Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Bizarr és rejtélyes! A tudósok is tanácstalanok!

2009. november 20. 16:58 - veni75

 

 Forrás

Igazi gördülő kövek ("rolling stones") a kaliforniai Halál-völgyben: máig nem tudja megmagyarázni senki, hogy mitől mozognak és húznak csíkot maguk után az akár száz kilogrammos kőtömbök.

 

A kaliforniai Halálvölgyben a kövek egyenes vonalban mozognak. Senki sem tudja, miként lehetséges ez. Naponta 87 centimétert haladnak, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 320 métert tesznek meg átlagosan. Ezek a kőtömbök akár több mint száz kilósak is lehetnek.

Többféle elmélet van arról, hogy a tünemény miként lehetséges, közrejátszik az erős szél, az éjszaka kialakulú jégpáncél, a vizes agyag vékony rétege, és az, hogy a völgy nagy része tökéletesen sima és lapos. De kielégítő magyarázattal még senkinek sem sikerült előállnia. Ez a világ egyik legmelegebb vidéke, itt mérték a második legmagasabb hőfokot a Földön, 58 Celsius-fokot. A Halál-völgy az USA legmélyebb pontja, 86 méterrel a tengerszint alatt fekszik.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr715857213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása