Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Parfümhistória

2007. június 11. 19:13 - veni75

A növényi kenőcsök, balzsamok, parfümök használata egyidős az emberiséggel.

.

Már régen is az asszonyi csábítás ezközei voltak. A parfüm szó eredete a latin „per fumum”– ból ered, ami annyit jelent – a füstön át. A parfüm õsi formájában nem volt más, mint illatos füst (tömjén), amely kábító illatával töltötte be a levegõt.

Elõdeink még évezredekkel ezelõtt fedezték fel, hogy a hõ hatására a gyanták és balzsamok különösen intenzív hatást fejtenek ki, ettõl kezdve tudatosan melegítették õket. Az elsõ parfümként a tömjént tartjuk számon, amelyet eleinte csak a Távol-Kelet használt.

De persze a nõk már ekkor is nõk voltak, s elkezdték kacérkodásra, szépségápolásra használni ezeket a szereket. Az egyiptomi hölgyek édes mandulaolaj, fahéj és méz alapú kencéket, vagy mentát és kakukkfüvet használtak. A legõsibb parfümformula is az egyiptomiakhoz kötõdik, több mint 60 aromából készítették. Az arabok vezették be a kozmetikába az alkoholt, ezután pedig az illatos vizek az egész iszlám világban elnyerték a gazdag házak urainak és a háremek hölgyeinek kegyét. 1189-ben Szaladin szultán nagyon drága ajándék gyanánt egy hordócska pézsmát küldetett a Kelet-Római császárnak. A parfüm ezzel meghódította Európát és a világot. Parfümkészítõ társaság elõször a világon Fülöp Ágost francia királytól kapott 1190-ben mûködési engedélyt.

Az illatkereskedelem és a parfümgyártás a Reneszánsz korban élte virágkorát. Tündöklésének idején Velence vált a fûszerek és illataromák kereskedelmének központjává. A legnagyobb változások azonban a 19. század közepén következtek be a gyártásban, a kereskedelemben, és az illatok szerepében egyaránt. A legjelentõsebb azonban vitathatatlanul az, hogy a kémia tudományának fejlõdésével a parfümkészítõk palettájára végtelen számú új illat kerülhetett. A luxus parfümgyártás mintegy két évszázaddal ezelõtt indult fejlõdésnek. A 17. század végén jöttek létre a nagy presztízsû, világhírû parfümházak mint pl. a Fageon, Lubin vagy a Houbigant. Nekiük jelentettek késõbb konkurenciát a még ma is létezõ, híres és elismert parfümgyártók úgy-mint Guerlain, Coty. Ami az ízlésbeli változásokat illeti, 1850 óta a bódító pézsma, mirha, tubarózsa helyét a könnyebb gyöngyvirág, jázmin, orgonaillat veszi át.

-MASZOL-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr875856641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása