Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Henrik cica még kölyökkorában

2010. március 07. 21:46 - veni75

Henrik cika

Szólj hozzá!

Zséda - Mindhalálig mellettem

2010. március 07. 21:32 - veni75

Ugyanúgy minden új napon,
futok végig a városon,
s e monoton világ már
egyre többet kér.

S ha semmi nincs már a zsebemben,
de te látszol a szememben,
mégis szép a reggel,
veled bárhol ér.

S ha nem látnám többé,
hogy felkel a nap,
s olvad a jég!
de tudnám, hogy vársz rám
a felhők alatt,
az nekem elég.
Hát bárhol és
bárhogy
Ébredj vagy
álmodj
mindhalálig mellettem,
s nem hiába léteztem.

A földön s az égben, a
ködben,
s a fényben
mindhalálig éreztem,
semmi nincs, mit vesztettem.

Ha minden tervem a porba hull,
csak egy gondolat éli túl,
hogy milyen lesz az érzés,
mikor átfogsz majd.

Amit hordozok magamban,
ami nincs benne szavakban,
de valahányszor látlak,
tudom sírig tart.

 

Szólj hozzá!

Gyorsulhatott a Föld forgása a chilei földrengéstől

2010. március 03. 21:14 - veni75

[Forrás]

Nyolc centiméterrel mozdulhatott ki a Föld forgástengelye, és valamivel gyorsulhatott bolygónk forgása a chilei földrengés miatt. A különbség számokban kimutatva szerény: 1,26 mikromásodperccel rövidülhetett meg egy nap hossza.

A február 27-i chilei földrengés bolygónk tengelyforgásának jellemzőire is hatással lehetett. A NASA szakemberei szerint a rengés következtében a Föld tengelyforgása igen szerény mértékben gyorsulhatott.

A kőzetlemezek elmozdulásával járó tömegáthelyeződés eredményeként egy nap hossza mintegy 1,26 mikromásodperccel, azaz 0,00000126 másodperccel csökkenhetett. Enyhén módosulhatott a forgástengely térbeli helyzete is, méghozzá 2,7 ezred ívmásodperccel. Ez a Föld felszínén állva 8 centiméteres eltolódásnak felelne meg.

A fenti értékekre egyelőre a számítógépes modellek utalnak, bizonyításuk pontos méréseket igényel.

Szólj hozzá!

Földet ért a vasárnapi tűzgömb, az eddigi legjobb felvétel

2010. március 03. 20:33 - veni75

[FORRÁS]

 

Öt földrengésjelző állomás egymástól függetlenül rögzített jeleket a vasárnap esti tűzgömbjelenség időpontjában, és az egyik állomás adatai alapján a rendkívül fényes meteorjelenséget okozó test földet ért - tudta meg az [origo]. Egy másik fejlemény: minden eddiginél jobb minőségű felvételt közöltek a jelenségről.

Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője az [origo]-nak elmondta: szlovák és magyar szeizmológiai (földrengéseket érzékelő) állomások adatai, illetve az MTA Szeizmológiai Intézetének gyorselemzése szerint a vasárnap esti tűzgömb egy darabja földet érhetett. Öt állomás adataiban is észlelték a jeleket a kérdéses időpontban, azaz vasárnap este 23.25-kor.

Tóth László (Sashegyi Obszervatórium) modellszámításai szerint kétszer rázkódott meg a föld. Egyrészt földlökéseket érzékeltek a test felrobbanásakor keletkező lökéshullámok miatt. A legtöbb állomás ezeket észlelte. Az adatok alapján a tűzgömb valahol Kassa és a magyar határ között robbant fel a levegőben.

Tovább
1 komment

Videó is van már a Magyarország felett robbant tűzgömbről

2010. március 02. 14:44 - veni75

[Forrás]

 

Egy körülbelül egyméteres szikladarab lépett be a Föld légkörébe, és semmisült meg nagy magasságban hazánk felett. A jelenségre vasárnap éjszaka, 23.25-kor került sor, és a borult ég ellenére sok helyről látták az országból. Egyre több beszámoló érkezik a Magyar Csillagászati Egyesülethez, és egy videó alapján már nyilvánvaló, hogy most sincs szükség "ufós" magyarázatokra.

Tovább
Szólj hozzá!

Nem találtak magyarázatot az észak-magyarországi hang- és fényjelenségekre

2010. március 01. 20:32 - veni75

Különös hang- és fényjelenségeket tapasztaltak vasárnap éjszaka Észak-Magyarország különböző területein, valamint Szlovákiában. A katasztrófavédelem egyelőre nem talált magyarázatot a történtekre.

 

Kohánka István a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató helyettese a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy Kassától Záhonyig több településen is tapasztalták az ismétlődő fény- és hangjelenségeket, de főleg Ózd, Kazincbarcika, Miskolc és Putnok térségéből érkezett sok bejelentés a történtekről a megyei rendőr-főkapitányságra.

Az ügyet a katasztrófavédelem szakemberei vizsgálják. Kohánka István azt mondta, hogy a bejelentések alapján először meteorhullásra gondoltak, de ehhez túlzottan nagy területen észlelték a jelenséget az emberek, ráadásul semmi nyomát sem találták az ilyenkor szokásos becsapódásnak. Mindezek mellett a fény fehér volt, míg a meteorok vörös fényben izzanak. A kutatást a szlovák határig kiterjesztették, de semmit sem találtak.

A szomszédos ország katasztrófavédelmi szakemberei sem tudtak olyan történésről beszámolni, ami megmagyarázta volna a történteket. Az igazgatóhelyettes szerint lehetett olyan különleges meteorológiai jelenség is, mint a sarki fény, ám azt nem kíséri zaj. A harmadik lehetőség az UFO-jelenség lehet, mivel az ütemesen ismétlődő fény- és hangjelenséget nem lehet megmagyarázni - közölte Kohánka István. A katasztrófavédelem továbbra is várja szemtanúk információit a rejtélyes üggyel kapcsolatban.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása