Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

A Margit-szigeti zenélő kút

2007. augusztus 28. 21:43 - veni75


A kút 1936-ban keletkezett, és a már elpusztult, korábbi székely Bodor-kút mintájára építették fel. Kör alaprajzú emelvény oldalába építették, melyre két íves lépcső vezet, és oszlopok tartotta kupola koronáz. Ennek tetején az aranyozott Neptun-szobor egy nap alatt körbeforgott. A víz hajtotta szerkezet minden órában dallamot játszott. Mai felújított állapotában, bár nem az eredeti szerkezettel, ismét zenél a kút.

 

 

 

 

 

 

Kiűzetés a főtérről

Visszaállítható a zenélő kút a vásárhelyi nyilvánosság elé?

A vásárhelyi önkormányzati képviselőtestület idei első ülésén napirendre került a Bodor Péter zenélő kútjának visszaállítása is. Az indítványról, mely korábban, Fodor Imre polgármestersége idején egyszer már kútba esett, ezúttal Bálint István fújta le a port. Egyelőre döntés még nem született, ha egyszer mégiscsak meglesz a határozat, akkor már csak a helyszín kijelölése okozhat gondot.

Sajnos, eredeti helyére nem állítható vissza, a görögkeleti székesegyházat építették oda. A jogos elvárás szerint a főtéren kellene helyet találni a város szimbólumaként elhíresült zenélő kútnak. E megoldás mellett kardoskodik maga az indítványtevő is, de került magyar ember is, aki ellenezte ezt. Csegzi Sándor alpolgármester szerint “ma nem a főtéren van a helye, nem illik a mai városképbe, hiszen nem funkcionális”.

Az alpolgármester úgy véli, “igen zsúfolt lenne a központ, hiszen három köztéri szobor is díszíti”. Eme állításával szembe megy azokkal, akik a virágóra helyére szeretnék telepíteni. Csegzi szerint azoban ott túl nagy helyet foglalna el, hiszen az átmérője eléri a 7 métert, a magassága pedig a 8-at. Emiatt az alpolgármester a várba szeretné elhelyeztetni a kutat.

Emlékeztetőül: Trianon óta Marosvásárhely főteréről sorra tüntek el a Bodor-kút, a Petőfi-emlékoszlop, a Kossuth-szobor, valamint a Bem-szobor. Helyettük emelték a két katedrálist, a görög katolikust és a görögkeletit, az Ismeretlen katona szobrát, Avram Iancu lovasszobrát, a Latinitás emlékművét, a Balcescu-büsztöt, illetve az Emil Dandea-szobrot. A nyolcvankilences változások után emelt magyar vonatkozású szobrok – Petőfi, Bernády, Borsos Tamás, II. Rákóczi Ferenc – közül a román nacionalisták ellenállása miatt egyiket sem sikerült a főtérre állítani.

Annak ellenére sem, hogy végig magyar többségú önkormányzati testület, nyolc éven keresztül pedig magyar polgármester állt a város élén. A történtek jelzésértékűek, azt üzenik a város folyamatosan fogyatkozó magyarságának, hogy akárcsak emlékművei, legfenneb csak megtűrt lehet ősei városában, az egykori Székelyvásárhelyen. Ezért érthetetlen és elítélendő Csegzi alpolgármester megalkuvó magatartása.

Szentgyörgyi László

A zenélő kutat Bodor Péter székely ezermester építette 1816 körül, a mostani ortodox katedrális lépcsőzetének helyén állt. A zenélő szerkezetet a víz hajtóereje működtette. A kupola tetején egyesek szerint Apolló, mások szerint Neptun szobra állt, aki szigonyával mutatta az időt. Az ország első köztéri zenélő órája 1836-ig működött, amikor egy hóvihar ledöntötte a tetején álló szobrot. 1911-ben bontották le, majd pontos mását 1935-ben Budapesten, a Margitszigeten építették fel.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr855856668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

géb 2008.06.06. 17:08:27

meg tudná mondani nekem valaki, hogy hány méter magas pontosan a Zenélő kút? fontos lenne köszi

40120 2008.06.07. 11:47:17

Szia:) Az eredeti,marosvásárhelyi 1822-ben épített híres zenélő kút, 7,3 méter magas és 5 méter átmérőjű. A szigeti kút, "elvileg" pontos mása az erdélyi kútnak, melyet Páll Andor és Jankó Gyula tervei alapján építettek.

heni 2009.08.06. 22:58:06

szia! azt nem tudod véletlenül milyen zenéket játszik?

40120 2009.08.13. 19:59:04

szia! "minden egész órakor az előző századfordulóra jellemző térzene hallható."
süti beállítások módosítása