Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Régi Budapest

2007. november 28. 16:44 - veni75

Spoli hozza a képeket és Ő is mesél :)

Köszönöm Neki:)

Boráros tér, Pesti hídfője a Petőfi hídnak, 1937.
Mellette az úgynevezett Elevátorház.
A Közraktárak eleje, és ott kötöttek ki a hajók, a gabonával, az Elevátorházba vitte fel a szállítószalag, és engedték bele a vagonokba, ami elvitte a Soroksári úton lévő Gizella malomba - már bontja demján - meg a Király malomba, ami ma a Ferencvárosi Malom nevet viseli.

József Attila valószínű ezen a környéken írta a Dunánál c. versét.

(" A rakodópart alsó kövén ültem, néztem, hogy úszik el a dinnyehéj.".

Tudom, a szobrot a Kossuth tér oldalára rakták, a hajdanvolt Manci, később Kossuth híd pesti hídfőjéhez, de egy nagy lófüttyöt volt ott rakodópart, és miért úszott volna a parlament előtt a parton dinnyehéj? Az ott volt a Ferencvárosban, a mai Petőfi híd és a Szabadság híd között, ahol a Közraktárak voltak. Ott kötöttek ki az uszályok a gabonával.)

Teszek majd be néhány későbbi Boráros teret is, az egyiken még megvan az Elevátorház romja, lebombázták a háborúban, mint a Közraktárakat.

 

***********************************************************************
*****************************************************************************

Az alábbi kép a Calvin tér, a közepén látod a Danubius kutat, ami ma az Erzsébet téren van, oda rakták át javítás után.

 

 






Ezt ma is láthatod az Erzsébet téren.
Ez eredetileg a Calvin tér közepén volt.

 

 

Itt a Református templom is

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr1005856756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete György 2007.12.26. 08:50:26

Kedves "silence" ?! Hihetetlen nagy örömömre szolgáltak a régi budapesti fotók. Annál is inkább,mert a régi Horthy híd mellett laktunk,a képen látható pesti hídfő felső körében rolleroztunk mint gyerekek,és édesapámmal a lebombázott és kiégett elevátor házból vittünk haza kevésbé égett gabonát,amelyből szegény anyám lisztet majd kenyeret csinált... Nagyon szeretem ezeket a régi képeket,ösztönösen érzem a régi idők atmoszféráját,hogy miből lett s mivé lett Budapest. Köszönöm az élményt. Fekete György

silence 2007.12.26. 17:04:17

Kedves György! Boldoggá tesz, hogy örömet okoztak a fotók:)Én nagyon szeretem Budapestet, sajnos a régi várost én csak képekről, nem emlékképekről tudom felidézni. Majd igyekszem hozni még fotókat, a hozzá fűzött emlékekkel, és remélem azok is örömödre szolgálnak majd:) Kellemes ünnepeket kívánok:) Üdvözlettel:Silence

beee 2010.02.04. 12:15:09

http://budapest.egykor.hu/

silence 2010.02.05. 01:03:40

Köszönöm a linket!
süti beállítások módosítása