Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

A Magyar Gárda hol volt az árvíz idején?

2008. augusztus 20. 21:53 - veni75


Parádé a Turulnál
Egy-másfél évvel ezelőtt azt hangoztatták, a Magyar Gárda arra alakult, hogy parlagfüvet irtson, meg hogy védje a hont. Miért nem kérték számon, hogy amikor az ország északkeleti részén árvíz fenyegetett, a lakosság egy részét ki kellett költöztetni, a tisztességes férfiak és nők, öregek és fiatalok töltötték és cipelték a homokzsákokat, akkor a Magyar Gárda a turulszobornál parádézott. De a közelben lévő nyíregyházi őrsereg sem vette ki a részét a hon megmentéséből.

Dósa István, a Gárda főkapitánya "A Hernád-menti nagyközség polgármesterének köszönő levele a Gárdának"

Dósa István Úr
Magyar Gárda Főkapitánya
részére

Amint az Főkapitány Úr előtt természetesen ismert, az áradó jellegű vízállások miatt 2008. július 24-én csütörtökön 12 órától a Hernád menti, Hernádnémeti-hernádszurdoki és Hidasnémeti-bőcsi árvízvédelmi szakaszok teljes hosszán, 63 km hosszúságban harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, tekintettel arra, hogy a Hernád külföldi mellékvízfolyásain érkező árhullámok alapján, a hazai folyószakaszon a 2004. évi árvíz szintjét megközelítő vízállásokra lehetett számítani.

Mindezek alapján tehát a minden idők második legmagasabb Hernádi árvize
elleni védekezésben, a társadalom széles köre fogott össze, mozgósítva
erőket, eszközöket, emberi kitartást és szolidaritást.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településének önkéntesei bizonyították tenni akarásukat, küzdeni tudásukat, szakértelmüket. Kiválóan álltak helyt a hivatásos és önkéntes tűzoltóságok, a Polgárőr Egyesületek, a Nemzeti Őrsereg, a védekezést irányító szervezetek, és büszkén jelentem ki, hogy nagyszerűen vizsgázott a Magyar Gárda.

A kivonult önkéntesek, a polgári lakosság, a vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek mellett a Magyar Gárdisták vállalták a legnehezebb, különösen embert próbáló feladatok megoldását. A gárdisták ott voltak a Hernád gátjain, a legkritikusabb helyzetekben dolgoztak éjjel és nappal, védték a hatalmas víz ellen, a lakosság biztonságát és értékeit, a köz vagyonát.

A gátakon helytálló Magyar Gárdista férfiak és nők - összesen
mintegy 160 fő - hatalmas munkát végeztek. A veszélybe került lakosság mindvégig bízott a Magyar Gárda, az Önök képességeiben és áldozatos munkájában. A védekezést irányító szakemberek a legélesebb helyzetek megoldására kérték és vették igénybe a Magyar Gárda segítségét, amelyre mindvégig bizton számíthattunk.

Közös erőfeszítésünk eredményeképpen ismételten sikerült úrrá lenni a
katasztrófahelyzeten. Mindezért a kiváló teljesítményért, kötelességtudásért és áldozatkész helytállásért köszönet illet mindenkit, aki munkájával hozzájárult a közös sikerhez.

Kérem Főkapitány Urat fejezze ki elismerését és köszönetemet minden
érintettnek, az árvízi védekezésben résztvevő teljes személyi állománynak, mind Ócsanálos település lakossága, vezetése, mind pedig a magam nevében.

Felelősségteljes hivatásuk teljesítéséhez kívánok Önöknek további eredményes munkát, sikereket, jó erőt és egészséget!

Onga, 2008. augusztus 1.

Tisztelettel és megbecsüléssel:

Madzin Tibor
Onga Nagyközség Polgármestere

 

 

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása