Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Vadaspark

2007. augusztus 28. 21:47 - veni75


Vadaspark,a felújítás előtt

A több évtizede működő vadaskert, apróvadakat, hagyományosan magyar, de ritkaságszámnak számító háziállatokat bemutató elkerített kis terület a sziget keleti oldalán, a Duna part mellett található. Jelenleg csupán egyetlen kicsi ház áll rajta, a városligeti épületekhez hasonló, szintén kalotaszegi ihletettségű, meredek tetejű, amolyan kis „vadászlak”. Körülötte szabadon él együtt kecske, birka, szamár, kacsa, páva, stb.
A féltettebb madárfajták kis ketrecekben élnek, amelyek a parasztudvart övezik. Mindez kívülről körüljárható.
A kisgyermekes családok számára szórakoztató létesítmény, egy kicsit emlékeztet arra az időre, amikor a szigetet még a Nyulak szigetének hívták, és rendszeresen vadászatokat tartottak rajta.

A mára jócskán lepusztult terület fejlesztésére készült terv, bár nem a megszokott formális eszközökkel, de mindenképpen arra törekszik, hogy az állatbemutató „vadaskert” jellegét hangsúlyozza. Ez egyben azt is jelenti, hogy a látogatók kötetlenebb és aktívabb kapcsolatba kerülhetnek majd az állatokkal, mert bejárhatják a területet. A tervezett kis faépületek – lóistálló, szénatároló – szigorúan funkcionálisak. Kalotaszegi formai motívumokat csupán a felújításra ítélt egykori faházikó mutat. Az új építmények tervezése során a Kós Károly-i építészet felidézésénél fontosabbnak bizonyult az értékes faállomány tiszteletben tartása és meghatározó szerephez való juttatása.
A természetes környezet dominanciája miatt tudatosan szorultak háttérbe a kisépületek formai gesztusai, így az igazi hangsúly az egyszerű, de rafinált ötletekkel szerkesztett építmények esszenciális szépségére tevődött.
   

    
A környezettel való harmónia kedvéért, de praktikus okokból is, az épületek farakásokat imitálnak: rétegelt-szerelt falszerkezeteik külső burkolata kerek fatörzsszeletekből van összeállítva, amely ily módon átszellőzik, az épületfizikai követelményeknek is eleget téve.

A bejárati épület enyhén dől kifelé, ezzel a szokatlan mozdulattal téve hangsúlyozottá önmagát. A hangulati-szerkezeti-funkcionális jelleg meghatározó: a hagyományos értelemben vett építészet feloldódik, megszűnik.
Már csak erdészeti farakások léteznek.
A kis faépületek helyénvalóságát a faszerkezet precíz csomópontjai, a részletek finom megoldásai igazolják. Ez esetben szó sincs véletlenszerűségről, sokkal inkább egy tervező-gazdálkodó ember pontosságáról és gondosságáról, amit az akkurátus farakás-szemléletben ölt testet.



forrás
   

    
Újra kinyitott a Vadaspark a Margitszigeten

2002. szeptember 30. 10:00
[MR]

Az utóbbi években annyira megromlottak a körülmények a margitszigeti kisállatkertben, hogy februárban el kellett költöztetni az itt élő állatokat. Egy részük a Fővárosi Állatkerbe került, másoknak pedig a Hérosz Állatmentő Alapítvány segítségével találtak helyet. A Vadaspark átalakítására a Fővárosi Önkormányzat százhúsz millió forintott fordított. Kicserélték a korábban nagymértékben szennyeződött földet, csatornáztak, majd főúri parkot alakítottak ki, amely egy vadászházat és annak kertjét mintázza. A több hónapos felújítási munkálatok után hétvégétől ismét látogatható az állatkert. A korábbiakhoz képest az állatállomány a korszerű tartási követelményeknek megfelelően kevesebb fajból és egyedből áll. A kisállatkert új lakói dámszarvasok, pónilovak, nyulak és szárnyasok. Az állatokat ezentúl nem zárják el a látogatóktól, mindenki kedvére sétálgathat közöttük.


forrás
   

    
A Margitszigeti Kisállatkert évtizedek óta hozzátartozik a sziget látványosságaihoz, az elmúlt években azonban meglehetősen vigasztalan állapotba került. Az állatok jóllétét egyáltalán nem biztosító, és a jogszabályok előírásainak sem megfelelő állattartó létesítmények miatt többször is napirendre került a kisállatkert ügyének rendbetétele, ám a kérdés megnyugtató rendezésére csak az elmúlt hónapokban kerülhetett sor.

A Margitszigeti Kisállatkert kezelését és üzemeltetését a Fővárosi Állat- és Növénykert vette át, és ezzel együtt a Fővárosi Önkormányzat nagyszabású átalakítást hajtott végre a területen. A korábbi szűk ketrecek és kifutók helyébe tágasabb, az állatok számára megfelelő életteret nyújtó új létesítmények készültek.

A terület egyik felén a dámvadak karámja kapott helyet, ahol a hazai erdőkben is honos szarvasfélén kívül a mezei nyulak is kedvükre ugrándozhatnak. Ezzel az összeállítással arra törekedtünk, hogy felidézzünk valamit a Margit-sziget egykori természetes állapotából, vagy legalábbis a kora középkori kolostorkertek és vadaskertek világából, amelyeknek ez a sziget is otthont adott. Mint ismeretes, a középkorban ezt a szigetet Insula Leporum, vagyis "Nyulak Szigete" néven emlegették.

A kisállatkert másik felében vízimadarak, illetve egyéb díszes madárfajok kaptak helyet. A bahama, mandarin és a kisasszony récéken kívül különösen az ázsiai selyemtyúkok keltik fel a közönség figyelmét. A kert belsejében található istálló a welsh pónilovak lakóhelye, akiken szép időben, illetve forgalmasabb napokon akár lovagolni is lehet.



forrás
   

    




   

    
Pillanatképek



















Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr865856671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása