Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

A vár története

2007. szeptember 01. 18:03 - veni75


Kelták lakták a vidéket időszámításunk előtt, de csak néhány megmaradt tárgy jelzi a múzeumok tárlóiban jelenlétüket. Rómaiak hagyták hátra őrtornyukat a Duna-parton, melyet a honfoglaló magyarok érkezésükkor, a X. században is használtak a pesti oldalon. A tatárjárás után IV. Béla által kiépített vár volt az első - és a falakon belül gyorsan fejlődött a királyi település. Templomok, házak, újabb palotarészek születtek.


Középkort idéző lovasok

Mivel az Árpád-ház kihalása után Károly Róbert a budai patríciusok ellenséges magatartása miatt Visegrádról kormányozta az országot, csak a XV. században, Zsigmond uralkodása alatt növekedett európai hírű várrá a budai. A fellendülés Hunyadi Mátyás uralkodása alatt tetőzött, aki a reneszánsz művészetek és a tudomány messze földön híres udvarát teremtette itt meg.

A török azonban erősebbnek bizonyult a várfalaknál, és 150 évig müezzin hívta imára a hajdani Nagyboldogasszony-templom tornyából Allah híveit. A várért vívott csaták miatt a lakóházak többsége csak részleteit - bár jelentős részleteit - őrzi a török előtti időknek. A XVI-XVII. századnak is csak kevés emléke maradt e helyen: Abdurrahman, az utolsó budai török kormányzó sírjele, a Várhegy oldalában török temető, illetve a török fürdők mutatják, hogy egykor más uralta ezt a vidéket.

A várkert - a virágkor Mátyás idején volt

Osztrák közreműködéssel felszabadult Buda lassan állt talpra, a várat az idegen király is csak ritkán látogatta. Mária Terézia parancsára a régi vár falaira a XVIII. században nagyobb, díszesebb palota épült - amiben király tartózkodott, de sosem lakott. Budai polgárok ugyanekkor építették maguknak a Várszínházat.

ezzel kapcsolatban csak annyit jegyznék meg, hogy életemben nem jártam még olyan színházban, ahol ennyire szűkös lenne a hely:))
   

    
A XIX. században született meg a Sikló, ami megkönnyíti a feljutást a várba, ekkor épült a Sándor-palota, a Mátyás-templom mai formája és a Halászbástya is. A XX. századot viszont keserves pusztítás jellemezte. A háborúk nyomán néhány hónap alatt váltak rommá sok évszázad műalkotásai. A II. világháború egy-egy sebét még mindig őrzi a várnegyed. Azonban régi arcvonásokkal új épületek emelkedtek, melyek más értelmet kaptak és lettek helyszínei új szerepköröknek. Így lett a királyok rezidenciája mára otthona a tudománynak és a művészeteknek. Maga a vár pedig olyan élő, izgalmas, sokrétű és szórakoztató együttes, amely mindig ad valami okot arra, hogy meglátogassuk.


Kilátás világörökségből világörökségre
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr145856675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása