Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Csordás János:LELKESEDÉS és KIÁBRÁNDULÁS

2008. április 29. 20:59 - veni75

"A nyelv a tudósnak ereklye, az írónak hangszer, a hírlapírónak fegyver."

Kosztolányi Dezső

 

"Polükleitosz egyszer két szobrot készített egyazon időben: az egyiket a tömeg tetszése, a másikat meg a művészet törvényei szerint. Hogy kedvében járjon a sokaságnak, így cselekedett: mindenkinek, aki csak belépett, megfogadta a tanácsát, és mindenki véleményének megfelelően alakított és változtatott valamit a szobron. Aztán kiállította mindkét szobrot: amazt mindenki magasztalta, ezt pedig ócsárolták. Meghallván mindezt, Polükleitosz így szólt:

- Márpedig azt, amelyiket ócsároljátok, ti magatok csináltátok, ezt pedig, amelyiket csodáltok, én."

Ailianosz

 

A nagyvárosban élt egy bölcs. Az új igazságot hirdette, de az emberek kinevették. Amikor egyre lelkesebben beszélt a lelkeket megtermékenyítő nagy eszmékről, megverték és kidobták a városból.

A bölcs visszavonult a sivatagba, ott húsz esztendeig gondolkodott és elmélkedett. E húsz esztendő alatt belátta, hogy mindaz, amit a városban hirdetett, badarság és értelmetlenség volt, mert csak most találta meg az igazi igazságot.

Fölkerekedett, s a sivatagból visszament a városba. Lázasan kezdte hirdetni az új igazságot, de az emberek megint kinevették.

- Bolond dolgokat beszélsz, jó öreg - mondták neki. - Mi tudjuk, mi az igazság. Ezelőtt húsz évvel járt itt közöttünk egy nagy bölcs, az megtanított minket az igazságra.

- Tévedett, hazudott - mondta a bölcs. - Más az igazság! Én tudom a legjobban, mert én vagyok az a bölcs, aki húsz évvel ezelőtt a régi igazságot hirdette. Nem az volt az igazság! Íme, most hozom az új igazságot, higgyetek nekem! - És büszkén nézett körül azt remélve, hogy az emberek térdre fognak borulni, s hinni fognak. Az emberek azonban gyanakodtak.

- Valóban te vagy az a bölcs? - kérdezték tőle.

- Valóban én vagyok...

Az emberek tanácskoztak, s a tanácskozás végeztével így szóltak hozzá: - Húsz évvel ezelőtt nem akartunk hinni neked. Később mégis hittünk. Most újra itt vagy, és azt mondod, ne higgyük azt, amit már elhittünk, hanem higgyük azt, amit most akarsz velünk elhitetni. Minek higgyünk most neked, ha holnap talán megint mást fogsz hinni? Menj vissza oda, ahonnan jöttél, s ha húsz év múlva mindig azt fogod hinni, amit ma, akkor mi is hiszünk majd neked. De ha akkor megint mást fogsz mondani, agyonverünk! - Ezzel újra megverték, és ki akarták dobni a városból.

A bölcs azonban, ki egyszerre belátta, hogy az emberek okosabbak, mint ő, kézzel-lábbal kapálózott.

- Megálljatok! - mondta nekik. - Verjetek mindjárt agyon, legalább nem kell ezért a csekélységért még egyszer idefáradnom...

Heltai Jenő: A bölcs

 

"A demokrácia a legnagyobb horderejű eszme és egyúttal a legmagasztosabb jelszó a művelt népek alkotmánypolitikai életében. Millió és millió ember hangoztatja világszerte: sokan csak sejtik, még többen merőben félreértik; a legtöbben visszaélnek vele..."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr315856841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása