Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Óra átállítás vasárnap hajnali 2-kor,3-ra!

2009. március 28. 21:30 - veni75


"Az átállás következtében teljesítményünk és közérzetünk kissé romolhat - belső óránk ugyanis lassabban alkalmazkodik. A statisztikák szerint az átállást követő hétfő délelőtt megugrik a balesetek száma.
Kutatások igazolták, hogy az ember rendelkezik belső időmérővel, és ez a belső óra átlagosan 25 órás napokat érzékel. Alvásszakértők több kísérlet során tapasztalták, hogy napfénytől elzárt, földalatti lakóhelységekben élő emberek, a napszakokra utaló jelek hiányában is teljesen normális ritmus szerint éltek, átlagos napjuk azonban 25 órás volt.
A belső időmérőnk 25 órás napját a napsugárzás-sötétedés váltakozása korrigálja 24 órára. Nem csoda, hogy a téli időszámításra való átállás, - amikor egy nap kivételesen 25 órából áll -, nem terheli meg túlzottan szervezetünket. A nyári időszámításra való átállásnál viszont belső 25 órás napunkat hirtelen két órával csökkentjük, az ehhez való hozzászokás időbe telik."

forrás: National Geographic

meg a sétafika:)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr235857047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása