Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

BUDAPEST DUNA - PARTI LÁTKÉPE

2007. szeptember 22. 14:56 - veni75




Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1987-ben emelte világörökségi rangra Budapest Duna-parti látképét és a Budai Várnegyedet. Az indoklás szerint a budapesti Duna-part - amellett, hogy egyike a világ kiemelkedően szép urbanisztikai látképeinek - jól szemlélteti a magyar főváros történetének különböző időszakait.


Uralja a Duna partját


A budai oldalon a Lánchídtól, azaz a Clark Ádám tértől a Műegyetemig tart, magába foglalva a Budai Várnegyed épületegyüttesét, a Gellérthegyet a Szabadság-szoborral és a Citadellával, valamint a rekonstruált, szecessziós stílusú Gellért fürdőt.

A pesti oldalon a Duna-parti épületek a Margit hídtól a Szabadság hídig szinte mind részei a Világörökségnek. Ha a budai oldalról - például a Várból - nézzük, az impozáns műemlékek közül is kiemelkedik a Steindl Imre tervezte Parlament és a Magyar Tudományos Akadémia neoreneszánsz épülete vagy éppen a Belvárosi Plébániatemplom. Éjszaka még különlegesebb látványt nyújt a Roosevelt téren álló, nemrég felújított Gresham-palota, és a pesti Vigadó is.


Híresek a Lánchíd kőoroszlánjai

A pesti oldalon található, sétára és üldögélésre csábító Duna-korzó

 

 

 

 is része örökségünknek, ahogy a négy híd - a Margit-híd, a Lánchíd, az Erzsébet-híd és a Szabadság-híd - is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr355856684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása