Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Eger ostroma

2009. július 18. 21:04 - veni75

1596. szeptember 20-án III. Mohamed török szultán hadserege 44 év után ismét megjelent az egri vár előtt elterülő mezőn. A 22 napon át tartó kemény ostrom végül török győzelemmel ért véget.


1552 szeptemberében Szolnok után a törökök legfontosabb célja Eger várának elfoglalása volt. A török azonban a félelmet keltő hatalmas tüzérségi erő felvonultatása, a mindenféle hadifortély bevetése, az elszánt gyalogsági rohamok ellenére sem tudta bevenni a magyarok által hősiesen védett várat. Az oszmánok az 5 héten át tartó küzdelem után, október 17-én a környező falvak felégetését követően, alaposan megfogyatkozott létszámban elvonultak Eger alól.

Miután a török elvonult, megkezdődött a romos vár újjáépítése és korszerűsítése. Habsburg Ferdinánd a legjobb itáliai építészeket bízta meg a vár helyreállításával. Olyan elismert tehetségek dolgoztak az erődítményen, mint Paolo Mirandola, Pietro Farrabosco, vagy Ottavio Baldigara.

A kulcsfontosságú szereppel bíró, pénzhiány miatt viszont csak részben felújított vár a 16. század végén ismét a törökök látószögébe került. 1596. szeptember 20-án III. Mohamed török szultán hadserege, 44 év után, újra megjelent az egri vár előtt elterülő mezőn. "... a felséges Allah parancsából titeket vallásunkra hívlak. Ha muzulmánok lesztek, semmi bántódás nem ér benneteket …"- hangzott a megadásra történő felszólítás.


Eger vára a XVI. században


A magyarok azonban nem egyezkedtek, így négy nappal később megkezdődött a várostrom, mely során Nyáry Pál főkapitánynak heves támadásokkal kellett szembe néznie. A kitartó ágyúzás, az aláaknázott bástyák megrongálódása, a katonák folyamatos szökése végül felőrölte a várvédők elszántságát, erejét, hitét.

A keresztény katonák szabad elvonulás fejében 1596. október 12-én behódoltak III. Mohamed szultánnak, és átadták a várat. A törökök azonban a megállapodást megszegve, csak a magyar katonákat engedték szabadon, az idegen zsoldosok nagy részét kegyetlenül lemészárolták.

Miután a szultán Lala Mohamed pasát kinevezte a vár élére, a szokásokhoz híven, a törökök gyorsan hozzáláttak a vár helyreállításához.


Kun Enikő

http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=10073

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr765857190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása