Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Magunk is átélhetjük, milyen skizofréniásnak lenni

2008. november 11. 21:16 - veni75


 

2008. november 11., kedd, 9:15

"Tudathasadásos" kísérletbe fogtak belga és holland szakemberek: a vállalkozó kedvűek néhány percre belebújhatnak egy skizofrén ember bőrébe, illetve agyába, hogy maguk is átélhessék, mit érez egy ilyen beteg. A szimulációs vizsgálat a betegség hatékonyabb kezelési módszereinek kifejlesztését is elősegítheti a kutatók szerint.


Képünk illusztráció

A Science et Avenir című francia tudományos havilap beszámolója szerint a liege-i pszichiátriai kórház parkolójában álló kamion előtt a napokban pszichiáterek, ápolók és önként jelentkezők várakoztak: a rendhagyó vállalkozás célja az, hogy a szakemberek mellett a mentálisan egészséges személyek is jobban megértsék, hogy mitől szenvednek a skizofrén betegek. A nagy pszichiátriai kórképek közül a legtöbb mítosz és ellentmondás a skizofrénia köré szövődik: a betegségnek jelenleg nem létezik egységes definíciója, a legtöbb esetben a realitásérzék részleges vagy teljes elvesztésével járó agyi elváltozásokat értik alatta. A skizofrén betegek gyakran számolnak be arról, hogy hangokat hallanak, amelyek a nevükön szólítják őket vagy kommentálják, esetleg becsmérlik a cselekedeteiket. A beteg számára mindez teljesen valóságosnak tűnhet, de kialakulhat a részleges vagy teljes belátása arra vonatkozólag, hogy ez csak a "képzelete játéka" (bővebben lásd a skizofréniáról szóló orvosi jegyzetünket).
 

A Science et Avenir tudósítója maga is részt vett egy ilyen bemutatón. Az újság beszámolója szerint a szervezők először felhívták az érdeklődők figyelmét, hogy az epilepsziában, klausztrofóbiában, szívbetegségben szenvedő emberek, s a túl érzékenyek inkább forduljanak vissza, az ott maradtak nevét pedig bevezették a számítógépbe, hogy a hatások, hangüzenetek személyre szólóak legyenek. A kamion kabinjaiban mindössze egy képernyő található: miután a "kísérleti alany" belépett a kabinba és a korlátot fogva felállt egy fémemelvényre, egy géphang a nevén szólítva arra kéri, hogy menjen le a boltba kenyeret vásárolni. Egy teljesen hétköznapi feladatról tehát van szó, de a kabinban lévő ember számára mindez nagyon gyorsan igazi rémálommá válik. Már a lépcsőházban lefelé haladva úgy tűnik, hogy az illető azonnal le fog zuhanni: a képernyőn eltorzított képek váltják egymást, miközben az összes hagyományos hangot (kulcs elfordulása a zárban, becsapódó ajtó) eltúlozva, már-már agresszív módon hallja az ember.

A "kinti" utca is egyre fenyegetőbb hatást kelt, miközben a kabinban egy halk, irritáló hang ismételgeti: "Még hogy kenyeret venni... úgysem leszel képes rá!" A boltig vezető út során minden bizarr: a járókelők és a sofőrök ellenségesen néznek ránk a képernyőről, miközben az ismeretlen hang azt ismételgeti, hogy "téged felügyelnek, el fognak kapni és nem tudsz elmenekülni". A képek felgyorsulnak, a montázs egyre idegesítőbbé válik, a hangerő fokozódik, a korlát pedig, amelybe az ember kapaszkodik, elkezd remegni. A vizsgálati alany görcsösen markolja, közben már azon gondolkodik: vajon messze van-e még a kenyérbolt? Közben mindenünnen az illető képmása néz vissza rá: a boltok kirakatában lévő tévékről, az újságárusnál lévő lapok címoldalairól. Az illető tényleg azt érzi, hogy figyelik, követik, s ez igencsak kellemetlen érzés. Amikor pedig végre eljut a kenyérbolthoz, a képek a kenyérszeletelő gép késére fókuszálnak, csak a kést látni, majd a pék közli: "Már mindent eladtunk!" Vagyis az egész szenvedés hiábavaló volt. Ezzel véget ér a bemutató öt perce - a legtöbb kísérleti alany pedig boldog, hogy végre távozhat.


A skizofrénia kialakulásának okai

A skizofrénia leírása szinte valamennyi kultúrában ismert, a jelenlegi elnevezés E. Bleulertől ered, aki a kognitív (gondolkodásbeli) folyamatok "széthasadására" helyezte a hangsúlyt: innen származik a ma is sok félreértésre okot adó hasadásos elmezavar elnevezés. A gyakran emlegetett "többes személyiség" a többszörös személyiségzavarral könnyen összetéveszthető fogalom, ez azonban nem azonos a skizofréniával.

Skizofréniában szenved az átlagnépesség körülbelül egy százaléka, tehát nagyjából minden századik ember, a férfiak és a nők között hozzávetőleg egyforma a megoszlás. Nagy eltérések mutatkozhatnak ellenben a földrajzi elhelyezkedést illetően, így például kiemelten magas a skizofrénia előfordulása Izlandon. A skizofrénia kialakulásának pontos mechanizmusa nem ismert, genetikai és környezeti tényezőket valószínűsítenek, annak ellenére, hogy bizonyos biokémiai elváltozások bizonyítottak (például a dopaminrendszer zavara) és agyi képalkotó vizsgálatokkal is találtak eltéréseket az agyban. Egyes kromoszómákat is kapcsolatba hoztak a betegség kialakulásával (például a 3-as, az 5-ös, a 6-os, a 8-as, a 22-es kromoszómákat), és jellemző a családi halmozódás is. Az egyik szülő betegsége esetén 13 százalék, mindkettő esetén 46 százalék a skizofrénia kialakulásának az esélye, de az esetek 80 százalékában egyik szülő sem szenved a betegségben.

Az anya-gyerek kapcsolatok vizsgálatai szerint a pszichológiai tényezők közül háromnak lehet szerepe a betegség kialakulásában. Rizikófaktor a "túlvédő anya" és a "kettősen-kötő" is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a szülő egy időben két egymásnak ellentmondó üzenetet kommunikál a gyerek felé a nevelés kapcsán, például látszólag szóban elfogadja, magatartásában, viselkedésében ellenben elutasítja gyermekét. A harmadik bizonyított tényező a túlzott érzelmi megnyilvánulások és kritikák a szülő részéről. További kockázati tényezők lehetnek a terhesség alatti vírusos fertőzés, a szülés közben elszenvedett magzati oxigénhiányos állapot, az anya éhezése a terhesség első harmadában, az Rh-összeférhetetlenség, a terhesség alatti magas vérnyomás vagy vércukorprobléma, valamint a szülés közben fellépő komplikációk.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shilouette.blog.hu/api/trackback/id/tr595856985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása