Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

az egyik legjobb manga/anime sorozat

2009. április 24. 21:27 - veni75

 

 

 

 

 

 

A Death Note (デスノート?) egy mangasorozat, melynek írója Óba Cugumi, rajzolója pedig Obata Takesi. A mangából első fejezetének megjelenése után néhány évvel animesorozat is készült. A sorozat cselekménye Jagami Light, egy középiskolai diák tetteit követi nyomon, akinek birtokába kerül egy természetfeletti erővel rendelkező jegyzetfüzet, a „Halállista”, melyet a Rjúku nevű halálisten hagyott el a földi világban. A Halállista felruházza birtokosát azzal a hatalommal, hogy bárkit meggyilkolhasson akinek ismeri az arcát és a nevét leírja a füzetbe. Light a jegyzetfüzet segítségével egy olyan világot akar megteremteni és uralni, melyben nem létezik a gonosz, bármennyi emberéletbe is kerüljön az.

A sorozat fejezetei első alkalommal Japánban a Sueisa által kiadott Súkan Sónen Jump (angol nyelvterületen gyakran Weekly Shōnen Jump) magazinjában jelentek meg 2003 decembere és 2006 májusa között.[forrás?] A sorozat tankóbon kötetekben 2004 májusa és 2006 októbere között jelentek meg, és azóta több nyelvre is lefordították. A 12 kötetes mangából 2006 októberéig körülbelül 20 millió példány kelt el Japánban.[1] A Death Note az Egyesült Államokban a Viz Media kiadásában jelent meg. A sorozat várományosa volt az American Anime-díjnak „2006 legjobb mangája”-kategóriában,[2] valamint a sorozat első kötete a 2008-as Evergreen Young Adult Book-díjnak.[3] Magyarországon a MangaFan kezdte el a manga megjelentetését, melynek első kötete 2008 júliusában jelent meg.[4]

A sorozat 37 részes anime-adaptációját a Madhouse készítette el, melynek első epizódját az NTV sugározta 2006. október 3-án. Az Egyesült Államokban az anime tévépremierje 2007. október 20-án volt az Adult Swim-csatornán, Kanadában hat nappal később, október 26-án a YTV Bionix műsorblokkjában.[forrás?] A Death Note Magyarországon 2008. február 7-től volt látható az Animax műsorán, majd a sorozatot nem sokkal később az AXN Sci-Fi is műsorra tűzte.[forrás?] Egy hónappal a manga utolsó fejezetének megjelenése után, 2006 júniusába került a japán mozikba a sorozat kétrészes, élőszereplős filmváltozatának elő része, melynek nézettsége az első két hétben még az év sikerfilmjét, A Da Vinci-kódot is megelőzte a szigetországban.[5] A filmek magyarországi mozipremierje magyar felirattal 2008 negyedik negyedévében volt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr575857069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása