Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Gellért Szálló és Fürdő

2007. október 07. 21:02 - veni75




A Gellért Szálló kései szecessziós stílusban épült 1918-ban Hegedűs Ármin, Sebestyén Artúr és Sterk Izidor tervei szerint. A szállodával egybeépített gyógyfürdő, uszoda és strand Budapest egyik legszebb fürdője.

A hegy tövében épült szecessziós szálloda és gyógyfürdő komoly előzményekkel bír: az első híradások az itt lévő gyógyforrásról a XIII. századból származnak. A középkorban kórház, a törökök idejében fürdő épült itt.
A mai fürdő a II.világháború alatt, 1945-ben megrongálódott, de rekonstruálták és modernizálták, külsejének eredetei értékeit megőrizték. A jellegzetes keleti kúpos formájú tornyok, a mozgalmas homlokzat, amelynek erkélykorlátait lant- és madármotívumok díszítik, messziről vonzza a tekintetet.

A szálloda belsejében kevésbé, de a fürdőben csaknem mendenütt fennmaradt az eredeti szecessziós berendezés, művészi mozaikokkal, színes üvegablakokkal és szobrokkal.

A szálloda recepciójától induló lépcső dísze a Stanisits Bozó tervei alapján 1993-ban készült üvegablak. A régi magyar regében szereplő Csodaszarvast keresőket ábrázolja
   

    
A középkorban még a Gellért-hegy egy természetes, hatalmas üregében működött a közfürdő, amelyet a törökök a beszédes Purgatórium néven említettek. Vizének csodálatos gyógyító erőt tulajdonítottak. A csodálatos - magyaros és keleties elemekben egyaránt gazdag - szecessziós épület egyszerre játékos és monumentális. A szálló és a fürdő eleganciája, varázsa, már-már buja formavilága különleges hangulatban egyesül. A szecesszióra jellemző módon valóságos iparművészeti mestermű a legapróbb részlet is. A Gellért-fürdő legnagyobb ékessége több mint hétszáz négyzetméteres, egyszerre antikizáló és keleties hangulatú fürdőcsarnoka. A termálfürdő részleg pedig a török fürdők világát idézi varázsos, dús dekorációjával. A húszas évek végén létesült nyitott terület eleganciájával a két világháború közti nagypolgári világot idézi. A Gellért-hegy villakoszorúja övezte strand karnyújtásnyira fekszik Budapest szívétől: elhelyezkedése páratlan.







Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr725856696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása