Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

A bolondokról

2008. május 02. 18:13 - veni75


A buta ember egy hüvelyknyire, a lusta két hüvelyknyire és a bolond szélesre tárva hagyja nyitva az ajtót. (Japán közmondás)

Naga mester a faluban sétált – az utóbbi időben szeretett kicsit kimerészkedni a kolostor falai közül. Szeretett emberek között lenni, bölcs tanításaival segíteni rajtuk. Egy nap, amikor éppen legújabb kedvtelésének hódolt, látott egy embert a piac közelében, aki a földön ült, és félig megrágott körtedarabokat köpködött ki maga elé. Igen elcsodálkozott, de azután el is felejtette a furcsa esetet, egészen másnapig, amikor megint látta a furcsa férfit, aki ezúttal egy maga elé helyezett kis tálkából egészben nyelte le a datolyákat. Naga mester nem bírt úrrá lenni kíváncsiságán, és megkérdezte a jóembert, hogy ugyan mit csinál.

-Tudja, jó uram – felelte neki a férfi – Azt hallottam, hogy a körte jót tesz a fogaknak, de árt a lépnek, a datolya viszont jót tesz a lépnek, de árt a fogaknak. Ezért aztán, ha körtét eszem, nem nyelem le, ha viszont datolyát eszem, egészben nyelem le.

Naga megköszönte a férfinak a választ, és a kolostor felé vette az irányt. Ott aztán elmesélte tanítványainak a hallottakat. Azok egytől egyig azt ismételgették, hogy az a férfi biztosan bolond lehetett.

-Igen, talán valóban bolond lehetett. De igaza volt. – mondta nekik Naga mester.

 

Japán kert 

Szólj hozzá!

Kék bolygó, zöld jövő: mennyire zöldek a megújuló energiák?

2008. május 02. 17:58 - veni75

A megújuló energiákban rejlő lehetőségeket bemutató cikksorozatunk második részében egy igen részletes és objektív módszer, az életciklus-elemzés alapján tekintjük végig, mennyire zöldek a megújuló energiafajták, mennyire és milyen módon terhelik a környezetet. Áttekintésünket a Science et Vie című tudományos-ismeretterjesztő lap írásai alapján készítettük, az Energetikai Szakkollégium Egyesület segítségével.

Forrás: [origo]

Mint sorozatunk első részéből kiderült, rövid távon még nem áll a rendelkezésünkre szükséges mennyiségben megújuló energia. Ráadásul, bár első hallásra meglepően hangozhat, ezen energiaforrások környezetterhelése sem elhanyagolható. Minden szélkerék mögött ott van legalább egy cementgyár és egy acélüzem, s ezek esetében a termelés egyáltalán nem természetbarát. Minden napkollektor mögött ott a szilíciumüzem, amely általában kínai, következésképp nagyszéndioxid-kibocsátó.

 

Annak megismerésére, mennyire is zöldek valójában a zöld energiák, forduljunk egy olyan tudományos eszközhöz, amely valamennyi energia hibáinak és erényeinek objektív elemzését adja. Az életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment, LCA) precízen, lépésről lépésre sorolja fel az egységnyi energia termeléséhez szükséges összes elfogyasztott nyersanyagot, a termelés összes melléktermékét és valamennyi költségfajtát, legyen szó akár egy vízerőmű turbinájáról, szélkerékről vagy napenergiával működtetett vízkazánról. Kitér a széndioxid-kibocsátásra, a vizek eutrofizációjára (a növények elszaporodása többlet-tápanyag hatására), a visszamaradt nehézfémekre éppúgy, mint a légúti megbetegedésekre. Az LCA alapján tehát tárgyilagosan össze lehet hasonlítani a különböző energiaforrásokat illetve technológiákat, és érvelni lehet egy adott energiafajta alkalmazása mellett vagy ellen.

Szólj hozzá!

Betelgeuse

2008. május 01. 23:15 - veni75

 
 
 
 
 
A Betelgeuse-ről Konvertálás PDF-formátumba Nyomtatás Elküldés emailben
Szerző: Bartha Lajos | 2007. március 07., szerda

Amatőrcsillagászati kézikönyvek, cikkek leírása szerint az égbolt megismerését legjobb a Nagy Medve (Göncölszekér) csillagképének felkeresésével kezdeni. Ha ez így van, akkor jómagam eléggé rendhagyóan kezdtem az ismerkedést a csillagokkal, mivel az első csillagkép, amelyet 1945 egyik kora téli éjszakáján felismertem, az Orion volt.

Akkoriban már átböngésztem néhány népszerűsítő könyvet, és az ábrákról az Orion jellegzetes alakja eléggé jól az emlékezetembe vésődött. Egy derült éjszakán, lakásunk dél felé nyíló ablakán felnéztem az égre és azonnal felismertem a ragyogó téli csillagképet! (Néhány hónappal Budapest ostroma után utcai közvilágításról még alig volt szó, az égbolt zavaró fényektől mentesen borult fölénk.
A látványt máig sem felejtem el. Elbűvölt az Orion-öv három tündöklő csillaga, lenyűgözött a Rigel (ß Orionis) kék sziporkázása és a Betelgeuse (? Ori) méltóságteljes vöröses ragyogása. Az Orion máig is kedves csillagképem, a benne fellelhető "kincseket", a nagy kiterjedésű, fényes gáz-és porködöt (M 42-43), a szorosabb vagy tágabb csillagpárokat, az érdekesebb változócsillagokat - pl. a maximumban is vérpirosan fénylő U Orionist - sokszor elnézegetem. Az "égi óriás" bal vállát, a Betelgeuse-t már szabadszemes változócsillagként is gyakran megfigyelem.
A Betelgeuse azonban nem csak érdekes változó, de sok szempontból figyelmet érdemlő csillag; a csillagászati kutatások történetében is néha vezető szerepet kapott. Így például az első csillagok közé tartozott, amelyeknek hőmérsékletét sikerült meghatározni, az első csillag volt, amelynek valódi átmérőjét közvetlenül lemérték. Sok sajátsága azonban ma is vitatott, néhány jellemző adatát csupán ez utóbbi években sikerült meghatározni.
Így többek között vitatják a csillag nevének eredetét, jelentését is. Az Orion csillagkép szinte minden ősi nép mondavilágában egy égi Óriást, Vadászt vagy Harcost jelképez; a középkori mohamedánoknál is az Ég Óriásának tartották. A legelfogadottabb névmagyarázat szerint a Betelgeuse megnevezés az arab Beit Algeuze vagy Bet Elgueze megnevezés "európaizált" rontása, de maga az arab megnevezés is egy korábbi név, talán az Ibt al Jauzah = az "Óriás hónalja" név elrontott formája. Szanszkrit neve is erre utal: a Bahu főnév egyszerűen emberi felsőkart jelent. Johannes Bayer német amatőr égbolttérképész jelölte először az Orion csillagképen belül a görög kis alfával (a).
Égi koordinátái 2000-re: rektaszcenziója 5h 55m 10,3s, deklinációja +7,407°. Látszólagos fényességét a különböző időben készült csillagjegyzékek kissé eltérően adják meg, közepes fényessége +0,47 fényrend (magnitúdó), ezért általában az égbolt 20 legfényesebb csillaga közé sorolják. Valódi, ún. abszolút fényessége - amilyen fényesnek akkor látnánk, ha kereken 10 parsec, azaz 32,6 fényév (fé) távolságra lenne a Naptól - a Hipparcos műhold legújabb adataiból számolva -5,14 magnitúdó. (A látszólagos vizuális fényességet - ahogyan szabad szemmel érzékeljük - mv-vel, az abszolút fényességet Mv-vel szokás jelölni.) Mivel a Nap ugyanekkora távolságból csak +4,6 Mv-nek látszana, a Betelgeuse majdnem 10 fényrenddel, azaz tízezerszerte fényesebb a Napnál.
Ahhoz, hogy a Betelgeuse (vagy bármely csillag) abszolút fényességét megállapíthassuk, ismernünk kell a látszólagos fényességén kívül a távolságát. Ennek meghatározása azonban sokáig bizonytalan volt, csupán az derült ki, hogy a "klasszikus" távolságmérési módszerekkel nem lehet biztos eredményekre jutni. Ez pedig annyit jelent, hogy a Betelgeuse aránylag nagyon messze van a Naptól, távolsága felülmúlja a 300 fényévet. Csupán az elmúlt években, a Hipparcos asztrometriai műhold segítségével sikerült pontosabb eredményt elérni.
Az újabb mérések szerint a Betelgeuse ún. parallaxis szöge: (pi) pi=0,00763 ívmásodperc, ami megfelel 131,1 parsecnek. Ismeretes, hogy a csillagok esetében a parallaxis alatt azt a szöget értjük, amely alatt az adott csillagról a Föld pályájának fél nagytengelyét látnánk, a parsec távolság pedig a parallaxis szögének reciprok értéke: 1/pi. Mivel 1 parsec egyenlő 3,26 fényévvel, a Betelgeuse távolsága fényévekben 427 fé.
A csillag hőmérsékletét először a magyar Harkányi Béla (1869-1930) határozta meg 1902-ben. Számításai jól egyeznek a ma elfogadott értékkel. Eszerint a Betelgeuse felszíni ún. effektív hőmérséklete 3200 Kelvin fok; vagyis nagyjából fele a napfelszínének (5800° K). A Betelgeuse tehát alacsony hőmérsékletű csillag, felületének egységnyi területe aránylag kevés energiát bocsát ki. Nagy távolsága ellenére mégis fényesnek látjuk. Ez azzal magyarázható, hogy a csillag felszíne igen nagy, jóval felülmúlja a Napét: a Betelgeuse óriás csillag. Már Harkányi is megállapította, hogy legalább néhány tucatszor nagyobb a Napnál, később a pontosabb távolságbecslések alapján átmérőjét 300-400 napátmérőre becsülték. 1920-ban azután a Wilson-hegyi 2,5 méteres távcsőre szerelt speciális berendezéssel - ún. optikai interferométerrel - A. A. Michelson és munkatársai közvetlenül is megmérték a csillag látszólagos szögátmérőjét, amelynek értékére 0,044 ívmásodpercet kaptak. Ebből a (most már jól ismert) távolságadata révén kiszámítható a csillag valódi átmérője. A csillag legkisebb átmérője a Napénak 480-szorosa, vagyis 670 millió kilométer; de egyes időpontokban 740-szeres napátmérőnyire is felfúvódik (1000 millió kilométerre). Ha a Betelgeuse-t a Nap helyébe tennénk, úgy a felülete túlnyúlna a Mars pályáján!
A Betelgeuse élénk vörös színe már az ókori csillagászoknak is feltűnt. Ma már tudjuk, hogy a vörös szín a csillag fotoszférájának alacsony hőmérsékletétől származik. A mai színkép- és fényerősség osztályzási rendszer szerint a Betelgeuse fényes vörös szuperóriás, színképtípusa: V M2 (a római ötös a szuperóriás csillagok jelzése a Hertzsprung-Russel diagrammban). E típus kezdeti tömege a Nap tömegének 12-15-szöröse.
Azt azonban csak aránylag későn, 1836-ban fedezte fel John Herschel, hogy a Betelgeuse fényessége is változik. A több mint másfél évszázadra terjedő megfigyelési sorozat alapján úgy tűnik, hogy a csillag fénye 0,2-1,2 magnitúdó között ingadozik. A fényesség hullámzásában egy 2060 napos szakaszosság mellett 150 és 300 napos ingadozás is jelentkezik. Feltehető, hogy a Betelgeuse gázgömbje lüktet: összehúzódik és kitágul. Erre mutat az átmérőre vonatkozó méréssorozat.
Másfél évtizeddel ezelőtt azonban az USA Kitt Peak Nemzeti Obszervatóriumának kutatói egy kis optikai ravaszsággal (ún. foltinterferencia-méréssel) arra az eredményre jutottak, hogy a csillag felületén időről időre nagy kiterjedésű sötétebb foltok mutatkoznak. Ezért nem zárható ki, hogy a fényváltozást - legalábbis részben - ezek a "csillagfoltok" hozzák létre. Újabb vizsgálatok azonban vitatják a foltok létezését. Mindenesetre a Betelgeuse folt-tevékenységének kérdése és a fényváltozás oka, lezajlása még tisztázásra vár. Érdemes hát, akár szabad szemmel is rendszeresen becsülni a csillag fényességét.
Ugyancsak tisztázásra vár még a Betelgeuse kísérőinek kérdése is. Jelenlegi megfigyelések szerint a fényes vörös csillag körül két, nagyon halvány kísérő is kering. Ezek egyike a keringés során időnként belemerül a Betelgeuse külső, nagyon ritka gázrétegeibe.
Az eddigi ismereteink szerint a Betelgeuse öregedő, élete végéhez közeledő csillag. Belsejében a hidrogén nagy része már héliummá alakult. Ezért a csillag központi magjában már a hélium atomok alakulnak át nehezebb elemek atommagjaivá. Ezt az igen forró központi magot egy vékonyabb burok veszi körül, ahol még a hidrogén-hélium átalakulás folyik. Eközben a csillag a külső gázburkát mintegy szétfújja, így átmérője óriásivá duzzad. Arra azonban még nincsen megbízható válasz, vajon a fejlődés végén a csillag külső gázrétegei gyűrűsköddé alakulnak-e, vagy lassú ütemben szétszóródnak a térben?

A Betelgeuse 2001. január-februári számában megjelent cikk másodközlése

 
Szólj hozzá!

Taurus

2008. május 01. 22:54 - veni75

A Bika (latin: Taurus, ) egy csillagkép, egyike a 12 állatövi csillagképnek. A téli égbolt egyik meghatározó csillagképe. Nyugaton a Kos, keleten az Ikrek, északon a Perszeusz és a Szekeres, délkeleten az Orion, délnyugaton pedig a Cet és az Eridánusz csilllagképek határolják.

 

A csillagkép elnevezése ősi eredetű; bikakultusz volt Mezopotámiában és Krétán is. A görögök szerint az Europa királylányt bika képében megszöktető Zeuszt ábrázolta.

Látnivalók

Fényes csillagokat és halmazokat tartalmazó látványos csillagkép. A téli hónapokban lehet megfigyelni, könnyen megtalálható; az Orion csillagkép övét alkotó három csillag vonalának északnyugat felé történő meghosszabítása elvezet a Bika legfényesebb csillagához, a Aldebaranhoz.

 


Szólj hozzá!

A Föld, ahogy még sohasem láttuk

2008. május 01. 21:57 - veni75

Ismét betérhetnek a moziba azok, akiket mágnesként vonz a filmvászon elé a természet: mozifilm készült a BBC négy év alatt leforgatott, óriás költségvetésű, 11 részes Bolygónk, a Föld című sorozatából. A forradalmian gyors mozgású kameráknak és a részletgazdag képeknek köszönhetően A Föld káprázatos utazásra visz bennünket bolygónkon.

Május 1-jén mutatják be a hazai mozik David Attenborough ismert természetfilmes Bolygónk, a Föld című sorozatának mozifilm-változatát. A Föld című filmmel a Nap járását követve indulunk utunkra, hogy megismerkedjünk a film főszereplőivel: az északi sarkvidéken egy jegesmedvecsaládot ébresztenek az első tavaszi napsugarak. Afrikában az Okavango folyó termékeny vidéke felé vándorló elefántokat követünk, majd utazásunk végén egy hosszúszárnyú bálna és borja útját követjük nyomon az Antarktiszig tartó 6000 kilométeres, veszélyekkel teli vándorláson.

 

 


Előzetes a filmből

A filmsorozat ötéves forgatása, majd a stúdiómunkák során a BBC-től megszokott módon a legmodernebb technológiát használták fel. A nagyfelbontású kamerákkal felvett, lélegzetelállító történet narrátora Patrick Stewart, aki felejthetetlen, évszakokon átívelő utazáson vezet minket át, bemutatva az életért folytatott mindennapos küzdelmet bolygónkon, a legkedveltebb, legvadabb és legmegfoghatatlanabb élőlények mindennapjainak legapróbb részleteiig.

 

Forrás: bolygonkafold.hu

 

Szólj hozzá!

A TÁNCMŰVÉSZET VILÁGNAPJA

2008. április 29. 21:26 - veni75

1727-ben ezen a napon született Jean G. Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítója. Ebből az alkalomból a Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlése kezdeményezte A TÁNCMŰVÉSZET VILÁGNAPJÁnak megtartását. 1982-ben ünnepelték először.

 

 

 

 
 
 
 
 
 

 

Csoóri Sándor:
 

Tánc, hajlékony deszkákon

Nemrégiben Mezőkövesden jártam, a hajdani rózsadíszek, kendők és harangos szoknyák városában, ahol a nőkhöz hasonlóan a férfiak viselete is cifra és rikító volt. A legények még a közeli múltban is olyan bőszájú, varrottas ingekben jártak, mint II. Rákóczi Ferenc, nagyságos fejedelmünk. Fekete kötényük meg csak úgy roskadozott a sok ráhímzett virágtól.

Mindig csodáltam ezt a környéket s ezt a népet. Vajon honnét kapta a szegénység szorongató századaiban a sugalmazást, a képzelőerő játékosságát, a pompa iránti fogékonyságot ahhoz, hogy kialakítsa s meg is őrizze sajátos ízlését öltözködésben és szemléletmódban egyaránt. Nagy belső gazdagságnak kellett itt a lélekben felhalmozódnia! Ha színeik és formáik pazar változatait láttam, mindig arra gondoltam: pávák sétálhatnak álmaikban, virágtollú madarak, s egész biztos, hogy őket utánozzák.

Persze, a szép régi divatot ma már inkább csak a szekrények mélyén, a múzeumban vagy a népi együttes tagjain látni, meg azokon a búbos vállú ruhababákon, melyeket az állomáson árulnak harminc forintért.

– Tessék, itt kapható a híres matyó csinibaba!

Az ember nem ütközik meg a változáson.

Ezek a babák még viselik egy ideig ezt az öltözetet, aztán majd ők is levetik. Alkalmazkodnak a korhoz s az újonnan jött divathoz.

De hogy őszinte legyek, nem arról akarok írni, hogyan öltözködtek vagy hogyan öltözködnek most Mezőkövesden, hanem – újságírói fordulattal élve – arról, hogyan „vetkőznek” le.

Egy népi játék bemutatóját láttam. A darab a török időkben bonyolódik. Arról szól, hogy boszorkányos összejátszással egy gyönyörű matyólányt elrabolnak szerelmétől, és egyenesen a török császárnak ajánlják föl. A császár örül az ajándéknak, a lány azonban nem hatódik meg a fenséges kegytől, majd elveszíti a bánat és az epekedés. Szeretője nagy nehezen nyomára akad, s matyó legényre jellemző furfanggal bevágódik a császárnál. Tudósnak álcázza magát, s így még a háremajtót is fölnyitják előtte. Nem mesélem el a történetet. A dolog vége az, hogy a legény átejti a turbán alatt pislákoló kandúrt, a császárt, és kiszabadítja szeretőjét.

Nos, ebben az imént említett háremi részben van egy „keleti” jelenet. A császár előszólítja legszebb hurijait, hogy fölvidítsák. Az egyik huri fátyol, kendő és minden sejtető nélkül libeg a színre. Ahogy odanézek, megáll pillanatra a lélegzetem. A lányon épp annyika takaró van, hogy még ez is csak meztelenségét emeli ki.

Táncol.

Táncolnak külön a kezei, a vállai, a haja, és táncol az árnyéka is ott mögötte a falon. Járja a hastáncot az érzékiség finom, visszafojtott mágiájával.

Mi lesz most? Mit szólnak ehhez a nagy levetkőzéshez? Mit szólnak a mozdulatok hajlékony lángjaihoz?

Figyelem az arcokat. A férfiakén itt-ott égési sebek, a legtöbbjén persze csak, belső pirosság. A fiatal lányok s a fekete ruhába öltözött parasztasszonyok meg előrehajolnak, s úgy nézik ezt a merész látványt. Sehol egy pisszenés, sehol egy megbotránkoztató izomrándulás. A színpad és a tánc azonnal szentesíti előttük a meztelenséget? A ruhátlanság egy percig sem hat cemendeségnek. Pedig valószínű, hogy a filmeken kívül nemigen találkoztak még ilyen pőrén a mentegetődzés nélküli testi közvetlenséggel. Legfeljebb csak artistanőket láthattak röpködni félcsupaszon a sátrak ponyvaege alatt, vagy szaltózni a gumipárnák fölött. Róluk persze megvolt a véleményük. Csodálták, de közben romlottaknak tartották őket. Világok, tájak és férfiak közt hányódó, röpke nőknek.

És most egy odavalósi lány vetkőzik le előttük ugyanúgy, s fölháborodás helyett hosszantartó tapssal jutalmazzák. Ha idegenből jött nő táncolja el a szerepet, nekem talán föl se tűnik a dolog. Az idegen jön, elmegy, s ezzel vége is az ügynek. A nem hozzájuk tartozókkal szemben nincsenek nagy igényeik. Nekik még a „lazább” erkölcsöket is megbocsátják.

Manapság azt ünneplik sokan, ha egy-egy faluban modern fodrászüzletet vagy eszpresszót nyitnak, lámpákkal, zöld villámú tükrökkel, zenével. Szép és jó ez is! De nekem sokkal inkább az ilyen jelenségek tetszenek, mint ez a fölszabadult tánc ott a nyílt színen, mert ezek a lélek változásairól tanúskodnak. A parasztok ízlése, életüteme sokszor egy századdal is elmaradt a kortól. Gátolta őket a szegénység, a hagyomány, s legnagyobb mértékben a vallás. De most ott a színpadon az a mezőkövesdi gimnazista lány a régi előítéletek cserepein táncolt, s kikerülve az álszemérem századait, az édeni időkből egyenesen a huszadik század közepére ugrott. Nem lokálok színpadjára, hanem egy egyszerű színpad lebegő deszkáira. Mozdulataival a művészet jelenvalóságát, lényegét és szépségét hitelesítette. Táncából nem a csiklandósság sugárzott szét, hanem a természetesség, a test gyönyörű képessége, és a léleké is.

 

1964

Szólj hozzá!

Vámbéry Ármin

2008. április 29. 21:06 - veni75

 

 

 

 

 

 

 

 

Vámbéry Ármin (eredeti neve: Vamberger Hermann) (Dunaszerdahely, 1832. március 19. – Budapest, 1913. szeptember 15.) orientalista, egyetemi tanár, az MTA tagja.

 

Élete 

Szegény zsidó család gyermekeként látott napvilágot. Édesapja 1831-ben meghalt, édesanyja nevelte, szegénységben nőtt fel. Három éves korában megbénult a bal lábára, így járta be élete végéig a Keletet. Édesanyja később újra férjhez ment, amikor is a család Dunaszerdahelyre költözött. A helyi népiskolába járt 12 éves koráig. Azután szabóinas volt egy rövid ideig, majd a falusi kocsmáros gyerekének lett a házitanítója. Felismerve rendkívüli tehetségét, tehetősebb ismerősei elhatározták, hogy segítségére lesznek, hogy tovább tanulhasson.

1845-ben beiratkozott a szentgyörgyi piarista gimnáziumba. 1847-ben tanulmányait a soproni evangélikus líceumban folytatta. Tizenhat éves korára már folyékonyan beszélt magyarul, latinul, franciául és németül, miközben már tanulta az angolt, néhány skandináv nyelvet, oroszt, szerbet és más szláv nyelveket. További tanulmányait Pozsonyban és Pesten végzi, közben házitanítóként kereste meg a fenntartásához, és későbbi iskoláztatásához szükséges pénzt. Közben megismerkedett a török irodalommal, aminek eredményeként erősen felkeltette érdeklődését a török kultúra és, majd megtanulta a nyelvet is. 1857-ben Báró Eötvös József támogatásával Konstantinápolyba utazott. Négyéves tartózkodása alatt először nyelvtanító lett Husszein Daim pasa házában, közben megismerte a keleti élet sajátosságait és szokásait. Majd oktatója és barátja, Mullah Ahmed Effendi segítségével sikerült olyannyira törökké válnia, hogy egy adott ponton a híres török államférfi, Fuad Pasa titkárává vált. Mindez idő alatt tudományos folyóiratokban számos tanulmányt tett közzé török források alapján a magyarok történelmi vonatkozásairól, és emellett még elsajátított vagy húsz különféle keleti tájszólást is. 1858-ban Konstantinápolyban jelent meg első műve, a Német-Török és Török-Német szótár.

1860-ban az MTA levelező tagja lett. Ugyanebben az évben az MTA-nak ajándékozta a Tarih-i Üngürüsz c. középkori magyar krónika török fordítását, amely Budenz nyomására elfelejtődött. 1861-ben visszatért Pestre azzal a szándékkal, hogy felkutatja a magyarok őshazáját. Az MTA támogatásával ősszel indult útnak. Rasid Effendi néven, szunni dervisnek öltözve indult el Konstantinápolyból. Teheránig jutott el, ahol csatlakozott egy Mekkából hazatérő zarándok csoporthoz. Velük átutazta Közép-Ázsia sivatagjait, Erzerumot, állomáshelyeik lévén Tabriz, Zandzsan, Ghazvin, majd Iszfahánon keresztül Siraz. 1863-ban megérkezett az üzbég Khoraszamba (mai nevén: Chiva), ahol még a kán fogadásán is sikeresen játssza a Rasid Effendi szerepét. Amikor Bokharán keresztül Szamarkandba érkeztek, ott felkeltette a helyi emír gyanuját, de a több mint félórás kikérdezés alatt mégis sikerült meggyőznie igazhitű voltáról, és végül ajándékokkal megrakodva engedték útjára. Ezekután Heratban búcsút mondott utazótársainak és Konstantinápolyba tartott. 1864 májusában visszaérkezett Pestre. Keleti útja első eset volt arra, hogy egy európai ellátogasson oda, ahová neki sikerült. Hogy elkerüljön minden gyanút, jegyzeteket csak titokban készíthetett. 1865-ben Angliába utazott, ahol kitüntető fogadtatásban és elismerésben részesítették. Kiadja a Travels in Central Asia cimű írását, ami a lopva írogatott kis jegyzetei alapján készült. Utazásáról Molla Szádik, egy közép-ázsiai vallástanító társaságában tért haza.

1865-1904 között a budapesti tudományegyetemen a keleti nyelvek tanára. 1871-ben az Akadémia (akárcsak Kőrösi Csoma esetében) nem lelkesedett a népünknek nem finnugor, hanem jelen esetben török eredetét valló Vámbéry elvei iránt. A kiábrándult tudós ezek után Londonba utazott. Több tudományos társaság, többek között a Royal Geographical Society is tiszteletbeli tagjául választotta. Útirajza is Londonban jelent meg először. A legmagasabb körökben is megfordult, a királyi udvar is nagy szívélyességgel fogadta. 1872-ben Berecz Antallal, Hunfalvy Jánossal és Xántus Jánossal részt vesz a Magyar Földrajzi Társaság megalapításában. 1872-ben megszületett fia, Vámbéry Rusztem. 1876-ban az MTA rendes tagja lett. 1889 és 1890 között a Magyar Földrajzi Társaság elnöke volt.

 

 

 Küzdelmeim

 

Előszó

Van egy török példabeszéd, mely azt mondja, hogy magáról csak az ördög szokott beszélni. Hát bizony sok igazság van ebben a mondásban s hogy mégis hozzáfogtam önéletrajzom megírásához, arra két különböző ok indított. Először meg akartam mutatni a hazai olvasónak, hogy az a lelkierő és kitartás, melynek középázsiai viszontagságaim közben tanújelét adtam, szorosan összefügg ifjúkorom küzdelmével és szenvedéseivel, tehát koránt sem méltó arra a nagy bámulatra, melyet a művelt világban keltett. Az ember könnyen elviseli azt, a mihez gyerekkorában hozzászokott. Azonkívül tekintetbe kell venni a kort, melyben nevelkedtem és a hazánkban akkor uralkodó szellemet, mely a rendkívüli pályára serkentett és buzdított s a mely szellem, fájdalommal mondom, manapság tetemesen eltompúlt. Másodszor, e könyvem félszázadnál hosszabb idő eseményeiről emlékezik meg; olyanokról, melyek hazánkban s olyanokról, melyek az általam lakott idegen országokban folytak le, s ez események közt, tekintve a szoros és benső viszonyt, melyben a különböző népek társadalmával éltem, talán sok olyan adat van, melyet kár volna átengedni a feledésnek. És végezetül: pályafutásom rajzának közzétételével arra is számítok, hogy részletei bátorító hatással lesznek azokra, kiknek ifjúkora sorsban hasonlatos az én ifjúságomhoz. A szegénység és elhagyatottság mindenféle nyomorúságával küzdő ifjúban, ha elolvassa e lapokat, talán felébred az a gondolat, hogy az ernyedetlen és becsületes munkát végre mégis csak siker koronázza s talán majd azt mondja magában: - «A mi sikerűlt Vámbérynak, sikerülhet nekem is!» - Mert a példában a legjobb oktatás rejlik és soha se felejtsék el ifjú barátaim e perzsa mondatot:

Beszakhti sud pukhte merdi huner
Beates muszaffa seved szim u zer, -

azaz:

A nyomorban érik a férfi-erény,
A tűzben tisztúl az arany s ezüst.

Hogy önéletrajzom magyar kiadása tetemesen bővebb az eddig megjelent angolnál, nagyon természetes; mert szűkebb családi körben sok olyant elbeszél az ember, a mi az otthoni viszonyokra vonatkozik s a mi a külföldi olvasót kevésbbé érdekli. E tekintetben különös érdeme van Balla Mihály urnak, ki hű munkatársam volt, sok adatot kutatott fel múltamra vonatkozóan, és fáradhatatlan volt könyvem sajtó alá terjesztésében. Nem mulaszthatom el tehát, hogy neki ez alkalommal ki ne nyilvánítsam hálás köszönetemet.


Budapest, 1905. Április havában


 

Szólj hozzá!

Csordás János:LELKESEDÉS és KIÁBRÁNDULÁS

2008. április 29. 20:59 - veni75

"A nyelv a tudósnak ereklye, az írónak hangszer, a hírlapírónak fegyver."

Kosztolányi Dezső

 

"Polükleitosz egyszer két szobrot készített egyazon időben: az egyiket a tömeg tetszése, a másikat meg a művészet törvényei szerint. Hogy kedvében járjon a sokaságnak, így cselekedett: mindenkinek, aki csak belépett, megfogadta a tanácsát, és mindenki véleményének megfelelően alakított és változtatott valamit a szobron. Aztán kiállította mindkét szobrot: amazt mindenki magasztalta, ezt pedig ócsárolták. Meghallván mindezt, Polükleitosz így szólt:

- Márpedig azt, amelyiket ócsároljátok, ti magatok csináltátok, ezt pedig, amelyiket csodáltok, én."

Ailianosz

 

A nagyvárosban élt egy bölcs. Az új igazságot hirdette, de az emberek kinevették. Amikor egyre lelkesebben beszélt a lelkeket megtermékenyítő nagy eszmékről, megverték és kidobták a városból.

A bölcs visszavonult a sivatagba, ott húsz esztendeig gondolkodott és elmélkedett. E húsz esztendő alatt belátta, hogy mindaz, amit a városban hirdetett, badarság és értelmetlenség volt, mert csak most találta meg az igazi igazságot.

Fölkerekedett, s a sivatagból visszament a városba. Lázasan kezdte hirdetni az új igazságot, de az emberek megint kinevették.

- Bolond dolgokat beszélsz, jó öreg - mondták neki. - Mi tudjuk, mi az igazság. Ezelőtt húsz évvel járt itt közöttünk egy nagy bölcs, az megtanított minket az igazságra.

- Tévedett, hazudott - mondta a bölcs. - Más az igazság! Én tudom a legjobban, mert én vagyok az a bölcs, aki húsz évvel ezelőtt a régi igazságot hirdette. Nem az volt az igazság! Íme, most hozom az új igazságot, higgyetek nekem! - És büszkén nézett körül azt remélve, hogy az emberek térdre fognak borulni, s hinni fognak. Az emberek azonban gyanakodtak.

- Valóban te vagy az a bölcs? - kérdezték tőle.

- Valóban én vagyok...

Az emberek tanácskoztak, s a tanácskozás végeztével így szóltak hozzá: - Húsz évvel ezelőtt nem akartunk hinni neked. Később mégis hittünk. Most újra itt vagy, és azt mondod, ne higgyük azt, amit már elhittünk, hanem higgyük azt, amit most akarsz velünk elhitetni. Minek higgyünk most neked, ha holnap talán megint mást fogsz hinni? Menj vissza oda, ahonnan jöttél, s ha húsz év múlva mindig azt fogod hinni, amit ma, akkor mi is hiszünk majd neked. De ha akkor megint mást fogsz mondani, agyonverünk! - Ezzel újra megverték, és ki akarták dobni a városból.

A bölcs azonban, ki egyszerre belátta, hogy az emberek okosabbak, mint ő, kézzel-lábbal kapálózott.

- Megálljatok! - mondta nekik. - Verjetek mindjárt agyon, legalább nem kell ezért a csekélységért még egyszer idefáradnom...

Heltai Jenő: A bölcs

 

"A demokrácia a legnagyobb horderejű eszme és egyúttal a legmagasztosabb jelszó a művelt népek alkotmánypolitikai életében. Millió és millió ember hangoztatja világszerte: sokan csak sejtik, még többen merőben félreértik; a legtöbben visszaélnek vele..."

Szólj hozzá!

Középkori kincset találtak Paks határában

2008. április 29. 09:01 - veni75


2008. április 28.


A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat 2008. április 7-én kezdte meg Paks határában az M6-os autópálya tervezett nyomvonalába eső középkori lelőhelyek megelőző régészeti feltárását. A munkálatok során egy korabeli település maradványai mellett egy különleges kincsleletet is a felszínre hoztak a szakemberek, amely a 14. század első felének gazdasági viszonyait segíthet jobban megérteni.



A feltárás első szakaszában egy elpusztult középkori település korábbi lakóházainak maradványai kerültek felszínre. A régészeti kutatást folyamatosan segítő műszeres leletfelderítés során egy agyagedénybe rejtett éremkincslelet is előkerült: a törött cseréppel lezárt fazékban, egy szövetzsákban több mint 2300 darab ezüst ún."bécsi dénárt" rejtettek el. Az előzetes szakértői vélemények szerint a kincset gazdája legkorábban az 1320-as, 1330-as években áshatta el.

Fotó: Pályi Zsófia

Még több kép az [origo] galériájában

A jelentős leletanyag szakszerű kibontása, restaurálása és osztályozása jelenleg is a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatnál zajlik, szakértők bevonásával. A régészeti leletek természettudományos vizsgálatait a Szakszolgálatnak erre a feladatokra specializálódott laboratóriumában végzik.

Mit tegyünk, ha hasonló kincset találnánk?
A 2001. évi LXIV. törvény értelmében, amely a kulturális örökség védelméről rendelkezett, "A földmunkával járó fejlesztésekkel, beruházásokkal - beleértve az ásványi vagyon kitermelést is - (a továbbiakban: fejlesztések, beruházások) a régészeti lelőhelyeket - az e törvényben meghatározottak kivételével - el kell kerülni. A régészeti örökség elemei a régészeti érdekű területekről vagy a régészeti lelőhelyről csak régészeti feltárás keretében mozdíthatók el. Amennyiben a feltáráson előkerülő régészeti leletek a helyszínen nem őrizhetők meg, azokat elsősorban a feltárást végző illetékes múzeumban vagy országos szakmúzeumban kell elhelyezni... Régészeti feltárás - amennyiben jogszabály másképpen nem rendelkezik - feltárási engedély alapján végezhető. Az engedélyt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal adja ki.

Amennyiben a Hivatal nem ír elő kikötést szakhatósági nyilatkozatában, vagy a földmunka nem engedélyköteles és régészeti lelet kerül elő, a munkát azonnal fel kell függeszteni és amellett, hogy a lelőhely védelméről gondoskodnak az esetet jelenteni kell a jegyzőnek, a korábbi jogszabályi gyakorlatnak megfelelően.

Az előírások megsértői örökségvédelmi bírsággal sújtandóak: a védett régészeti lelőhelyek esetében, ha a védetté nyilvánító rendelet erről másképpen nem rendelkezik a bírság mértéke 100 ezertől 250 millió forintig, nyilvántartott lelőhely esetében 10 ezertől 25 millió forintig terjedhet."

Azaz: ha bármilyen, hasonló leletbe botlanánk, ásatás, feltárás vagy hasonló tevékenység előtt mindenképp kérjük ki a területileg illetékes múzeum régészeinek véleményét. Az ügyben a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat szakemberei is szívesen segítenek az érdeklődőknek. További részletek
A kutatók analizálják az edény tartalmát, az előkerült üledéket, a növényi és egyéb szerves maradványokat, illetve ennek keretében pollenanalitikai, archeobotanikai vizsgálatokra is sor kerül. A vászonzsákocska fémsók által konzerválódott maradványait a Szakszolgálat egyik partnerintézményébe szállítják át; a kerámia nyersanyagát pedig a lelet különlegességére való tekintettel a laboratóriumban petrográfiai elemzéssel vizsgálják meg.

Fotó: Pályi Zsófia
 
A pénzek kibontását az a szerencsés körülmény is segítette, hogy azok az edényen belül nem korrodálódtak össze, a fazekat kitöltő laza talajban az egyes érmék jó állapotban maradtak meg így már az első tisztítás után azonosíthatóak a meghatározás szempontjából perdöntő éremképek. A kutatók számára ismert "régészeti horizontba" tartozó leletegyüttes különleges értékét az adja, hogy hiteles régészeti feltárás során került elő, mintegy zárt egységként, sértetlenül, azaz az elrejtés óta senki nem fért hozzá. Az edényből előkerült érmék hasznos adalékul szolgálnak a 14. század első felének gazdasági viszonyaira, a régió és az elpusztult település történetére egyaránt. Az ásatás kezdeti fázisában előkerült leletet a feltárók szerint több jelentős felfedezés is követheti majd.

Fotó: Pályi Zsófia

Még több kép az [origo] galériájában

A régészek számára további különös és izgalmas felfedezéseket rejthet a Paks határában elpusztult középkori település. A feltárás adottságai között igazán különlegesnek számít, hogy a kutatással érintett terület feltehetően a hajdani település központján halad át, érintve annak templomát, temetőjét és lakóházait, amelyeket így az itt kutató régészeknek alkalmuk lesz teljes egészében feltárni, és újabb reprezentatív leletanyaggal gazdagítani a korszak anyagi kultúrájára vonatkozó ismereteinket.

Legutóbb 2002-ben számoltunk be hasonló szenzációról: akkor 1,3 kilogramnyi, 261 darab aranypénzt találtak Újfehértón, Kelet-Magyarországon. A kincs nagyjából százmillió forintot ért.
Szólj hozzá!

Megkeresik Kleopátra sírját

2008. április 28. 21:29 - veni75


2008. április 28.

 

A régészek még az idén feltárhatják Egyiptom leghíresebb szeretőinek, Kleopátra királynőnek és Marcus Antoniusnak 2000 éves, ma valószínűleg víz alatt található sírját - számolt be róla az ország főrégésze egy múlt heti konferencián.


Az expedíció előkészítéséről Zahi Hawass, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának (SCA) főtitkára számolt be a sajtónak, aki egyben azt is elmondta, hogy első lépésként azt a teóriát vizsgálják majd meg, hogy a párost tényleg együtt temethették-e el. A projektről egy, az ókori fáraókkal foglalkozó kairói konferencia keretében tartott sajtótájékoztatón esett szó.

Hawass elmondása szerint a legendás egyiptomi királynő és római szeretője, Marcus Antonius földi maradványai a magyar régészek számára is igencsak ismerős Taposiris Magna temploma közelében, Alexandriától alig 45 kilométerre lehetnek. A sírba való belépés egész mostanáig lehetetlen volt, ugyanis az ma már egy víz alá került területen található, ám a régészek elkészítették annak a nagyszabású kutatásnak a terveit, amelynek során kiszárítják a helyszínt, és így akár már novemberben megkezdhetik a munkálatokat.

Hawass szerint a régészek korábban már feltártak egy 120 méter hosszú, földalatti alagutat több szobával, amelyek egy részében nagyon sok, közvetlenül Kleopátráról tanúskodó lelet is előkerült. A királynő sírkamra meglétére a szakértők szerint az ott talált, nagy mennyiségű éremlelet tanúskodik. A kutatók reményei szerint talán arra is fény derülhet majd, hogy Kleopátra miként végezhetett magával.
2 komment
süti beállítások módosítása