Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Kiknek sikerül legközelebb kerülni "Istenhez"?

2008. június 28. 11:10 - veni75

Vagy hetven méterrel lekörözi Tajvan csúcstartóját, a Taipei 101-et a legújabb kínai felhőkarcoló, az 580 méter magasra tervezett Shanghai Center. A szupermagas épület a Shanghaiban épített óriás toronyhármas utolsóként elkészülő tagja lesz. 

 

 

Sir Norman Foster irodája felett diadalmaskodott az amerikai Gensler, amikor bejelentették, hogy az ő tervük alapján épül a szárazföldi Kína legmagasabb tornya, a „Sanghai Sárkány”. Az 581 méter magas felhőkarcoló kivitelezése még ebben az évben megkezdődhet, nem messze a dél-kínai város két másik szupermagas épületétől, az 1998-ban befejezett Jin Mao Buildingtól (421 m), illetve az elvileg idén átadásra kerülő Shanghai World Financial Centertől (492 m).

 

 

 



 

 

A lágyan ívelő, 118 emeletes Shanghai Sárkánynek semmi esélye nem lesz a világ legmagasabbjának címére, ugyanis az egyelőre be sem fejezett Burj Dubai máris nagyobbra nőtt, és már a hatszáz méter közelében jár. Kínának csekély vigasz lehet, hogy egy másik Dubaiba tervezett, nem kevesebb mint 1200 méter magas toronyban kínai származású tervezők játszanak kulcszerepet: az Al Burj építészei Chien Chung és Li Chung Pei, a Louvre piramisáról közismert I. M. Pei fiai.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr945856901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása