Felszínének legnagyobb része 1000 méter feletti fennsík és hegyvidék. Dél-keleti felén fekszik a Góbi kő- és homoksivatag. Nyugaton a Mongol- és Góbi- Altaj, az ország közepén a Hangháj-hegység, Ulánbátortól keletre Hentij-hegység húzódik. Legmagasabb pontja a Hujtun csúcs (4374 m) a Mongol-Altajban található, míg az ország legalacsonyabb pontja a Hoh-tónál van (518 m). Nagyobb folyói a Szelenge, Orhon és Herlen észak, észak-kelet felé folynak. Az ország kétharmad része lefolyástalan terület, ezért sok tava sós vizű. Ilyen például legnagyobb tava az Uvsz-tó (3350 km²) és az ugyancsak észak-nyugaton található Hjargasz-tó, de a Góbi-sivatag tavai is nagyrészt sósak. Legmélyebb és egyben legnagyobb édesvizű tava az orosz határ közelében található Hövszgöl-tó, aminek legnagyobb mélysége 262 méter.

 Éghajlat

Éghajlata száraz, szélsőségesen kontinentális, az éves csapadék mennyisége 200 mm. Október és március között észak-mongólia fölött egy hosszantartó magas légnyomású terület megakadályozza a nedves, meleg levegő bejutását az országba, ezért a telek különösen hidegek és szárazak, ritkán esik hó. A januári középhőmérséklet -20 fok, de a mélyebben fekvő területeken elérheti a -50 fokot is. A rövid nyáron a meleg nappalok ellenére az éjszakák hűvösek, a júliusi középhőmérséklet északon 18, délen 26 fok. A fővárost Ulánbátort - annak ellenére, hogy egy szélességi fokon fekszik Budapesttel - a Föld leghűvösebb átlaghőmérsékletű fővárosaként tartják számon.

 Növényzet

Az ország túlnyomó részét füves puszta, másnéven sztyep borítja, ami csak a déli sivatagos területeken tűnik el. A szélsőséges éghajlat miatt összefüggő erdők csak a tavak, folyók környékén és a csapadékosabb hegyoldalakon alakultak ki. Ez mindössze 13,7 millió hektárt tesz ki, ami az ország területének csupán 8,8 százaléka.

  • Dél-bajkáli terület: (Hentij-hegység, Hövszgöl-tó környéke)
    cirbolyafenyő (Pinus sibirica), erdeifenyő (Pinus silvestris), lucfenyő (Picea obovata), vörösfenyő (Larix sibirica), jegenyefenyő (Abies sibirica), nyírfa (Betula platyphylla)
  • Hangháj-hegység és környéke: (Az ország erdeinek háromnegyede ezen a területen található.)
    vörösfenyő (Larix sibirica), nyírfa (Betula platyphylla)
  • Középázsiai-terület: (Góbi-sivatag)
    szakszaul (Haloxylon ammodendron)

 Történelem

Területe már az ősidőktől lakott volt, az i.e. 3. században hun törzsek hódították meg. A hun törzsszövetségek támadásai nagy veszélyt jelentettek a nemrég létrejött kínai császárság számára, ezért azok a Csin-dinasztia alatt elkezdték építeni a Kínai Nagy Falat. A hunok elvándorlása után a mongol terület türk törzsek birtokába került, a 6-8. században a türk kánság része volt, majd a 8. és 9. században az ujgur kánsághoz tartozott.

Később területén mongol törzsek telepedtek le, elszigetelten, önálló kánságokat alkotva. A mongol törzseket Dzsingisz kánnak sikerült egyesítenie 1206-ban és ezzel elkezdődött a Mongol Birodalom virágzása. A hódítások során a birodalom területe gyorsan nőtt, fénykorában elérte a 35 millió négyzetkilométert és ezzel mindmáig a történelem legnagyobb összefüggő területű birodalma lett. A birodalom viszonylag rövid ideig állt fenn, nemsokkal azután, hogy elérte legnagyobb kiterjedését, Kubiláj kán uralkodása alatt a Dzsingisz kán fiai közt felosztott területek függetlenedtek és önálló államalakulattá szerveződtek.

A birodalom szétesése után 1634-től Mongólia fokozatosan mandzsu-kínai uralom alá került és az országban elkeztett terjedni a lámaizmus. A 250 éves mandzsu elnyomás után 1911-ben Külső-Mongólia függetlenedett Kínától. Az oroszországi Októberi forradalom után 1919-ben Kína megtámadta Mongóliát, de a mongoloknak szovjet-orosz segítséggel sikerült nyerniük és 1924-ben kikiáltották a Mongol Népköztársaságot.

A Mongol Népköztársaság szorosan kötődött a Szovjetunióhoz. A mérsékelt politikusok háttérbe szorultak, majd 1936-ban a Mongol Forradalmi Néppárt vezetője, Horlogijn Csojbalszan került Mongólia élére. Hogy hatalmát megszilárdítsa, szigorú óvintézkedéseket vezetett be és rengeteg lámaista kolostort leromboltatott.

1936-ban Mongólia kölcsönös segítségnyújtási szerződést kötött Szovjetunióval, ennek köszönhetően a II. világháború elején 1939-ben eláhárították Japán támadását a Halhin-Gol-i ütközetben. 1945-ben a szovjet csapatok Mongóliát használva kiindulópontul Belső-Móngóliában megtámadták a Japán csapatokat. Ezt a helyzetet kihasználva Mongólia rákényszerítette a Kínai Népköztársaságot Külső-Mongólia függetlenségének elismerésére, ami egy népszavazás útján meg is történt.

Csojbalszan 1952. január 26-i halála után Jumdzsagin Cedenbal került hatalomra. Cedenbal Hruscsovot követte, aki elítélte Sztálin személyi kultuszát, így Mongóliában Csojbalszan népszerűsége is hanyatlott. Szakítottak a háborús politikával és megújították nemzetközi kapcsolataikat Észak-Kóreával és Kelet-Európával. Mongólia 1961 óta az ENSZ tagja. 1984-ben Cedenbal súlyosan megbetegedett, ezért nyugdíjazták, utódja Dzsambin Batmönh lett.

1990-ben a kommunista kormány lemondott. Az első szabad választásokat 1990. július 29-én tartották, amelyet a már működő több párt közül elsöprő többséggel a Forradalmi Néppárt nyerte meg. 1992-ben elfogadták az új alkotmányt, ami eltörölte a népköztársaságot, 1991-től az ország hivatalos neve Mongol Köztársaság.

 Tartományok

Mongóliának a tartományi jogú fővároson, Ulánbátoron kívül 21 tartománya van.

  • Arhangaj (Cecerleg)
  • Bajanhongor (Bajanhongor)
  • Bajan-Ölgij (Ölgij)
  • Bulgan (Bulgan)
  • Darhan-Úl (Darhan)
  • Dornod (Csojbalszan)
  • Dornogobi (Szajnsand)
  • Dundgobi (Mandalgobi)
  • Gobi-Altaj (Altaj)
  • Gobiszümber (Cojr)
  • Hentij (Öndörhán)
  • Hovd (Hovd)
  • Hövszgöl (Mörön)
  • Ömnögovbi (Dalanzadgad)
  • Orhon (Erdenet)
  • Övörhangaj (Arbajhér)
  • Szelenge (Szühbátar)
  • Szühbátar (Barún-Urt)
  • Töv (Dzúnmod)
  • Ulánbátor (főváros)
  • Uvsz (Ulángom)
  • Zavhan (Uliastaj)

 

 

 

 

Képek a fővárosról

 

A Baptista Szeretetszolgálat oldala (magy.

)A Kassai féle mongol íjak (magy.)

ELTE Belső-ázsiai Tanszék (magy.)

Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum (magy./ang.)

Kancatej (magy.)

Kun Péter "Lovasnomád" honlapja (magy.)

Lovasijászat és Mongólia (magy.)

Magyarjárás Mongóliában - Simonyi Balázstól (magy.)

Mongol állatorvos Magyarországon (magy.)

Mongóliai utazások, tárgyak, galériák (magy.)

Mongóliai vadászatok (magy.)

Mongol - magyar kapcsolatok (magy.)

Simonyi Balázs képei Közép-Mongóliából (magy.)

Színkék - úti jegyzetek sok képpel (magy.)

SzTE - Keleti Gyűjtemény (magy.)

Sztyeppe-Műhely (magy.)

Terebess a mongol birkózásról (magy.)

Terebess a mongol jurtáról (magy.)

Terebess Ázsia E-tár (magy.)

Vadas Róbert képei 1972-ből (magy.)

Wikipedia oldal (magy.)^

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr785856625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tim 2006.11.05. 16:11:10

írtam választ a WA-post-hoz... :) egyébként... na jó, nem kérdezek, pedig kíváncsi vagyok. :) ha meg akarod őrizni az inkognitód, én tiszteletben tartom. :) szép napot!

40120 2006.11.05. 16:26:07

.. egyébként? ..- miért nem akarok mondani magamról semmit? :) Kicsit zárkózott vagyok, de egyébként teljesen hétköznapi ember. Gondolom már arra is rájöttél, hogy egyébként nő vagyok:) ( mert ez kérdéses volt számodra:)

Tim 2006.11.07. 19:24:25

igazából nem volt az. ellenben feldobtál egy labdát, amire válaszoltam ott... :)))) nem, én tiszteletben tartom, h. nem akarsz Magadról semmit sem mondani. :) "ismeretlen ismerős"... ;)
süti beállítások módosítása