Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

A margitszigeti vízesés. 1900-as évek

2007. augusztus 23. 21:35 - veni75


vízesés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

"Mikor a fővárosi boulevardok szomorú fáin az első kis zöld rügy kiüti a fejét, s a kávéházak elé elkezdik kirakni a hordóba ültetett leandereket; mikor a mi szép asszonyaink világos ruhában kezdenek megjelenni a verőfényes korzón; mikor a lóvasúti kocsikról leszedik az ablakokat és felrakják helyettük a vászon napellenzőket: a fővárosi ember rájön, hogy itt a tavasz, nagyot nyújtózkodik, megrázza magát, színes inget, tarka nyakkendőt, sárga cipőt ölt, és hivatalosan elismeri az évszakváltozást. (...)
Az első nagyobb sétáját a pesti ember a Margitszigetre teszi. Ez még nem kirándulás, ez csak séta. De olyan séta, hogy a fővárost teljesen elveszíthetjük szemünk elől, és százezer munkás nyüzsgésének zaja is csak tompa morajjá átszűrődve hatol füleinkig. Szóval szabadnak, remetének érezhetjük magunkat a százados fák hatalmas lombjai alatt, és egy árnyékos szöglet sötétségében megvonulva bámulhatjuk a szőke Duna tovasiető hullámait. De azért a Margitsziget nem kirándulóhely, sőt az előkelő társaság divatos korzója.
Rákosi Viktor, 1896"

...és a vízesés napjainkban..

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr105856663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása