Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Ilkovics

2007. december 27. 12:18 - veni75

 

Az Ilkovics pont a pályaudvarral szemben volt, ebben az épületben, csak a Körútról.

 

 

 

 

Ilkovics Jakab Izidor
--------------------------------------------------------------------------------

Újcsanálos 1889 április 23. - Tel Aviv 1949 szeptember 15.

A magyar tömegétkeztetés egyik úttörője volt. A család története 200 évre nyúlik vissza, mikor 1780-ban II. Józseftől "regále jogot" kaptak vendégfogadó üzemeletetéséhez. Izidor, mint mozigépész jött a fővárosba, majd első üzletét 1907-ben a Nádor utcában nyitotta meg. 1920-tól apjával Simonnal és öccsével Miksával egy jelentéktelen vendéglőt és egy rőfös boltot vezettek a Mester utcában. 1926-ban egy új és jó lehetőség kínálkozott, megvették a később nagyhírűvé lett üzletüket a Berlini (ma Nyugati) téren. A forgalom állandó növekedése megkívánta a terjeszkedést: a szomszédos üzleteket, a háztömb pincéjét, udvarrészét sorra megvásárolták. A bővítések révén egy kombinát létesült, ahol cukrászműhely, állóbüfé, söntés, hagyományos és önkiszolgáló étterem is volt - ez utóbbi az első "tálcás" önkiszolgáló étteremként működött az országban. A pályaudvarral szemben volt az állóbüfé rész automatákkal, kávésarokkal, melegpulttal. Itt sütötték és árusították a kirakatban a palacsintát, ami nagy látványosság volt. A meleg ételeket a "Piros teremben" pincértől rendelve, asztalokhoz ülve is lehetett fogyasztani, de ekkor 12% borravaló dukált. A pincérek naponta 80-100 pengőt is megkerestek. A legszínvonalasabb üzemrész a fehér abrosszal terített "Fehér terem" volt. A kombinátban hajnali 5 órától éjjel 3-ig tartottak nyitva, napi 4-5000 embert szolgáltak ki, a világgazdasági válság idején 300 embernek adott biztos megélhetést a vendéglő.

 

1937-38-ban a fasizmus és a zsidótörvények idején Ilkovics az üzletét eladni kényszerült a Szőlőskert Szövetkezetnek. A három fivérnek a háború után két vendéglője és egy cukrászdája volt. Ilkovics Jakab Izidor nem hitte el az államosítást és az utolsó percig beruházott az üzletébe.
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr295856776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spoli 2008.02.14. 12:34:12

Ha valaki a mai Nyugati téren jár, úgy képzelje el, hogy ennek a háznak - ami a kép baloldalán van - a helyén van az az üres tér, és aluljáró, ami a Skála Metró előtt van. Kb. a képen hosszában futó villamos sínek vonalában van a Váci útra vetető felüljáró. A jobb oldalon látható ház helyén a Nyugati melletti parkolók, és az autóbuszvégállomások.

sara 2008.10.01. 20:33:41

es o az en dednagyapam volt.... uuuuuuu....

silence 2008.10.02. 22:40:53

Szia Sara:)

Atlasz 2010.02.28. 19:34:11

Én a képen balra a Váci út felé mennék, a Nyugati előtt tovább ("fel") a körúton, jobbra meg a mai nevén Bajcsy-Zsilinszky úton lennék. Most én zédültem meg, vagy valaki a West End City Centert összekeverte a Skálával?
süti beállítások módosítása