Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Amerikát fenyegeti a mexikói mutáns influenzavírus

2009. április 26. 08:57 - veni75


[origo]2009. 04. 25.

Egy eddig ismeretlen, emberről emberre terjedő mutáns influenzavírus fertőz Mexikóban és az Egyesült Államok déli részén. A sertésinfluenzából mutálódott vírus Mexikóban eddig 60 áldozatot szedett, az USA 8 beteget tart eddig nyilván. Mexikóban a járvány miatt bezárták az iskolákat és még a kézfogástól is óva intik az embereket, az USA járványügyi központja pedig országos méretű járványtól tart.


Mexikóban az emberek maszkot öltöttek az utcán

Hétmillió diák tanítását függesztették fel Mexikóvárosban és környékén, miután az országban terjedő sertésinfluenza-járvány miatt a be kellett zárni az oktatási intézményeket - írja a The New York Times. A közép-amerikai ország fővárosában nem nyitottak ki a múzeumok sem, és a járványtól tartó hatóságok azt javasolják az embereknek, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket, moziba, színházba se menjenek. Mexikóban az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO szerint március közepe óta 60 halálos áldozatot követelt az új, eddig ismeretlen vírus, de a megbetegedések száma a mexikói hatóságok szerint az ezret közelíti.



"Egy új influenzavírussal van dolgunk, amely járványt okozott, de még az irányításunk alatt van" - idézte Jose Angel Cordova mexikói egészségügyi minisztert a The New York Times. A miniszter azt mondta, hogy az országban felbukkant vírus a sertésinfluenza egy mutáns változata, amely egy bizonyos ponton átterjedt az emberekre.

Mexikó akciótervet készített a járvány megfékezésére: többek között arra kérik az embereket, hogy kerüljék a kézfogásos és puszilkodós üdvözlési formákat, és hogy aki bármilyen tünetet észrevesz magán, az ne is menjen dolgozni, hanem maradjon otthon. A kormány védőoltás-kampányokat is kezdett, a mexikóiak pedig megrohanták a patikákat, és maszkokkal takarják az arcukat az utcákon.

Már az Egyesült Államokban jár a vírus

A vírus közben megjelent az Egyesült Államok déli részén is, itt eddig nyolc megbetegedést regisztráltak, közülük egyik sem volt halálos. Az USA járványügyi központja (CDC) kiemelt figyelemmel vizsgálja a megbetegedéseket, a vírus szerintük az észak-amerikai és eurázsiai sertésinfluenza, az észak-amerikai madárinfluenza és az emberi influenza genetikai tulajdonságait ötvözi.

"Aggódunk" - idézte a The New York Times Dr. Richard Bessert, a CDC vezetőjét, aki hozzátette: nem tudják, hogy ez lesz-e a következő országos méretű járvány, de nagyon komolyan veszik az ügyet. "Még nem tartunk ott, hogy országos járványt jelentsünk be, jelenleg ott tartunk, hogy próbálunk többet megtudni a vírusról, arról, hogy hogyan terjed, és hogyan tudjuk kordában tartani" - mondta Bessert a BBC szerint. Az amerikai járványügyi központ a vírus tanulmányozására csoportokat küldött a betegség által elért Kalifornia és Texas államokba.

A vírus a központ vezetője szerint egymástól független pontokon ütötte fel a fejét San Antoniótól San Diegóig több helyen, bármilyen kézenfekvő kapcsolat nélkül. Az amerikai hatóságok épp ezért nem is próbálkoznak karanténnal, vagy a fertőzés körülhatárolásával, mert az csak akkor működik, ha a betegség egy kis területen koncentrálódik. A megbetegedések azt mutatják, hogy a sertésinfluenza új típusát olyanok is megkapják, akik nem érintkeztek disznókkal, tehát a betegség emberről emberre is képes terjedni.

Világméretű riasztáson gondolkodnak

Aggasztó jel, hogy a vírus Mexikóban nem a gyenge, idős embereket, és nem is a fiatal gyerekeket támadta meg, áldozatainak többsége életerős, egészséges felnőtt - állapította meg a WHO. Ez azért riasztó az egészségügyi szakértők számára, mert a hagyományos influenzafertőzés általában a 60 év feletti és a 3 év alatti korosztály számára szokott életveszélyes lenni, a középkorú felnőtteket pedig a nagy járványok vírusai szokták tizedelni, mint amilyen az 1918-as spanyolnátha-járvány volt.

A mexikói helyzetre való tekintettel a WHO szakértő bizottságot hív össze, és valószínűleg az influenza világjárvány veszélyére figyelmeztető riasztását hármasról négyes fokozatra emeli. Ez azt jelenti, hogy emberről emberre terjedő új vírust fedeztek fel: ezt a riasztási szintet még az utóbbi évek H5N1-es madárinfluenza-fertőzései sem ütötték meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr425857075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása