Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Gyorsulhatott a Föld forgása a chilei földrengéstől

2010. március 03. 21:14 - veni75

[Forrás]

Nyolc centiméterrel mozdulhatott ki a Föld forgástengelye, és valamivel gyorsulhatott bolygónk forgása a chilei földrengés miatt. A különbség számokban kimutatva szerény: 1,26 mikromásodperccel rövidülhetett meg egy nap hossza.

A február 27-i chilei földrengés bolygónk tengelyforgásának jellemzőire is hatással lehetett. A NASA szakemberei szerint a rengés következtében a Föld tengelyforgása igen szerény mértékben gyorsulhatott.

A kőzetlemezek elmozdulásával járó tömegáthelyeződés eredményeként egy nap hossza mintegy 1,26 mikromásodperccel, azaz 0,00000126 másodperccel csökkenhetett. Enyhén módosulhatott a forgástengely térbeli helyzete is, méghozzá 2,7 ezred ívmásodperccel. Ez a Föld felszínén állva 8 centiméteres eltolódásnak felelne meg.

A fenti értékekre egyelőre a számítógépes modellek utalnak, bizonyításuk pontos méréseket igényel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr855857237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása