Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Amerikában a zseniális magyar találmány

2009. február 04. 11:53 - veni75

 

 Forrás

Minden eddiginél nagyobb felületen mutatkozik meg az Egyesült Államokban a világszerte szenzációszámba menő Litracon, a 2009-es Kreativitás és Innováció Évének nagykövetéül is felkért Losonczi Áron találmánya. Az üvegszálas beton hatvan négyzetmétert tesz ki a louisiana-i Baton Rouge-ban felépült, a háborús veteránok előtt tisztelgő emlékművön.

 - Kép © Litracon

 


Saját, 1978-ban katonai tiszteletadás mellett eltemetett veterán édesapja előtt is adózva ötlötte ki J. Mitchel Ourso, Iberville megye vezetője, hogy emlékművet emel a környék háborús hőseinek a közel félmilliós lakosságú louisiana-i Baton Rouge-ban. Az egymillió dolláros költségvetéssel 2008 novemberére elkészült monumentum az első és a második világháború, valamint a koreai és vietnami csaták katonáinak emlékét hivatott megőrizni. Az már Jerry Hebert, a tervezéssel megbízott Grace & Hebert Architects építészének fejéből pattant ki, hogy erre a célra a magyar üvegszálas betont használják fel.

 

Losonczi Áron először 2001-ben állította elő az üvegszálas betont, amelynek különlegessége, hogy megőrizve az anyag szilárdságát és statikusságát, a benne elhelyezett szálaknak köszönhetően akár több méteres vastagságban is képes vezetni a fényt. Az angol „Light-transmitting concrete” kifejezés rövidítéséből Litracon névre keresztelt anyag azóta számtalan elismerést kapott, többek között a Red Dot és az if Material Award díjait, feltalálóját pedig néhány napja az Ernst & Young ajándékozta meg Innovátor-díjjal. A magyarországi Csongrádon előállított üvegbeton eljutott már Stockholmba, Brüsszelbe és Japánba is; új amerikai beépítése azonban az eddigi legnagyobb méretűek közé tartozik, az Egyesült Államokban pedig rekorder.

 

A szabályos geometrikai elemekből álló emlékmű szimbolikája beszédes: a múlthoz tartozó négy háborút jelképező oszlop vízmedencében, a látogató számára megközelíthetetlen helyen áll; a jövendő csatáit szimbolizáló szakasz ellenben tapintható, érezhető közelségben van – vázolja Jerry Hebert. Az emlékmű igazán esténként kel életre, amikor a lenyugvó nap sugarai áttűznek az üvegszálas betonból készült elemeken, és kirajzolódik a Litracon különleges textúrája. A térvilágítás és a medence vízfelületén visszatükröződő fények még gazdagabbá teszik a látványt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr635857013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása