Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Az erdő besűrűsödik...

2007. november 04. 18:18 - veni75

Szólj hozzá!

Elhunyt a pilóta, aki ledobta az atombombát

2007. november 01. 17:23 - veni75

92 éves korában elhunyt annak az amerikai bombázónak a pilótája, amelyik 1945-ben atombombát dobott Hirosimára.

Elhunyt Paul Tibbets, annak az amerikai repülőgépnek a pilótája és parancsnoka, amelyről 1945-ben ledobták Hirosimára az atombombát. A hírt Tibbets egyik barátja közölte a sajtóval csütörtökön. Tibbets-et 92 évesen, szívbetegség következtében, otthonában érte a halál.

A Tibbets édesanyjáról elnevezett Enola Gay B-29-es bombázóról ledobott öttonnás bomba volt az első nukleáris fegyver, amelyet emberek ellen bevetettek. Az 1945. augusztus 6-án bekövetkezett robbanás mintegy 70-100 ezer ember életét oltotta ki a japán városban.

Szólj hozzá!

Kornis Mihály: Egy csecsemő emlékiratai

2007. november 01. 13:58 - veni75

Te meg én

Az első hóesésre nem emlékszem, de arra igen, hogy egy ablak előtt ácsorgok, és bámulok kifelé. Elmázolódott
tekinteted fölöttem, amint átlépsz egy másik szobába, eközben futólag az utcára nézek.
Esik a hó.
– Most hull másodszor, mióta élsz.
Nem tudom, ki szólt.
Talán te, te rémlesz, mellékesen mondod, jársz-kelsz mögöttem,
a hangodra emlékszem. A hangodat látom. Magamat is látom az ablak előtt. Gyűrött a ruhám, reménytelen az arckifejezésem.
Hófehér izék, mint szélfútta virágok. Rendetlen a ruha rajtam. Nincs valami jókedvem. Haragszol. Magamra döbbenek, akárha fölriadnék ! Megrázkódom, észreveszem magam, ahogyan ott állok.
Néha megtörténik.
Talán alszom.
És akkor megint eszembe jutottál
Annyira jó volt, hogy el is feledkeztem róla.
Talán elaludtam.
Sokáig aludtam.
Álmodtam. Nem tudtam, hogy álmodom. tudtam, hogy tudnom kéne. Volt egy korszakunk, rögtön az elején, nem egészen az elején, mert az irtózatos volt, egyáltalán nem is emlékszem rá, legalábbis remélem, legalábbis egyelőre,
hű, ez veszedelmesen hangzik, lapozzunk előre, mint valami könyvben.
Magamban is úgy lapozgatok álmomban, mintha regény lennék, pontosabban Egy Könyv, amiben az időjárásjelentés is benne van, de az Idők Végezete éppúgy, és ha venném a fáradságot és megkeresném a tartalomjegyzékben, hogy hányadik oldalon van ez, el is olvashatnám. De most nem érdekel.
Rád vagyok kíváncsi.
Nyalogatjuk egymást. Puha ízed van. A gyümölcsnek, az almának például kemény íze van, megzavar, felébreszt. A tiéd puha. Az enyém, gondolom, még puhább. Na ja, én most jöttem Puháról, még tele vagyok mindenütt a nedvessel, a párással is, meg a forróval is, amitől te megőrülsz, és a szemed
olyankor elhomályosul, oldalt fordítod az arcod.
Tényleg, miért ?
Oldalra fordítod úgy, hogy elsötétül. Én meg utánad sötétülök. Oldalra dőlve beléd nyögök. De tudom, most csak játszol. Bár komolyan gondolod. Azt élvezem benne a legjobban, ahogy a tested szétnyílik, mint a sötétség. Vagyis a gyengeség, mert a gyengeség sötétség, megadod
magad, azzal mutatod, hogy besűrűsödöl, édesedsz, fáradtan körbeölelsz, nem tudsz mást csinálni. De az még sötétebb. Ez az igazi, mikor én tebenned, te pedig
énbennem. És ezért nem látlak. Csak úgy fogadom el, hogy mindenem a tiéd.
Tele vagyok veled.
Szólj hozzá!

Csernus bevállalja:)

2007. november 01. 12:36 - veni75

Nézzük csak, mit vállal be a srác:) A blogjáról kopiztam, elvileg Ő írta :


Jó gyerekkorom volt. Két testvérem van, öcsém, aki jogászkodik, húgom, ő logopédus.

Anyai nagyszüleim polgárok voltak, nagyapám üveges mester, nagyanyám otthon volt. Nagyon szerettem mindkettejüket. 10 éves koromban meghalt az anyai nagyapám, ez annyira megrendített, hogy megesküdtem, hogy pap leszek. De utána jött a serdülőkor, a csajok, és ez nem illett bele az eskümbe, gyötrődtem emiatt, meg szerettem volna felelni nagyapámnak, és nem magamnak, míg egy pap fel nem mentett az esküm alól, mivel az nem tiszta szívvel történt. Nem lettem pap.

Apai nagyszüleim földművesek voltak. Egyszerű emberek, de azt hiszem, innen jön a föld iránti szeretetem. Aratás utáni illat, vagy amikor segítettem a nagyszüleimnek a kukoricaföldön, vagy amikor az állatokat etettük. Jó volt.
Mind a négyen meghaltak. Nem tudok beszélni velük, de érzem magam körül őket.

Apám orvos. Sokáig azt hittem, hogy nem szeret. Soha nem beszélt az érzéseiről. Féltem tőle sokáig. 18 éves koromban, amikor felszálltam egy buszra, indultam Budapestre, Apám átölelt, könny csillogott a szemében, és akkor éreztem meg, hogy szeret.

Anyám fogorvos. Nagyon szeretem őt is, ő is engem. Igazából törekedtek arra, hogy egyformán szeressenek, de a nagy szeretetével sokszor nem segített. Így egy nagy burokban indultam el Budapestre, az egyetemre.

Azt hiszem, ez is kellett ahhoz, hogy ilyen legyek, amilyen most vagyok. A sok kudarc, csalódás, öröm is kétségtelenül és sikerélmények. Pokol is volt, nem egyszer. Drog.
Túléltem. Az élet vitt a pszichiátria felé. Nem ez szerettem volna lenni, hanem nőgyógyász, a szülészet miatt. Elkezdtem egy teljesen másfajta munkát az egyetem elvégzése után, beszélgettem emberekkel. Két hónap után rádöbbentem arra, hogy nagyon közel tudok kerülni emberekhez.
Azért, mert olyan kérdéseket merek feltenni, amelyekre ok még gondolni sem mernek.
Gondolkodtam, hol lehet ezt leginkább használni, így jött a pszichiátria. Sok mindent még nem tudtam.

A pszichiátriát 3 év után csaknem abbahagytam, egy lány miatt. Meg pénz miatt. Jelentkeztem a gyógyszeriparba, de hál’ Istennek nem vettek fel. Ők látták, hogy nem vagyok hiteles, amit ma már én is látok embereknél. Nem hittem benne, így nem is vettek fel.

Egyszer megkérdezte egy főorvos tőlem:
- Imre, miért veszed fel az újabb és újabb narkóst? Átvágják a fejedet, mi értelme az egésznek?
Megálltam, épp egy kórrajz volt a kezemben. Valami ilyesmit válaszoltam:
- Nem hiszek abban, hogy ha egy ember belesétál egy gödörbe a saját lábán, akkor abból ne tudna kisétálni, szintén a saját lábán.

Ezért nem hiszek abban, hogy vannak reménytelen esetek. Nincsenek. Mindig van kiút.

Gyermekkoromban jó orvos szerettem volna lenni. Ez volt az álmom. Megvalósítottam tegnapig. Mert MA ma van, újabb nap a bizonyításra.

Hát ennyi.
Megjelent dr. Csernus Imre, a közvéleményt megosztó pszichiáter önéletrajzi könyve Bevállalom! címmel. A kemény stílusáról elhíresült lélekbúvár önmagát sem kíméli: őszintén vall arról, hogy ki is ő valójában.

A könyv bemutatóján ismét bizonyságot nyert: Csernus doktor nem sokat törődik a külsőségekkel. Laza szerelés, zilált haj, jelzésszerű szakáll-bajusz összeállítás, szemüveg és fülbevaló. Annál többet mond a könyv borítója: az ezüstszínű fedőlapon négyszög alakú nyílás, melyen kikukucskál a szerző mosolygós képmása.

A Bevállalom! című kötettel Csernus Imre tükröt tart önmagának: kicsoda is ő, honnan jött, hogyan érte el, amit elért. A könyv keletkezési körülményeivel kapcsolatban a szerző elmondta, hogy amikor jól megérdemelt szabadságát töltötte egy kies tengerparton, végre volt ideje átgondolni az életét. Fontos felismerésekre jutott, mint például, hogy nagyképűsége begörcsöléshez vezetett, ez pedig csökkentette a teljesítményét.


A szerző olyan kérdésekkel szembesíti magát a könyvben, mint a szerelmeivel szemben elkövetett szarvashibák, és az, hogy szülei vajon felelősek-e azért, mert elszúrták a nevelését. Megszűnt televíziós műsorával kapcsolatban pedig arra keresi a választ, hogy hol a határ a megalkuvás és az alkalmazkodás között. Önvallomása végén a róla megjelent pro és kontra cikkekből szemezget.

Néhány részlet a könyvből:

"... a boldogsághoz kevés is elég. És sokszor a kevés is rengeteg. Az ember legyen rendben a családjával. A gyökereivel. Találja meg a helyét ezen a földön. A munkájában. A mindennapjaiban. Szükséges, hogy legyenek körülötte olyan emberek, akiket a barátainak tart. És legyen működő, tartalmas párkapcsolata. Ha mindez megvan és képes is fenntartani ezeknek a folytonosságát, akkor meglesz a boldogság is. Nem csak, mint átmeneti állapot, hanem valódi boldogság. Uccsó dolog, ami tán a legfontosabb. Hogy a környezetünk mellett, vagy még inkább előtt, magunkkal legyünk harmóniában. Békében."

"Bosszút akartam állni a nőkön. Kihasználtam őket. Egyéjszakás, egyhetes kalandok dögivel. Pedig nem a csajok tehettek arról, hogy önmagammal szemben elégedetlen és vak voltam. Én is benne voltam nyakig, csak az összes felelősséget rájuk hárítottam. Mert én lettem az, akit lapátra tettek."

"Amikor előadást tartok, általában a droggal kezdem. Ez a fővonal. Ez a szakterületem egy része, ezt várják tőlem. A drogról azután szépen elkanyarodok az önismeret felé. Ez a legfontosabb. A bennünk lévő tudott vagy tudattalan dolgok felé, amivel a problémákat oldjuk meg, vagy amikkel kudarcot vallunk. Önismeret. Ennél fontosabbat nem tudok mondani."


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Csernus Imre: 'Nekem minden napom ilyen'
A pszichiáter a menekülő embereket kezeli

Csernus Imre a legelismertebb hazai szaktekintély a különböző függőségek kezelésében. A pszichiátert a Drogellenes Világnapon többek között arról kérdeztük, hogy meghatározható-e egyáltalán, ki számít ma Magyarországon függőnek.

 

 

Mivel tölti ezt a napot?


Csernus Imre, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet pszichiátere
Ma engedtem el pár betegemet zárójelentéssel, többek között egy heroinista kislányt. Nem sokára pedig megyek a Fővárosi Önkormányzathoz szerződést aláírni, mivel csináltunk egy alapítványt egy olyan szülővel, akinek mind a két gyereke drogos volt, az önkormányzat pedig támogat minket. Utána visszajövök, csoportot tartok, lehetséges, hogy a türelmetlenségről fogok beszélni. Valamikor délután pedig jön egy mama a tizenöt éves fiával, aki rákattant a fűre. Durván ennyi. Nekem minden napom ilyen.

Kihez szól ma Magyarországon a Drogellenes Világnap?

Mindenkihez. Mindenkihez, aki droggal oldja meg a bánatát, a jó érzéseit, hogy még jobb érzései legyenek, a kudarcait, a frusztrációiját, szorongását, kilátástalanságát, örömét, satöbbi.

Mi számít drognak?


Egyre sötétebb
Van a klasszikus felosztás: legális és illegális szerek. A lazább szemlélők azt mondják, keményebb és könnyebb drog. Szerintem ilyen drog nincs, mert mindegyik egyformán kemény. Mindegyiknél fennáll az a lehetőség, hogy a használója egy idő után elveszti a kontrollt, amikor már nem ő fog diktálni. Ez a különböző drogoknál más és más időintervallumot feltételez. Még a fű is tud okozni ilyen fizikális tüneteket, tévhit, hogy nem tud. Csak ezek a tünetek nem olyan egyértelműek.

Ezek alapján ki számít drogosnak?

Aki rendszeresen használ valamilyen szert, és életminőségére, szociális helyzetére, családjára ez kihatással van. Mert van. Még akkor is, ha az illető azt mondja, hogy nincsen. A dolog kezdete valahogy úgy definiálható, hogy kijelentem: akkor teszem le a szert, amikor akarom. Ez már azt jelzi, hogy nem akkor teszem le, csak fontos, hogy bizonygassam magamnak, hogy még én vagyok a király, de már nem én vagyok. Nem vagyunk hajlandóak felismerni azt, hogy emberek vagyunk, és meg fogunk halni. Ez tudatlanságból, ismerethiányból, a realitástól való menekülésből fakad, de itt fel lehetne sorolni az emberi nyomor egész tárházát. Le kell menni a metróba, és szétnézni, hány ember vigyorog spontán. Nagyon sokan menekülnek valami elől.

Ön tehát nem csak heroinistákat gyógyít.


Füstbe megy
A menekülő embereket kezelem, akik ezt a feszültséget például droggal, alkohollal, gyógyszerrel, társsal, csokival, zabálással, internettel próbálják kompenzálni. Mindennel foglalkozom, mivel én is változok, és egyre mélyebben kezdek rálátni a dolgokra. Kétségtelen, hogy a heroinfüggők a legdurvább önpusztítók, akik ráadásul illegális eszközöket használnak. De hát vannak finom módszerek. Ön jól érzi magát a bőrében? Vagy ön hogyan kompenzál?

A "szokásos" módszerekkel.

Akkor meneküljön. Magánügy. Hogy ha még ezt tudja is, az jó kis tudatos szembeköpés. Ha én tudom, hogyan élhetnék másik életet, de mégsem élem azt, mert lusta és hanyag vagyok, azt maga hogyan nevezné? Persze ugyanaz az út vezet az új életbe és a menekülésbe is, ez egyértelmű. Az is valami, ha ez egyáltalán megfogalmazódik önben.

Van olyan, akit nem kezel?


Ráharap


Mindenkit kezelek. Én szeretem a színest. Mert a gyökér közös, akár csak önnél, mindenki más módszereket választ a probléma elfelejtésére. Én a szembenézést választottam.

Ez elég egyszerűnek hangzik.

Az is. Egyszerű, de véres. Egy tükör. Az első beszélgetésen megkérdezem: miért van szükség vesztes emberekre? A legtöbb esetben azt mondják, hogy nincs szükség vesztesekre. Én meg azt mondom, hogy nekem orvosként valóban nincs, de emberként igenis szükségem van vesztesekre. A kezeltjeim azért fordulnak a drogokhoz, mert egyszerűbbnek látszik így megélni a szerdát vagy a csütörtököt.

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Dr. Csernus a betépett Magyarországról: 'A 18 évesek már szét vannak csúszva'
Minden héten meghal egy ember a drogfogyasztás miatt - A serdülők a legveszélyeztettebbek

Egyre korábban kezdik a drogozást a magyar fiatalok. Az ok: a családnak nincs ideje odafigyelni a csemetére. A marihuánával kezdik, aztán egyharmaduk folytatja is. Vagy azzal, vagy a keményebbekkel. Magyarországon lényegében minden kapható, ami nyugaton, sőt gyakran Hollandiát is mi látjuk el. A GYISM jelentése hamarosan a kormány elé kerül, a szakember azonban azt mondja: a helyzet rosszabb, mint azt gondolnánk.

 

 

Összeállította jelentését a magyarországi droghelyzetről a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, és a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet .

A jelentésből kiderül, hogy a 16-17 éves magyar fiataloknak csaknem negyede már használt valamilyen kábítószert.

Toplista

A felmérés szerint a legnépszerűbb drognak a marihuána számít; a fogyasztók kétharmada ezzel él. Kisebb részük extasy-t, amfetamint, valamint különböző inhalánsokat használt.


Minden eladó
A budapesti fiatalok 30 százaléka 16 évesen próbálja ki először a drogokat, közel egyharmaduk pedig még előbb.

Megugrott

A hamarosan a kormány elé kerülő jelentés szerint az illegális szerek fogyasztása a rendszerváltás után terjedt el Magyarországon, leginkább 1995 és 1999 között. Ebben az időintervallumban a drogot használók, vagy kipróbálók száma a két és félszeresére emelkedett, azóta azonban ez az arány nem nőtt - legalábbis a jelentés szerint.

Dr. Csernus Imre addiktológus-pszichológus szerint azonban nem állt meg a folyamat '99-ben.

- Inkább tovább növekedett, de jellemzőbb az, hogy csökken a korhatár. A fiatal serdülők, 12-13 évesek is kipróbálják már a drogokat - mondta Csernus.

Egyre korábban kezdik

A szakember szerint több oka is van annak, hogy egyre fiatalabbak nyúlnak a szerekhez, viszont mindegyik az életmódhoz kötődik.

- A szülők rohanása, az hogy egyre kevesebb idejük van a gyerekekre figyelni, a minta, amit adnak, mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a serdülők drogozni kezdjenek - fejtette ki az axel.hu-nak Csernus doktor.

Szétcsúszva


Szétcsúszva
A GYISM dolgozata szerint a különböző kábítószereket elsősorban a 17-24 éves korosztály próbálja ki, közülük 30 százalék a továbbiakban rendszeresen használ valamit. Csernus ezt a korhatárt is egy-két évvel lejjebb helyezte; úgy véli, a legveszélyeztetettebb korosztály a 15-16 éveseké.

- A 17-18 évesek már szét vannak csúszva - mondta Csernus.


2002-re Magyarországon az egészségügyi ellátórendszerben kezeltek száma csaknem a négyszeresére emelkedett az 1995-ös adatokhoz képest. A radikális változás oka azonban csak részben a drogfogyasztás mértékének emelkedése, amellett az ellátórendszer fejlődése is közrejátszik abban, hogy mind többen kezeltetik magukat.

Sokan nyomják

Sokkal durvább adat, hogy a kezeltek majdnem negyede - 2700-2800 ember - nem a könnyűdrogok miatt, hanem a függőséget okozó heroin-használat következtében kerül kórházba. Csernus Imre szerint ez az adat hitelesnek tekinthető.

Hatékony elterelés?


Nyomás
Fontos azonban, hogy erről az adatról le kell választani azokat, akik a kezelést a büntető eljárás helyett választják.

Ez a fél éves elterelés ugyanis eltér az egyéb kórházi kezeléstől. Csernus szerint ugyanakkor előbbi hatékonysága megkérdőjelezhető.

- Pontos számadatokkal nem rendelkezünk, hiszen csak néhány hónapja működik a rendszer, tehát a hatékonyságát kockázatos megjósolni - fejtette ki az addiktológus.

Népszerű

A büntetőeljárás alternatívájaként választható kezelés egyébként egyre népszerűbb. Két évvel ezelőtt 751 kábítószerfüggő választotta ezt az utat. Tavaly március óta azonban már nemcsak a függők, hanem az alkalmi fogyasztók is választhatják ezt az utat; csak közülük 600-an jelentkeztek a megelőző-felvilágosító programra.

A korábbi drogtörvény keménységét jelzi, hogy a 2002-ben indult 4775 büntetőeljárás 83 százaléka nem terjesztés miatt indult.

Hetente egy halott


Az extasy a legnépszerűbbek egyike

Hivatalos statisztikák szerint Magyarországon minden héten meghal egy ember a drogfogyasztás miatt. Az elmúlt években hazánk tranzitországból célországgá "lépett elő"; gyakorlatilag az összes nyugaton kapható kábítószer megtalálható a magyar piacon.

Határok

Ez természetesen a határok megnyitásával vált lehetővé. Csernus szerint azonban az uniós csatlakozáskor megnyíló határok már nem befolyásolják a piac alakulását.

- Drog szempontjából már nyitottak a határok; bejön minden. Sőt, a holland café shop-okban a magyar árut lehet venni. Szegedi zöldnek hívják - árulta el a szakember.

Szipu, gyógyszer, ópium

Magyarországon már a rendszerváltás előtt is előfordultak drogproblémák. Az első kábítószeres haláleset 1969-ben történt. A hetvenes években a szerves oldószerekkel éltek, ezt nevezi a köznyelv szipuzásnak. Emellett a gyógyszerekkel való visszaélés terjedt el.

A nyolcvanas években már használtak különböző ópiumszármazékokat is.

Az axel.hu-nak Csernus Imre elárulta: napjainkban a fű, az amfetamin, és az extasy számít a legnépszerűbb szernek.

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 

Dr. Csernus Imre: Merj átélni jót és rosszat!
2008. január 16., szerda, 20:04|Utolsó módosítás: 2008. január 18., péntek, 18:56

 

 

 

Dr. Csernus Imre megítélése, egyedi stílusa miatt meglehetősen ellentmondásos a kollégái és a nagyközönség körében egyaránt, de egy biztos: kömbösen senki nem viszonyul hozzá. Egy kereskedelmi csatornán jó ideig futott a műsora: tévékamerák előtt analizálta azt, aki bevállalta. A műsor véget ért, folytatás sem lesz, mert, ahogy mondja: nem hagyta magát befolyásolni a multi által. Inkább írt. Decemberben jelent meg legújabb könyve A Nő címmel. A Vendégszobába látogatókat azonban nem csak a nők érdekelték: kérdések a drogról, az élet céljáról, a boldogságról és a hazugságról.


  1/3. oldal >>

Fotó: Szabó Pál
Dr. Csernus Imre
Ajánlat
Dr. Csernus Imre: Nem vagyok Isten, sem ördög
Ajánlat
Brutálisan gyógyít - Csernus a májusi Freee-ben
Csernus is beszáll a TV2 új realityjébe
Csernus Szuláknak vall a zavaros múltról
Képgaléria
Dr. Csernus Imre a vendégszobában


Üdvözlöm a kedves chatelőket, várom a kérdéseket!

 

Jó reggelt. Ivott-e már kávét? Mennyit szokott?[cafefan]

- Ittam. Kettőt.

 

Remélem, még mindig ön az erősebb a nikotinnal való szkanderozásban! [mégiskázmér]

- Igen, még mindig erősebb vagyok.

 

Olvastam a könyvét. Jó, de kicsit egydimenziós. Az élet célja nem feltétlenül a boldogság. Erről mit gondol? [hullapejhes]

- Úgy gondolom, hogy az élet célja, hogy ki, milyen szájízzel fog meghalni.A keserű azoknak jár, akik az életük összes területébe nem teszik bele mindazt, amit tudnának és felismertek.

 

Fantasztikus a Nő c. könyve. A kapcsolatunk jól működik, és érdekes volt, ahogy egy szakember szinte szó szerint leírta. [Gift1004]

- Köszönöm. Beletettem apait-anyait.

 

Szerinted könnyű vagy nehéz ma nőnek lenni?  [tamagocsi77]

- Akkor nehéz, ha nincs önbizalom és kisugárzás. Ellenkező esetben sem könnyű, mivel az elért dolgokért, külső-belső szempontból, nap mint nap fontos megdolgozni.A kisugárzás az nem egy örökre megszerzett, stabil sztori. Az új és új megmérettetések megoldásából fakad.

De nincsenek a nőkkel szemben ellentétes elvárások: nőiesség is, de határozottság is; ambíciók is, de anyai érzések is stb.[tamagocsi77]
- Ez miért lenne ellentétes? Nem értem.

Miből nyerhetünk önbizalmat a mai világban?[Krisztac]

 

- Hát abból, hogy olyan dologba vágunk bele, amitől nagyon félünk.MInél inkább félünk valamitől, annál nagyobb a kihívás.Nagy kihívás nagy energiabefektetést feltételez, amibe kétségtelen nagyot lehet bukni, de ilyenkor nem mindegy, hogy én beletettem-e mindent, amit tudtam.A nagy energiával nagy sikerélmény születik, a nagy sikerélmény megfelelő önbizalmat ad. Ez meg ennek megfelelő kisugárzást.

 

Amikor egy nő még nem érzi, hogy anya akar lenni, de már lassan ideje - korosztály szerint -, ezt is fóbiaként kell kezelni? [Gift1004]

- Nem, amikor egy nő még nem érzi, akkor ne szüljön. A jó döntéshez mindig két út kölcsönös megléte szükséges. Ez pedig a hideg fej és a forró szív útja. Mindkettőnek ugyanazt kell mondania.Akkor lesz abból jó döntés.

 

A lányom terhes, de a fiúja nem akarja a gyereket. Ha ön lenne az én helyemben, mit tanácsolna a lányának, mit tegyen?[szocika]

 - Ha a lánya teljes életet él, egzisztenciálisan kiegyensúlyozott, akkor is borzasztó nehéz dolga lesz. Mivel a gyereket egyedül fogja nevelni. A fiú nem akarja a gyereket, a lánya igen, de a gyerekvállaláshoz két felnőtt ember közös igenlő döntése szükséges. Enélkül a gyerek leendő mentális lelkiállapotában súlyos hiányosságok fognak kialakulni.

 

Fotó: Szabó Pál


 

Csak a nőkről esik szó. A férfiakról is fog könyvet írni? [dittke]

- Egyszer igen.

 

Miért keresi egy nő az állandó változást, miért nem jó neki egy, miért nem tud megállapodni pont annál, aki maximálisan szereti?[ivanho]

- Valószínűleg azért, mert az az egy nem elég neki.Vagy elég lenne, csak önmagával nincs kibékülve. És miközben kapkod és zizeg, nem veszi észre az őszinte szerelmet önmaga mellett. De ha nem veszi észre, akkor ez bizony feltételezi az egoizmusát, ez meg azt jelenti, hogy ez a csajszi csak önmagát szereti. Akkor ön meg mit keres mellette, miért nem akarja meglátni azt, ami van? Gyáva meglátni azt, ami van?

 

Megváltozhat az a férfi, aki ezidáig minden partnerét megcsalta? [andrusbandrus]

- Igen. Azért változhat meg, mert ezáltal megtapasztalta azt, milyen visszaélni mások bizalmával és milyen kihasználni másokat.Ezáltal nem felejti el azt sem, hogy ha ő erőszakot tesz bele, akkor ezt az erőszakot vissza is kaphatja. Ahhoz, hogy valaki kiegyensúlyozott ember legyen, meg kell, hogy járja a saját poklainak a legmélyét, mint ahogy azt is mondják, hogy a legjobb kurvából lesz a legjobb anya.Mivel ő már tudja, hogy mihez viszonyítson.

 

Szervusz, Dokor. A kérdésem: ha egy nő azt mondja neked, hogy "vége, ne keress", akkor még van esély visszaszerezni, ha nagyon akarom?[Don Zuppermenn]

- Nincs értelme. Hogyha egy csaj azt mondja, hogy vége, akkor az egyik variáció, hogy teljesen megszűnt a tisztelet az irányodban, kiborult a pohár. A másik: talált magának egy potens pasit, és így tiplizett le.

 

A tiszteletet vissza lehet szerezni egy nőnél, nemde?[Don Zuppermenn]

 

- Borzasztó nehéz.Hogyha a szünet felmerül, akkor ott már valami elromlott, csak egyik fél sem meri kimondani, hogy vége.Húzzák a sztorit, mint a rétestésztát. Itt kezdődik a róka fogta csuka, a se veled, se nélküled kapcsolat.

 

Miért mondják azt a nők, hogy a belső a lényeg, amikor azt tapasztalom, hogy a külső lényegesen fontosabb? [Döömdödööm]

- Egyes nőknél a külső a lényegesebb, de vannak olyanok, akiknél a belső. Kevés az, akinél mind a külső, mind a belső egyformán fontos.

 

Túlhajszoltság, kimerültség miatt szinte teljesen elmaradt a szex a kapcsolatomból hosszebb ideje. Ez baj? Szerelem van.  [fdcjds22]

- Megoldás a pihenés, a szabadság, mivel az újbóli egymásra találás szexuális téren is elengedhetetlen. Előbb-utóbb ennek hiányaként a szerelem megszűnik, mert kevés. A testi-lelki egyensúly fontos.

1/3 következő oldal >>

1. Dr. Csernus Imre: Merj átélni jót és rosszat!

2. Az empátia a segítés egyik alapelve

3. Önmagamban bízni nem más, mint önmagamat szeretni és elfogadni

Szólj hozzá!

Márai Sándor: Füves könyv

2007. október 31. 22:18 - veni75

Olyasféle ez a könyv, mint a régi füves könyvek, amelyek egyszerű példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten. Nem eszmékrol és hősökről beszél, hanem arról, aminek köze van az emberhez. Írója tanulva akarja tanítani embertársait, tanulva a régiektől, a könyvekből, azokon keresztül az emberi szívből, az égi jelekből. Elemi ismereteket kíván közvetíteni az emberi élet alapigazságait illetően.Márai Sándor 1943-ban írott művét Epiktétosznak, kedves Marcus Aureliusának, Montaigne-nak és valamennyi sztoikusnak ajánlja, akiktől a hatalomról, a jókedvről, a félelemmentes életről tanult.

 

1

Arról, mi célja e könyvnek

Olvasó, ez a könyv szeretne őszinte lenni. Egy ember írta, kinek tudása szerény és véges. Nem akar mást ez a könyv, mint mind a megszámlálhatatlan könyvek, melyek a régmúlt és félmúlt időben beszélni akartak az ember sorsáról a világban. Szeretné elmondani egy ember, hogyan kell lakni, enni, inni, aludni, betegnek lenni és egészségesnek maradni, szeretni és unatkozni, készülni a halálra és megbékélni az élettel. Nem sok ez, mert az ember általában s e könyv írója különösen keveset tud csak önmagáról és a világról. De emberi feladatnak elég. Többre nem is vállalkozhatunk az életben.

Ez a könyv tehát őszinte lesz, olvasó, s nem eszmékről és hősökről beszél majd, hanem csak arról, aminek köze van az emberhez. Írója nem tanítani akar, amikor e könyvet írja, hanem tanulni. A könyvekbol akar tanulni, melyeket előtte írtak a bölcsek és a beavatottak, az emberek életéből akar tanulni, amennyire azt megfigyelni és megértenie sikerült, az élet jeleiből akar tanulni, tehát a betüből, az emberi szívből, a füvekből és az égi jelekből egyszerre. Mert mindez együtt alakítja az emberi sorsot. Nem tudós könyv ez, csak olyan, amilyent az elemiben tanítanak. Aki írta, nem ismeri a feltétlen igazságot és gyakran téved a részletekben. Mert ember. De keresi a feltétlen igazságot, s nem röstelli, ha téved a részletekben. Mert ember. Olyasféle lesz hát ez a könyv, mint a régi füves könyvek, melyek egyszeru példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten.

S aki jobban tudja, mondja jobban.

Szólj hozzá!

Otisz75:Defibriláltam a macskát

2007. október 31. 22:11 - veni75



Defibriláltam a macskát
Mert feldobta a mancsát
Kisütötettem kétszáz hússzal
Most micsináljak ennyi hússal?

Büdös kis szája nem nyávog má'
Szemére sem nő több hályog má'
Gombolyag sem pattog többet
Szegény állat szénné töppedt

Egerimnek is örömünnep
Hogy cicám szeme agyig süppedt
Bár Spino macskás topikja, pontos definiálat
Én csak könnyes szemmel,teli szájjal dörmögök: de fini állat


:D:D




Nyugi, sztem ez csak egy barika valamelyik része:)) /a kép címében a 'lamb' szót láttam ;)
De azért jó étvágyat:))





Ő a desszert:))
Szólj hozzá!

Crystal : Ha arra ébredek

2007. október 31. 22:08 - veni75


Dalszövegek

Olyan réges régen történt már
Mégis tisztán bennem él
Ahogy ránk talált az első végtelen éj
Engem elvarázsolt minden perc
S az a csillogó szempár
Szívem láthatatlan szálakkal szőtte át

Veled érzem azt, hogy minden más
Csupa fény és őrült száguldás
Amíg mellettem vagy minden nap csoda vár

Hogyha egyszer arra ébredek
Hogy nincsen ami összeköt veled
Ha arra ébredek
Félek hogy elveszek
Hogyha egyszer arra ébredek
Hogy nincsen aki őrzi léptemet
Ha arra ébredek
Félek hogy elveszek
Mit érek nélküled?

Minden édes forró érintés
Új és újabb álmot sző
Körülöttünk közben némán áll az idő
Sok a messze hívó új kaland
Mibe együtt kezdünk még
S van egy égi kéz mely bennünk őrzi a fényt

Veled érzem azt, hogy minden más
Csupa fény és őrült száguldás
Amíg mellettem vagy minden nap csoda vár

Szólj hozzá!

Crystal : Volt egy lány

2007. október 31. 22:06 - veni75


Volt egy lány, aki csillagok közt álmodozva járt
Aki hitte még, hogy minden csak rá várt
Mint szirmát bontó apró kis virág
Dúdolta dallamát

Volt egy lány, aki megtanulta, nem baj, hogyha fáj
S hitte, hogy egy napon majd ő is rátalál
Aki jóban-rosszban majd mellette áll
És többé nincs határ

A sűrű éjben fény leszek
Mi távolból hozzám vezet
És többé nem félek, ha karjaidban ébredek
Ha szomjazol, én víz leszek
S ha átölel majd két kezed
Bármi lesz, bármi vár
Tudom, nincs, mi tőlem elválaszt már

Volt egy lány, aki börtönébe zárta önmagát
Kit ma nem tart vissza már egy fél világ
Hogy mint szirmát bontó apró kis virág
Dúdolja dallamát

A sűrű éjben...

S ha útvesztőben lépkedek
S tőlem félhomály még rejteget
És a félelem szorít magához majd
Akkor téged hív a képzelet
Mert érted mindent megteszek
Csak jöjj! Várok rád!


2 komment

Crystal : Bántottál

2007. október 31. 22:04 - veni75



Képzeletben még
jók vagyunk, mint rég
álmainkban még
minden, minden szép
bárcsak tudnám,
hová s mért tűnt el annyi érzés
fáj, hogy így történt,
a szó is nehéz.

Bántottál, szavad szíven talál
tudom, nem számít, mégis fáj.
Bántottál, és most úgy nézel rám,
tőlem ezer mérföldnél is
messzebb vagy talán.

Visszafordulnék
egy bíztató szóért.
Ha úgy volnánk, mint rég,
el sem indulnék.

Bárcsak azt érezném,
semmiség, ami történt
nem temetném el
a kettőnk szerelmét.

Bántottál, szavad szíven talál
ne félj, nem sírok, mégis fáj.
Bántottál, néha úgy nézel rám,
távolabb vagy minden nappal már
nem hagyod, hogy elmondhassam,
rossz vagy hozzám.

Bántottál, túl vagy minden csodán,
mi csak ránk várt sok év során
bántottál
s végre látnom kell már,
neked, amit én adhattam
ennyit ér csupán.

Szólj hozzá!

A Crystal zenekar

2007. október 31. 16:22 - veni75

Lajtai Katalin - Ének
Kasza Tibor - Ének, Zeneszerzés, Szöveg
Kasza Gábor - Ének, Hangszerelés

 

 

A zenekar 1998-ban alakult, az angolszász popzene hazai úttörőjeként.
Első lemezük 2000-ben jelent meg Két utazó címmel. A bemutatkozó album rövid időn belül platinalemez lett, valamint a zenekar frontemberét az év zeneszerzőjének választották (Artisjus díj).

A 2002-ben megjelent második lemezük a Fújja el a szél, három hét alatt bearanyozódott, majd egy éven belül platina lett.
Mindkét album elnyerte az év hazai popalbumának járó Arany zsiráf díjat.

2004 év végén megjelent lemezük címe Trilógia, melynek különlegessége, hogy 9 vadonatúj dal mellett, helyet kaptak a legnagyobb Crystal slágerek szimfonikus feldolgozásban. Jelenleg a zenekar nagyszabású országos turné keretén belül mutatja be a Trilógia c. album anyagát, melyet az ország leglátványosabb show-műsora kísér.

További díjaik:

Bravo Otto 2001 (az év popzenekara)
Jakab líra díj 2001 (az év legszebb lírai dala)
IM díj 2001 (legjobb új felfedezett)
Emerton díj 2001 (az év felfedezettje) Popcorn díj 2002 (az év legjobb magyar popelőadója)

 

 

 

Műfaj: Latin, World
Stílus: populáris ír zene
Kiadó: SONY MUSIC KFT
Fanclub: 1463 Budapest, Pf.: 898

BIOGRÁFIA

A Sony Music 2000. novemberében megrendezett sajtótájékoztatóján mutatkozott be
először a csapat.

Kasza Tibor, Kasza Gábor és Lajtai Katalin közel öt éve ismerik egymást. A
testvérpáros még a szentesi gimnáziumi években ismerte meg Katalint.

Az együttes 1998-ban határozta el, hogy az ír zenei hangzásokat szeretnék
népszerűsíteni dalaikban. Ebben az évben készült el a csapat nagylemezének anyaga.

Sajnos a kiadók féltek az új kiforratlan műfajtól, így elutasították a csapatot. Az igazi
megváltás csak tavaly érkezett el a formáció életében. Egyszerre csak a The Corrs és
Michael Flatley sikerei meghozták a hazai piacon is az áttörést és hirtelen több kiadó is
rácsapott a Crystal produkciójára. Végül is a Sony Musichoz szerződtek.

2000. decemberében jelent meg a csapat első debütáló albuma "Két utazó" címmel. A
lemez címadó dala napok alatt a slágerlisták legkedveltebb szerzeménye lett.

A dalhoz készült videoklipet két helyszínen forgatták. Az egyik állomás az egri
hatalmas szakadékok voltak, a másik pedig a budaörsi hegyek. Ez utóbbi helyen
csípős, hideg szél fogadta őket, a végeredmény viszont magáért beszél. Konkrét
cselekmény nélküli, mégis szép és magával ragadó klip lett belőle.

A siker után újabb szuperdallal rukkolt elő az együttes "Ezer Hold" címmel. Ehhez a
dalhoz is készült klip, amelyet a budaörsi Birkás Stúdióban rögzítettek. A felvételről
érdemes tudni, hogy egy "green box" háttér előtt zajlottak, amelyek később a
számítástechnikai és grafikai trükkök elkészülésében nyújtottak segítséget.

2002. március 20-án az Arany Zsiráf díjkiosztógálán a Két utazó című albumuk kapja
az év legjobb hazai pop albumnak járó díjat.

Lajtai Katalin

1978. április 8-án a Kos jegyében született.

Gimnáziumi éveit befejezve 1996-ban Budapestre költözött, és profi tanároknál kezdett
el éneket tanulni.

Időközben a Fianna elnevezésű ír népzenéket játszó társulattal bejárta Európát, és
itthon több musicalban játszott.

Kasza Tibor

1978. február 23-án a Halak jegyében született.

Katit követve ő is elkezdett éneket tanulni, de inkább a zeneírást és a
stúdiómunkálatokat helyezte előtérbe. ő készítette annak a dalnak a zenéjét is, amely
az 1998-ban a Magyar Televízió által megrendezett Táncdalfesztivált nyerte.

Az együttes zenei világáért is ő felel, hiszen az ő keze munkáit dicsérik a
szerzemények. A zeneszerző-énekes eredetileg a színházak világában
tevékenykedett. Miklós Tiborral karöltve alapították meg a Piccolo színházat.

Kasza Gábor

1977. február 3-án a Vízöntő jegyében született.

Több színházi és popzenei produkcióban működött közre az elmúlt években.

A Crystalban a hangmérnöki feladatokat és a különböző remix készítési munkálatokat
látja el.

 

 

 

Kevesen tudják a Crystal népszerű énekeséről, Katiról, hogy csupán félig magyar,
és a másik felét Észtországnak köszönhetik a rajongók.

Az énekesnő szülei ugyanis Észtországban, egy építőtáborban ismerték meg egymást.
Állítólag félig meddig a zenének köszönhetik egymást, ugyanis az észt Anne, Kati
édesanyja egy kórusban énekelt, amikor édesapja felfigyelt rá.

Mára azonban a szülők nem érdeklődnek különösebben a zene iránt, ugyanis
a mama számítástechnikus, a papa pedig építész.

Esküvőjük még Észtországban volt, de azóta Szekszárdon élnek,
és minden évben egyszer találkozik a család. Egyik évben Katiék,
másik évben az észt rokonok utaznak külföldre.

Az énekesnő bánatára mostanában keveset találkozik
észt rokonaival, hiszen a zenekarral rengeteg fellépésük van.
Kedvesével, akivel két éve van együtt, csupán három napot tudtak eltölteni a Balaton
mellett.

A sok teendő mellet, Kati sokat foglalkozik másik hazájának nyelvével,
mert elhatározta, folyékonyan szeretne beszélni távol élő rokonaival,
és ebben édesanyja is segítségére lehet.

 

Mikor először szóba került, hogy a Crystal együttes külföldön is
szeretne karriert csinálni, Kati már akkor gondolkodóba esett.
Így is rengeteg időt tölt a családja és a barátai nélkül,de a külföldi turnék során hónapokra távol kellene lennie szeretteitől. Sok álmatlan éjszaka után úgy döntött, ő nem tart a fiúkkal.
Ezért született ez a kompromisszumos megoldás. A fiúk új énekesnőt keresnek
a nemzetközi turnékhoz. A csapat együtt utazott Párizsba, hogy az 50 jelentkező
közül kiválasszák a méltó helyettest Katinak.

Lucie, tavaly bejutott a francia Megasztárba is,
hangja csodálatos. A csapat szerint ő egy olyan hang,
aki méltón fogja helyettesíteni a magyar énekesnőt. Az új énekesnő
várhatóan márciusban végén érkezik Magyarországra, hogy itt készítsék el a Crystal
angol és francia lemezeit. (Blikk híre alapján a ma.hu)

 

 


5 komment

Crystal-Csak pár lépés a végtelen

2007. október 31. 15:59 - veni75

 

 

 

Csak pár lépés a végtelen,
már nem tart vissza semmi sem
ha álom volt mit tőled kaptam,
ébrednem kell azt hiszem
egy álmatlan éjjel
mind úgy hullott széjjel
mi volt..

Csak pár lépés a végtelen,
már nem tart vissza semmi sem,
a karjaidban alszom el,
már nem rémíthet senki sem
mint anyját a gyermek
még egyszer ölelj meg
így jó..

Már semmit sem bánjunk,
ha tévúton jártunk
hisz egy volt az álmunk
csak egymásra vártunk
de félek már késő
az éj lassan már körbe zár

Én áldom a sorsom,
minden áldott percben,
hogy rám bizott téged,
és rád bizott engem
de kérlek most indulj
és vissza se nézz többé már.

 

Csak pár lépés a végtelen,
és többé nem jöhetsz velem
most bátor légy, most légy erős
és kérlek ne sirj kedvesem
egy perc volt az lélet,
mi tőled oly szép lett
így jó..

Már semmit sem bánjunk,
ha tévúton jártunk
hisz egy volt az álmunk
csak egymásra vártunk
de félek túl késő
az éj lassan már körbe zár

Én áldom a sorsom,
minden áldott percben,
hogy rám bizott téged,
és rád bizott engem
de kérlek most indulj
és vissza se nézz többé már

Már túl közel a végtelen,
most húzz magadhoz kedvesem
még annyi mindent mondanék,
de várnak rám a semmiben
hát őrizz meg engem,
úgy engedj elmennem
így jó...

Most mennem kell...

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása