Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Világfalu - A titokzatos ember

2007. június 11. 18:41 - veni75

 

   

Producer: Tóth Péter Miklós
Szerkesztő: Kálmán Zsuzsa, Kalas Györgyi, Munk Vera, Bagi Márta
Kép: Kepes András, Nárorfi Lajos, Salamon András
Rendező: Salamon András

A Világfalu főcímzenéjét Bizek Emi szerezte.

Kepes András népszerű sorozata az "Apropó" a '90-es évek végéig volt látható a Magyar Televízió képernyőjén. A nézői kérések alapján legtöbbet ismételt rész egy dél-amerikai Wayaman indián tolmácsolásában mutatta meg, hogy milyenek a hétköznapok az Amazonas vidéki őserdőkben. "Wayaman Apó" első nagy utazása azután "András falujába", Budapestre hozta Őt. Megtanulhattuk, hogyan kell majmot hámozni ott és megláthattuk, hogy egy lakótelepi ház erkélyén is kényelmes fekhely lehet a függőágy itt.
A műsor sikere adta az alapötletet a "Világfalu" forgatókönyvéhez.

 

A "világfalu" kifejezést McLuhan használta először bolygónkra, amit a tömegkommunikációs eszközök kicsiny faluvá zsugorítottak. A hírek és információk percek alatt jutnak el távoli földrészekre, és a kultúrák korábban sosem látott módon keverednek egymással. De ahogy a beszéd sem csupán a megértés eszköze, hanem legalább annyira a félreértésé is, hiába került közelebb egymáshoz a világ, továbbra sem értjük más kultúrák és értékrendek gondolkodásmódját. Ez nem csak abban akadályoz meg bennünket, hogy rálátásunk legyen saját életmódunkra, de társadalmi tragédiákhoz is vezethet. Az európai kultúra felsőbbrendűségéből kiinduló amerikai és európai szövetséges csapatok képtelenek szót érteni a más tradíciókon fejlődött iszlám kultúrával Irakban, zsidók és arabok évtizedek óta hiába igyekeznek párbeszédet folytatni a Közel-keleten, albánok és szerbek gyilkolják egymást határainktól néhány száz kilométerre. Egy anekdota szerint az amerikaiak azért dobták le az atombombát Hirosimára és Nagaszakira, mert kapitulációs felszólításukat ugyan a japánok udvarias távol-keleti stílusukban egyértelműen elfogadták, ám az európai értelmezés szerint mindez tétovázásnak és köntörfalazásnak tűnt. De, hogy ne menjünk messzire, 2003-ban Gödöllőn a rendőrök összevertek a kórházban egy cigány családot, mert nem értették, hogy a romák csupán ősi szokásaik szerint gyászolták elhunyt családtagjukat.

A több mint féléves anyaggyűjtést és kutatómunkát befejezve, a forgatások 2004 augusztusában kezdődtek és 2005 júniusáig tartottak. A felvételek többnyire a nagy civilizációk helyszínein készülnek: a Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában, de útjaink során eljutunk egy kis erdélyi magyar faluba és néhány magyarországi helyszínre is.

 


Kepes.hu



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr95856637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása