Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Hamvas Béla: Optimizmus?

2008. március 03. 00:58 - veni75

 
Mintegy száz évvel ezelőtt néhány költő és gondolkodó elkezdte hirdetni, hogy a lét, szenvedés.
A tanítás régi volt, és mégis meglepő. Az elsők akik erről beszéltek: Byron, Leconte de Lisle, Schoppenhauer, Poe, Kierkegaard, Baudelaire, azt mondták, amit az őskíniak, a hinduk, az egyiptomiak, a görögök, az őskeresztények.

A tanítás hamar terjedt, és az életöröm-felfogást rongyokra tépte.
Ma már nagyobbára mindenki tudja, hogy semmi okunk sincs az élet szép, igaz, jó, nemes és vidám voltában hinni.

A dolog nem azon múlik, hogy arcunk megráncosodik, mint ötezer éve a kínaiaké; nem attól, hogy a boldogság használt el bennünket; szemünket megtörik, agyunk elfárad, gerincünk meghajlik, elkezdünk unatkozni, magunkra maradunk és meghalunk, mint a görögök, hinduk, régi keresztények.
Az öregasszony csontos, bütykös, aszott, száraz, remegő keze nem azért ilyen, mert sokat dolgozott.
A kéz, az öröm után nyúlt.
Arc sosem tud ilyen megrendítően és megsemmisítően őszinte lenni. A kéz láttán a világ legoptimistább lénye is megszeppen.
Végül mindnyájunk keze ilyen lesz, ilyen szomorú, fáradt, tanácstalan, elhagyatott, szegény, öreg kéz. Az egyetlen amit az ember tehet, mint Dosztojevszkij, leborul előtte és nyög: nem előtte, hanem az egész emberiség szenvedése előtt!

Amikor mintegy száz évvel ezelőtt újra észrevették, hogy az élet szenvedés, semmi egyebet nem vettek észre, mint az öregasszony kezét.
S a helyzet azóta csak annyiban változott, hogy az emberiség egy része kitart az optimizmus mellett, s mindenekfölött ragaszkodik annak látszatához, hogy az élet öröm.

 

 


 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr645856808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

timor 2008.03.24. 17:06:27

Az élet szenvedés, ha azzá teszik, azzá tesszük. Arra pedig igen nagy hajlama van az embereknek, hogy azzá tegyék. Egy kis önuralom, kevesebb mohóság akár még széppé és örömtelivé varázsolhatná. Vagy csak a mazochista hajlam kerekedik felül a jobbik énünkön ? Van akin persze a szadista hajlam. Annak akár örömteli is lehet az élete. Összességében elég félelmetes.

silence 2008.03.24. 22:39:15

"Vagy csak a mazochista hajlam kerekedik felül a jobbik énünkön ?" Én ezt a mazochista hajlamot leginkább nőknél látom. Sokan még 40-50 éves koruk körül is önjelölt mártírok, akik erejükön felül, minden megteszenek valakiért, sokszor a saját családtagjukért, és egy köszönömöt sem kapnak érte, de még csak megbecsülést sem. Igazi rabszolga az ilyen nő, szolgalélek, és fáj neki, hogy egy mosolyt sem kap... De később ezerszer is akár, magát marcangolva eleget tesz az elvárásnak.
süti beállítások módosítása