Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Mária Magdolna-templom

2007. szeptember 08. 19:39 - veni75




A Mária-Magdolna-templom már 1496-ban is állt. A II. világháborúban rokkant meg. Hajójának helyén rendezték be a romkertet, amely a templom különböző építési periódusainak kőemlékeit mutatja be.


 

Az 500 éves templom tornya

 

A Mária Magdolna-templom a kommunista diktatúra által lerombolt templomok egyike.

A Budai Várban lévő templomot a XIII. században építették, első említése 1257-ből való. A középkorban plébániatemplom volt.

1541 után az egyetlen templom volt, melyet a törökök meghagytak keresztény imahelynek, ám csak 1596-ig, azután dzsámivá alakították.

1698 után a ferenceseké lett, 1792-ben itt koronázták meg I. Ferenc királyt. 1817 után helyőrségi templom lett.

A Mária Magdolna-templom külső harangjai

A II. világháború alatt súlyos károkat szenvedett, és az ötvenes években helyreállítás helyett Rákosi Mátyás személyes utasítására lerombolták. Csodálatos módon a gótikus elemeket tartalmazó óratornyot, és egy, az átellenes oldalon lévő mérműves ablakkeretet meghagytak.

A templom fél évszázada romokban áll.

 

[forrás]

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr795856680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása