Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Repülők, pilóták, utasok - még mindig :)

2008. október 25. 23:10 - veni75

Innen

von kissamacs @ 2008-09-30 - 15:04:58

"Ha addig le nem lőnek, három óra múlva megérkezünk"

A pilóta Teletubbies-rajongó, eltéved a kifutópályán vagy csak tartalék: a repülőkön sok olyasmi történik, amiről a legénységnek az utasok előtt inkább hallgatnia kellene - de mégsem tette. Válogatás a pilótafülkéből elhangzott hajmeresztő közleményekből.

Amikor a pilótának és a legénységnek közlendője van, gyakran erős viccek - néha pedig csekély tapintat kíséretében mondja el az utasoknak. A SPIEGEL ONLINE összegyűjtötte a gépek fedélzetén elhangzott legfurcsább közleményeket, amelyeket az olvasók küldtek be, akiknek ezektől a szavaktól (félelmükben) gyöngyözött a homlokuk - vagy épp felszabadult mosoly terült el az arcukon. Íme a legjava:

Segítség, megőrült a legénység!

A görögországi Kos szigetére tartva a pilóta ezt mondta be: "Kérjük, hogy Tinki Vinki és Lala jöjjön a pilótafülkébe!" A földetérés után pedig ezt: "Captain Future és csapata kellemes nyaralást kíván!"

Florian Stein

Egy Miami - Birmingham, Alabama járat indulása előtt hangzott el a kapitánytól: "Ladies and Gentlemen, my name is Batman and next to me is sitting my Co-Pilot Robin, welcome on our flight to Gotham City." ("Hölgyeim és uraim, a nevem Batman, mellettem a másodpilóta Robin, üdvözöljük Önöket Gotham Citybe tartó járatunkon.") A háttérben a másodpilóta közben a Szupercsapat zenéjét fütyülte. Abban a pillanatban arra gondoltam, hogy kiszállok.

Daniel Michalczyk, Oslo

A Lufthansa egy Köln-München járatának indulása előtt jó darabig ide-oda furikáztunk, forogtunk és gurultunk összevissza. Rövid időre bekapcsolódott a hangszóró, de csak nevetgélés hallatszott. Valamikor később bemondta a kapitány, aki alig tudta visszafojtani a nevetését: "Hölgyeim és uraim, e-l-t-é-v-e-d-t-ü-n-k."

Joachim Münstermann, Köln

Amikor a British Airways Hamburg-London járatán már úgy 10 perce a levegőben voltunk, az egyik utaskísérő az egyik ablakhoz rontott és fölkiáltott: "Istenem, a szárny!". Mindenki kiáltozott és rémülten nézett a tökéletes állapotú szárnyra, mire az utaskísérő így szólt a mikrofonba: "Mindig is ki akartam próbálni. Elnézésüket kérem. Hamarosan megkezdjük az italok felszolgálását."

Felix Schulz

A Lufthansa Hamburg-Oslo járata nagyon keményen ért földet. Hamarosan jött a pilóta izgatott közleménye: "A teringettét, tyűha!!!"

Daniel Michalczyk, Oslo

A Miami-San José (Costa Rica) járat pilótája mondta az induláskor: "A karibi térségben uralkodó rossz idő miatt a repülés kicsit rázós lehet. Ma reggel azt mondta a feleségem, inkább el se induljak!"

J. Klahre

"A kapitány rosszul lett ..."

A müncheni reptéren még három gép várt előttünk besorolva a felszállásra. Meg kellett várni, hogy elvonuljon az időjárási front. Amikor az égbolt újra kiderült, elsőként az Alitalia gépe szállt föl. Pár perccel később jelentkezett a mi pilótánk: "Tulajdonképpen a legelöl álló Lufthansa géppel a kollégának kellett volna elsőként fölszállnia. De előre engedtük az Alitalia gépét, hogy megnézzük, sikerül-e nekik és a rossz idő tényleg elvonult-e. De jónak tűnik, mert már 10 perce a levegőben vannak."

Gordon Alter, Erlangen

Egy Lyon-Köln járaton a kis légcsavaros gépünknek turbulenciákkal kellett megküzdenie. Előbb heves rázkódás. Majd hirtelen egy hatalmas magasságvesztés. Majd végre tájékoztatás a pilótafülkéből: "Elnézést a megkésett tájékoztatásért. Itt a másodpilóta beszél. A kapitány rosszul lett, így nem tudta Önöket tájékoztatni. Én pedig a repüléssel voltam elfoglalva." Majd így folytatta: "A süllyedés pontosan 250 méteres volt. Számomra is ez volt az első alkalom. Majd vitorlázom tovább."

Robert J. Bielesch, Köln

Pár éve az LTU járatán Mombasa felé hirtelen hatalmasat rázkódott a gép. Közlemény a pilótafülkéből: Hölgyeim és uraim. Ahogyan észrevették, éppen áthaladtunk az Egyenlítőn." Egy hölgy, aki jobban megütötte magát: "Mindig így szokott lenni?"

Herbert Mai

Pár éve Hagforsból Stockholmba repültem. Hóvihar volt és a kicsi Piper Beechcraft gépet jégteleníteni kellett. A művelet ellenőrzése után a pilóta a gépbe lépve hangosan üdvözölte az utasokat a következő barátságos szavakkal: "Welcome to the rollercoaster" ("Üdvözöljük Önöket a hullámvasúton!"). Olyan is volt azután a repülés.

Martin Wächtler

"Az ülésem a gyorsításkor hátracsúszott"

2007-ben Amszterdamból repültem Münchenbe. Az ottani reptérnek öt kifutópályája van, a mi gépünk a termináltól legtávolabbit kapta. Nagyjából 20 perc alatt gurultunk el a felszállás helyéig. A pilóta szárazon ennyit jegyzett meg: "Az út hátralévő részét most már repülve tesszük meg."

Gerhard Greif

Egy Bréma-Frankfurt járat indulásakor a gép az első 200 métert kígyóvonalban tette meg, majd megállt. Utána a gép újra kikanyarodott a gurulóútra és ismét elfoglalta a rajthelyét. A pilóta közleménye: "Tisztelt utasaink, az ülésem nem volt rögzítve és a gyorsításkor hátracsúszott. Most már rendesen beállítottam, indulhatunk."

Jörg Hertel

A müncheni leszállás után a hamburgi gép még mindig kinn áll a pályán. Bejelentkezik a pilóta és ezt mondja: "Hölgyeim és uraim, elnézésüket kell kérnem a csúszás miatt, de 25 év óta először esik az eső Münchenben, ami a földi személyzetnek szinte megoldhatatlan problémákat okoz."

Fabian Königer, Hamburg

Az Air Berlin gépünk Palma de Mallorca-i leszállását követően a gép a várakozóhelyén maradt és nem történt semmi. Ekkor a pilóta a következőket jelentette be: "Hát igen, kedves utasok, mint minden nap, ma is megint teljesen váratlanul szálltunk le Palmán, úgyhogy ilyen gyorsan lépcsőt se tudnak nekünk keríteni. A kiszállással tehát még egy kicsit várniuk kell."

Kristina Nissen

A Cirill orkán estéjén az Air Berlin járatával repültem Köln/Bonnba. A leszálláskor a gép keményen ért földet. Amikor leparkoltunk, először semmi nem történt. Majd jelentkezett az utaskísérő: "Kedves utasaink, a toronyban a jelek szerint nem hitték el, hogy tényleg le merünk szállni. Pár perc türelmüket kérjük a kiszállásig, most szerveznek nekünk lépcsőt és buszokat."

Christian Deußen, Düsseldorf

Lipcse - Köln/Bonn járat, viszonylag kis gép és kizárólag nagyon komoly és összpontosító üzletemberek a fedélzeten. A landolás után a másodpilóta közleménye: "Mivel a pilótáink sokkal jobban repülnek mint vezetnek, kérjük Önöket, hogy maradjanak becsatolva, míg a gép el nem éri a parkolóhelyét." Ezen még a leghumortalanabb üzletembereknek is hangosan kellett nevetniük.

Gunter Amonn, Bonn

Tíz évvel ezelőtt Dallasból Memphisbe akartam repülni. Viszont Dallasban a tájékoztató táblán az állt, hogy a járatomat törölték. Megkérdeztem a földi személyzetet, hogy mi lehet az oka. Hogy esetleg nincs ott a gép? A válasz megsemmisítő volt: "Nem. A beosztott pilóta lezuhant a magángépével."

Carolin Reese, Berlin

"No ez most igazi férfimunka volt"

A Cirill orkán alatt egy nagyon viharos hamburgi leszállás után - három kísérletből sikerült egyáltalán leszállni - bejelentkezett a pilóta és azt mondta: "Hölgyeim és uraim, ez most igazi férfimunka volt!"

Thomas Dorn

Egy Hamburgból Nürnbergbe tartó légcsavaros gépen az elemek játékszerévé váltunk. Én közvetlenül egy idősebb hölgy mögött ültem, aki nem hagyta, hogy akár az időjárás, akár a rázkódás elrontsa a jókedvét. Szakadt az eső és a heves szélben inkább keresztben mint egyenesen tudtunk csak repülni. A pilóta valahogyan mégis letette a gépet Nürnbergben, még ha keményen is. Kiszálláskor minden utastól elköszönt. Az idősebb hölgy vállon veregette a pilótát és azt mondta: "Fiatalember, lelőttek minket, vagy manapság így szoktak leszállni?" Aztán elnevette magát és ennyit mondott az elképedt pilótának: "Azért jól csinálta!"

Ingo Horn, Köln

A nagyon kemény római landolás után a vidám közlemény a pilótafülkéből: "Hölgyeim és uraim. Ez nem én voltam, hanem az elsőtiszt."

C. Zimmermann

Mallorcán leszálláskor sötét éjszaka és teljes ködben repültünk, amikor a gép döccent egyet. Majd' minden utas elkezdett tapsolni, mert azt hitték, leszálltunk. De aztán jött a kapitány közleménye: "Köszönöm a tapsot. De viszonylag normális dolog, hogy a leszállás előtt azért kiengedjük a futóműveket."

Dirk Jung, Berlin

Egy hóviharos München-Hamburg repülés után már épp földet értünk Hamburgban, amikor a pilóta hirtelen keményen átstartolt. Sokáig néma csönd volt, csak egy az Elba fölötti forduló után adott magyarázatot a legénység: "A légiirányító és a kapitány nem értett egyet benne, hogy elég hosszú-e a leszállópálya. A kapitány úgy döntött, nem próbálja ki."

Christian Sue, Lübeck

A német BA Düsseldorf-München járatán a személyzet a biztonsági felszerelést mutatta be. A légiutas-kísérő kölni tájszólásban vezette be: "Wir machen Ihnen jetz dat Sischerheitsballett." (Most pedig jön a biztonsági mutatvány) Majd kicsit irodalmibb nyelven folytatta: "Ajánljuk, hogy figyeljenek ide, mert mi tudjuk, hogyan juthatunk ki innen!"

Ulrich Zillmann, Düsseldorf

A Lufthansa egy Stuttgart-Hamburg járatán az utaskísérő egy teljesen kifordított biztonsági tájékoztatót tartott. A legszebb rész ez volt: "Hirtelen nyomáscsökkenéskor pontosan egy darab oxigénmaszk esik ki Önök fölött a plafonból. Azoknak az anyáknak tehát, akik egynél több gyerekkel utaznak, dönteniük kell, melyik gyereküket szeretik jobban."

Felix B., Hamburg

A repülés előtti biztonsági tájékoztató alkalmával ezt mondta az utaskísérő: "A WC-kben is két oxigénmaszk esik le, ami viszont nem jelenti azt, hogy szabadna kettesével WC-re menni."

Frank Ahland

Felszállás előtti biztonsági tájékoztató: "Hirtelen nyomáscsökkenéskor húzzák magukhoz az oxigénmaszkokat és legyenek optimisták!"

Dirk Jung, Berlin

"Ez Montreal, nem Bagdad"

Magam is pilóta voltam és üzletembereket fuvaroztam egy Piper Navajoval. Ezeknek a gépeknek nincs zárt pilótafülkéjük, így az utasokhoz is minden eljut, ami elöl történik. Az első Öböl-háború idején nem sokkal a Montreal - St. Hubert-i leszállás előtt voltunk. Közeledve átrepültünk a hadseregben szolgálók családi lakóövezetén. Pár gyerek nyilván találhatott egy katonai jelzőrakétát, amit a sötétben kilőttek. Csak pár méterre húzott el mellettünk. Míg az utasaim a pániktól kiáltoztak, a másodpilótám teljes nyugalommal kérdezte a toronytól: "You sure Sir, this is St. Hubert and not Bagdad?" ("Biztos benne, hogy ez a St. Hubert és nem pedig Bagdad?")

Raimund Wild

Miután a Lufthansa egyik München-Berlin járatával elértük a repülési magasságot, megszólalt a kapitány: "Tisztelt hölgyeim és uraim, ahogyan látják, a ma esti berlini járaton nincsenek túl sokan. Így szabadon kereshetnek maguknak helyet. Kérjük Önöket, hogy az ablakokhoz üljenek, hogy a konkurrencia azt gondolja, tele vagyunk."

Claus-Henning Cappell, Heidelberg

Az El Al Frankfurt-Tel Aviv járatán a pilóta a következőt jelentette be: "Ha nem jön közbe semmi és nem lőnek le bennünket, jó három óra múlva Tel Avivban vagyunk. Ott az idő ugyanolyan rossz mint itt."

Christian Wolf, Hamburg

A kapitány közleménye nemsokkal azután, hogy a Northwest Airlines csődöt jelentett: "Hölgyeim és uraim, Önök választanak, hogy melyik csődbe ment légitársasággal akarnak repülni. Köszönjük, hogy minket választottak."

Sören Papsdorf

Szólj hozzá!

A részegség meghatározása

2008. október 25. 22:54 - veni75


A részegség az, amikor három ember beül egy szobába, megisznak egy-egy üveg Whiskyt, az egyikük kimegy, a másik kettő pedig megpróbálja kitalálni, hogy melyikük ment ki.

 

A részegség fokozatai

  • Enyhén spicces

    • Tünetek: csillogó szemek, gyakori vigyor, néha váratlan kurjantás.
    • Fogyasztás: 4-5 üveg sör, vagy ugyanannyi nagyfröccs.
    • Pályagörbe: egyenes.

  • Félspicces

    • Tünetek: a szemek mégjobban csillognak, heveny nótázási inger, a beszéd felgyorsul, minden 10. szó után egy-egy elfojtott böffentés.
    • Fogyasztás: 2 fél rum és 4 üveg sör.
    • Pályagörbe: egyenes, itt-ott gyorsan korrigált oldalirányú billenés.

  • Spicces

    • Tünetek: a szemcsillogás marad, a vigyorgás konstans és infantilis jellegű, a beszéd érthetőségi foka csökken, kezd megszűnni a különbség a zöngés és zöngétlen mássalhangzók között.
    • Fogyasztás: 1 deci törköly és 6 üveg sör.
    • Pályagörbe: kissé hiperbolikus, illemhelyre való távozás közben ötletszerű megkapaszkodás különböző tárgyakban (pl. a pincérnő bal melle).

  • Kótyagos

    • Tünetek: a szem fénye megtörik, trágár kifejezéseket használ, minden böfögéssel kísért csuklás után folyamatos, fals éneklés. Bodri kutya bottal verésénél egy könycsepp az arcon.
    • Fogyasztás: sok sör.
    • Pályagörbe: ciklois ívekkel tarkított parabola.

  • Enyhén részeg

    • Tünetek: az arc vonásai plasztikussá válnak, a mimikai izmok nyersgumiszerűen funkcionálnak, a beszédben gargalizáláshoz hasonló szavak tűnnek fel, diszkrét vádaskodás a ló nemi szervének és a pincér végbelének feltételezett kapcsolatáról. A sótartó reflexszerű ellopása.
    • Fogyasztás: 3 fél rum, 1 fél vodka, 4 üveg sör és 3 nagy fröccs.
    • Pályagörbe: ilyet az ökör is csak vágtában vizel.

  • Félrészeg

    • Tünetek: a szem fénye teljesen megtört, a tekintet gyűrűző pocsolyához hasonlatos, a beszédben furcsa mondatok, látszólag érzelmes turkesztán pásztorbeszéd-részletek keverednek. A WC-ben vizelés közben obszcén ódáknak a falra való írkálása reszketeg betűkkel, mint pl.: "Ha rövid a f*rkad, közelebb kell állni, nem kell a budiból Balatont csinálni!".
    • Fogyasztás: 2 deci rum, 8 üveg sör és 4 deci bor.
    • Pályagörbe: átmegy térgörbébe, amely a lépcsőn való leguruláskor Archimédesi spirálishoz hasonló.

  • Részeg

    • Tünetek: a szem csukva marad, csak akkor nyílik ki, amikor a lekókadó fej felborít 2 üveg sört, halk sírdogálás, az arcon megjelennek az örökölt degeneráltság koravén ráncai. Illemhelyre bezuhanás a csukott ajtón keresztül.
    • Fogyasztás: 3 deci vodka, 10 üveg sör és 10 nagyfröccs.
    • Pályagörbe: matematikailag leírhatatlan, négydimenziós mozgás, a 4. dimenzónak bejön a DELIRIUM TREMENS.

  • Tökrészeg

    • Tünetek: a szem szinte állandóan csukva, ha néha nyitva is van, csak a fehérje látszik. Ezen keresztül látható a "Kóma Kalandjai", az érzékszervek teljesen pertubáltak, se kép, se hang, halk hörgés, időnként a bal orrlyukon keresztül való hányás. Mint a zárójelentésből utólag kitűnik, a detoxikálóban a "Filmszakadás" című film megtekintése.
    • Fogyasztás: kb. annyi, mint egy kozák lovasezred, lovakkal együtt.
    • Pályagörbe: nincs, csak apró rezonatív helyzetváltozások csuklás közben
3 komment

A Micimackó Elemzése - Pszichológiai szempontból:

2008. október 25. 22:53 - veni75


Micimackó: Kórosan mézfüggő szenvedélybeteg, aki mindent megtesz, hogy napi adagjához hozzájusson (fára mászik, méhekkel csípeti össze magát, stb). Ha nem kap mézet, mély depresszióba esik, gondolkodása lelassul, tökéletesen alkalmatlanná válik mindenfajta társadalmi-közösségi, kooperatív jellegű tevékenységre.

Malacka: Totál idióta szegény. Szellemi fogyatékos (dadog, képtelen értelmesen fogalmazni, és bizonyára dyslexiás is), és növésben is erősen visszamaradt példánya fajtájának. Mivel képtelen másokkal megértetni magát, állandó kisebbrendűségi komplexus gyötri, nem is beszélve arról, hogy még a leghétköznapibb dolgoktól is fél. Kórlapján szerepel még akut klausztrofóbia és a biztonságérzet totális hiánya is.

Tigris: Megalomániás tévképzetes elmebeteg, a veszélyesebb fajtából. Meg van győződve arról, hogy a tigrisek a többi élőlény felett állnak, így a Százholdas Pagony önjelölt kiskirályát tisztelhetjük benne. Ubermensch-szindrómájához az árja tigris fajhoz való beteges ragaszkodás, túlfűtött rasszizmus társul. Közösségekbe beilleszkedni képtelen, a társadalom magányos számkivetettje, aki elszigeteltséget tettetett vidámsággal, és állandó pótcselekvésével, az ugrálással próbálja meg kompenzálni.

Füles: Súlyosan depresszív alkat. Öregkorára belátta, hogy élete egy kudarc, egzisztenciája pedig valahol a béka segge alatt van. Nem tudott összegürcölni egy lakásravalót, ezért - míg társai jó meleg, fűthető odvas fákban vészelik át a teleket - meg kell elégednie egy huzatos fatákolmánnyal, ami Tigrisnek köszönhetően minden második nap tönkrezúzódik. Ez a gyökértelen élet, valamint a seggen fityegő műfarok - Milne-nal minden bizonnyal az impotencia szimbóluma -, amivel a többiek állandóan baszogatják, egyszerűen elviselhetetlenné teszi az életet Füles számára. Öngyilkos is lenne, ha depressziója nem totálisan passzív magatartásban ütközne ki, és ha nem félne az újabb kudarcoktól ("mi van, ha nem sikerül?").

Kanga: Elvált asszony, egyedül neveli gyermekét - kell-e többet mondani? Az állandó házimunka és rosszcsont kölyke hamar kikészítették Kanga idegeit. Ráadásul - mivel Ausztráliából emigrált bevándorló -, idegennek érzi magát a Százholdas Pagony mérsékelt égövi élővilágában. Ennél pedig már csak kóros férfihiánya a rosszabb: igen rágen kamatyolt már, és ezt beteges tisztaságmániáján próbálja levezetni - vár az igazira, aki sosem jön el. Zsebibaba: Csonka családból származó egyke, ennek köszönhetően anyuci szeme fénye, és mint ilyen, egészségtelenül elkenyéztetett gyerek. Zsebibabának mindig mindent szabad, senkitől nem kap egy jó nagy maflást, akármit is csinál. Ugyanakkor a Pagony lakói - elsősorban édesanyja - nem fordítanak elég időt az iskoláztatására, így biztosak lehetünk benne, hogy felnőttkorára Zsebibaba elkallódott tehetség lesz, aki egy idő után majd az alkoholhoz vagy a droghoz fordul, hogy elfeledhesse a világ kegyetlenségét.

Nyuszi: Az agresszív-neurotikus páciens iskolapéldája. Hétköznapi félelmeit felnagyítva él, ennek köszönhetően mindig van valami, amiért aggályoskodik, és mindig van valaki, akin aggályait - heves dührohamokkal és gyakran tettlegességig fajuló tombolással - levezetheti. Elviselhetetlen természetének köszönhetően világ életében agglegény volt, és egyenes úton van a bogaras vénemberség felé. A Pagony lakói utalják, de annyira szánalmas, hogy nem merik megmondani neki.

Bagoly: A Százholdas Pagony legöregebb lakója, aki nem tud mit kezdeni a közte es a többiek között húzódó generációs szakadékkal. Hogy elfogadtassa magát, görcsösen igyekszik tudásával lenyűgözni őket, ám ez leggyakrabban tudálékosságba csap át, és még nevetségesebbé válik. Elsősorban a fiatalabbakat, Zsebibabát és Malackát próbálja megnyerni, aminek alapján joggal feltételezhetünk némi pedofíliára való hajlamot is. Róbert Gida: Hát, elég beteg kiscsávó lehetett, ha összehozta a fenti elmeotthont...

1 komment

Példamondatok azoknak, akik tökéletes barátnővé akarnak válni:

2008. október 25. 22:51 - veni75


 


"Persze, sétáljunk vissza, magam is szívesen körbejárnám még néhányszor azt a gyönyörű Porschét!"

"Most menj lángosért! Ott áll a büfé előtt az a tangás lány, akit a parton mutattam neked. Most megnézheted közelebbről."

"Itt van egy-két pornólap, lapozgasd ezeket, amíg gyorsan elemet cserélek a videó távirányítójában!"

"Úgy szeretem nézni az arcodon azt a feszült figyelmet, amint a számítógépeden játszol."

"Mindenképp tudd meg kérlek, hogy mit rakott még édesanyád a borsos tokányba, amitől olyan finom lett, mert legközelebb nem akarom ezzel az anyámtól eltanult amatőr kotyvasztással terhelni a gyomrodat."

"Inkább turkálok valamit a sarki bálásnál, mert utánaszámoltam: ennek a szoknyának az árából pont két rekesz sört lehet venni."

"Nagyon rendes tőled az a törődés, ahogy olykor az egész éjszakát rászánod arra, hogy a Vén Diófában szegény Jenő lelkét ápold, hisz amióta otthagyta a neje, valóban senkije sincsen, akitől egy jó szóra számíthatna. Ha úgy látod, hogy rosszul esik neki, hogy te már hajnali háromkor hazajössz, inkább maradj még vele, ne maradjon tüske szerencsétlenben!"

"Teszed le rögtön azt a porszívót? Romba döntöd az illúzióimat. Ilyet csak homokosok tesznek, ráadásul megmelegszik a söröd, amit most töltöttem ki...."

"Kérlek, meséld el újra, hogy fogtad el tegnap a Lajos betlijét azzal a zseniális trükkel!"

"Már megint színjózan vagy, hányszor mondjam még, hogy sokkal aranyosabb vagy egy kis szalonspiccel? Sipirc a kocsmába, és 4 féldeci előtt haza ne gyere nekem, mert nem foglak beengedni."

"Légy szíves hangosítsd fel a tevét, hogy a konyhában is halljam a meccset!"

"Már megint frissen borotválkozva bújsz hozzam? Hányszor mondjam még, hogy nincs férfiasabb a két napos borostánál!"

"Frappáns ötlet volt drágám, hogy a koszos zoknidat az asztalon tárolod. Így mindig szem előtt van, és biztosan nem felejtem el kimosni."

"Milyen kedves Tőled, hogy felhajtva hagyod a WC ülőket, így megspórolsz nekem egy mozdulatot, amikor ki akarom sikálni."

"Milyen figyelmes Tőled, hogy nem emlékeztetsz állandóan a koromra! Bezzeg a bunkó kollégáim egy rakás virágot adtak szülinapomra. Alig bírtam hazacipelni. Nincs is ennyi vázánk. Még jó, hogy minden este legurítasz egy pár sört, így az üres üvegeket vázának használhatom."

Szólj hozzá!

13 dolog, amit nem szeretnél hallani az operáló orvostól

2008. október 25. 22:49 - veni75


 

 

1. Ajaj...
2. Látta valaki az órámat?
3. Múlt éjjel bulin voltam. Nem emlékszem mikor voltam utoljára annyira részeg...
4. Affene! A kézikönyv 45. oldala hiányzik!
5. Hozd vissza! Rossz kutya!
6. Várj csak egy kicsit! Ha az a mája, akkor ez mi?
7. Milyen kár, hogy otthon hagytam a szemüvegemet.
8. A padló tiszta, ugye?
9. A betegnek már vannak gyerekei, ugye?
10. Ne féljen, elég éles.
11. Nem tudom mi ez, gyorsan rakjátok jégbe.
12. Siessünk, nézni akarom a Baywatch-ot.
13. Nővér! Nyissa ki annak a zsákját, még mozog!

 

 

Szólj hozzá!

kedves barátnőmnek:

2008. október 25. 22:46 - veni75

 

Az elmúlt évben 365-ször próbáltam veled szeretkezni.
Ebbol 36-szor sikerült, ami átlagban 10 naponként egy
alkalom. Íme a
lista, miért nem voltam többször eredményes:

54-szer azért, mert az ágynemu mosásban volt,
17-szer azért, mert túl késo volt,
49-szer azért, mert túl fáradt voltál,
20-szor azért, mert túl meleg volt,
15-ször azért, mert aludni akartál,
22-szer azért, mert fájt a fejed,
17-szer azért, mert féltél, hogy felébred a gyerek,
16-szor azért, mert túlságosan felbosszantottak,
12-szer azért, mert az a nap rossz volt abban a hónapban,
19-szer azért, mert korán kellett felkelned,
9-szer azért, mert azt mondtad, nincs hozzá kedved,
7-szer azért, mert leégtél a napon,
6-szor azért, mert a késo esti show-t nézted,
5-ször azért, mert nem akartad összekócolni az új frizurád,
3-szor azért, mert a szomszédok meghallanak minket,
9-szer azért, mert az anyád meghall minket.

A 36 esetbol, amikor sikerült, nem volt kielégíto az eredmény
6-szor azért, mert te csak ott feküdtél,
8-szor azért, mert emlékeztettél arra, hogy van egy repedés a
mennyezeten,
4-szer azért, mert azt mondtad, siessek, hogy hamar túl
legyünk rajta,
7-szer azért, mert fel kellett hogy ébresszelek,hogy
megmondjam,
befejeztem,
1-szer azért, mert attól féltem fájdalmat okoztam, mert úgy
éreztem,
megmozdultál.

> > > > > CÁFOLAT................
KEDVES BARÁTOMNAK:

Azt hiszem kicsit összezavarod a dolgokat. Íme azok az
okok, amiért
nem tudtál többször, mint ahányszor sikerült:
5-ször azért, mert részegen jöttél haza, és a macskát
próbáltad
megdugni,
36-szor azért, mert egyáltalán nem jöttél haza,
21-szer azért, mert nem állt fel,
33-szor azért, mert túl gyorsan elmentél,
19-szer azért, mert lekonyult, mielott még hozzákezdtél volna,
38-szor azért, mert túl sokáig dolgoztál,
10-szer azért, mert görcs állt a talpadba,
29-szer azért, mert korán kellett kelned, hogy golfozni menj,
2-szer azért, mert verekedtél, és tökön rúgtak,
4-szer azért, mert beakadt a nadrágodon a cipzár,
3-szor azért, mert megfáztál és folyt az orrod,
2-szer azért, mert szálka ment az ujjadba,
20-szor azért, mert elfelejtetted mi is járt az eszedben
egész nap,
6-szor azért, mert a pizsamádba mentél el, miközben disznó
könyvet
olvastál,
98-szor pedig azért, mert nem értél rá, mivel focit,  baseballt,
stb.-t néztél a tévében.

Szólj hozzá!

A férfi lélek evolúciós folyamata

2008. október 25. 22:45 - veni75


 

 

14 éves voltam és abban reménykedtem, hogy egy napon nekem is lesz barátnőm...
16 éves koromban jártam egy lánnyal, de ebben a kapcsolatban nem volt semmi szenvedély. Úgy
 döntöttem, hogy életem hátralevő részét egy szenvedélyes nő mellett töltöm el...
A főiskolán rátaláltam egy szenvedéllyel teli lányra, de túl emocionálisnak bizonyult. Olyan volt
 mint egy királynő egy jól megírt drámában: mindig csak sírt és öngyilkossággal fenyegetőzött.
 Elhatároztam, hogy egy olyan nőre van szükségem, aki stabilitást nyújt nekem...
25 éves koromra találtam is egy kiegyensúlyozott hölgyet, de eléggé unalmas volt. Abszolút
 megbízható jellemként semmi sem hozta őt lázba. Az életem egy nagy pangássá vált, úgy gondoltam,
 hogy izgalomra van szükségem...
28 évesen találkoztam egy izgalmas nővel, de nem tudtam lépést tartani vele. Egyik dologból a
 másikba kapott, soha sem állapodott meg semmi mellett. Zabolátlanul művelt mindenfélét és
 mindenkivel flörtölt. Legalább annyiszor éreztem nyomorultnak magam, mint boldognak. Azt
 gondoltam, hogy egy ambíciózus hölgy jót fog nekem tenni...
31 éves koromban rátaláltam erre a nőre. Ő valóban a földön járt. Összeházasodtunk. Olyan
 ambiciózus volt, hogy elvált tőlem és mindenemet elvitte...
Most 40 éves vagyok és úgy érzem, lelkileg is érett férfivá váltam. Egészen egyszerűen egy olyan
 nőt keresek, akinek jó nagy mellei vannak...

Szólj hozzá!

Mese az emancipált nőről

2008. október 25. 22:44 - veni75

:

Volt egyszer messzi földön egy gyönyörű, önálló, magabiztos hercegnő, aki egy szép napon a kastélya melletti zöldellő mezőn a kristálytiszta tó partján, környezeti kérdésekről elmélkedve egyszer csak meglátott egy békát.

A béka ráugrott a hercegnő térdére, és azt mondta: Oh csodálatos hölgy, valamikor daliás herceg voltam, amíg el nem átkoztak, ha megcsókolnál ismét jóvágású fiatal herceg lehetnék, és akkor drágám összeházasodhatnánk, beköltözhetnék a kastélyodba az anyámmal együtt, ahol főzhetnél, moshatnál ránk nevelhetnéd a gyerekeinket és emiatt örökké hálás és boldog lehetnél.

Aznap este, miközben a gyönyörű hercegnő könnyű vacsoraként fehérborban és enyhe hagymamártásban megfuttatott fennséges békacombot szopogatott, magában elmosolyodva így szólt: én kurvára nem így gondolom...
Szólj hozzá!

A történelem első őszinte horoszkópja

2008. október 25. 22:43 - veni75


 

Vízöntő : Jan. 20. - Feb. 18.
Találékony elme vagy és épp ezért sokra akarod vinni. Rengeteget hazudozol. Ugyanazokat a hülye
hibákat követed el, mert annyira átkozottul ostoba vagy. Mindenki azt gondolja rólad, hogy
elfuserált egy alak vagy és utálják a pofádat.

Halak : Feb. 19. - Márc. 20.
Élénk a képzeleted - gyakran gondolod, hogy a CIA vagy az FBI figyeltet téged. Rendkívül csekély
a befolyásod a barátaidra, ismerőseidre és az emberek kikérik maguknak állandó erőfitogtatásodat.
Önbizalomhiányban szenvedsz és általában véve egy szarcsimbók vagy. A Halak rémes dolgokat
tesznek kis állatokkal.

Kos: Márc. 21. - Apr. 19.
Úttörő típus vagy és a legtöbb emberről azt gondolod, hogy köcsög. Gyorsan rápirítasz másokra,
türelmetlen vagy és megveted az emberek tanácsait. Semmi máshoz nem értesz, mint hogy kiboríts
mindenkit a környezetedben. Egy igazi fasz vagy, ennek ellenére mindig problémáid vannak az
erekcióval...

Bika : Apr. 20. - Máj. 20.
Gyakorlatias vagy és kitartó. Bulldogtermészeted van és rengeteget dolgozol - a legtöbb ember azt
gondolja rólad, hogy egy csökönyös, makacs seggfej vagy. Beszéd közben hajlamos vagy a
nyáladzásra és köpködésre. Hülye kommunista vagy.

Ikrek : Máj. 21. - Jún. 21.
Jó eszű és intelligens vagy. Téged azért szeret sok ember, mert biszex vagy. Hajlamos vagy rá,
hogy túl sokat várj vissza szinte semmiért. Az étteremben hagyott borravalód úgy néz ki, mintha
eltévesztetted volna a tizedesvesszőt... Egy olcsójános fattyú vagy. Az Ikrek megrögzötten
dögönyöznek a vérfertőzés mocskos tócsáiban.

Rák : Jún. 22. - Júl. 22.
Együttérző és megértő vagy mások problémáival, s ettől igazi balfék palimadár... Csak
halasztgatod a dolgokat. Ezért mindig is csak segélyeken fogsz tengodni és szart sem ér az életed
Csak Rákok vannak a dutyikban...

Oroszlán : Júl. 23. - Aug. 22.
Úgy gondolod, hogy született vezető vagy. A többiek úgy gondolják, hogy egy idióta barom vagy. A
legtöbb Oroszlán erőszakos kötekedő. Hiú vagy és nem bírod elviselni az őszinte kritikát, az
arroganciád pedig vérforraló. Az Oroszlánok tolvaj kurvapecérek, akik jobban szeretik a
maszturbálást az igazi szexnél.

Szűz : Aug. 23. - Szep. 22.
Te vagy a logikus típus, aki utálja a rendezetlenséget. Akadékoskodó szarevoséged kiborítja a
barátaidat és munkatársaidat. Hideg vagy, nincsenek érzelmeid és gyakran elalszol szex közben. A
Szűzekbol jó politikusok és kerítők lesznek.

Mérleg : Szep. 23. - Okt. 22.
Te vagy a művész-típus - mert nem tudsz megbírkózni a valósággal. Ha férfi vagy, szinte biztosan
buzi vagy. Esélyed egy jó álláshoz vagy a meggazdagodáshoz valahol nulla és mínusz ötmillió
között... A legtöbb Mérleg nő kurva. Minden rohadt Mérleg nemi betegségben pusztul el.

Skorpió : Okt. 23. - Nov. 21.
Sunyin ravasz vagy és cseppet sem megbízható. A csúcsot azért fogod elérni, mert egy gramm
erkölcs nem sok, annyi nem szorult beléd. A legmocskosabb rohadék vagy az egész zodiákusban -
hála az égnek a legtöbb Skorpiót idejében kinyírják.

Nyilas : Nov. 22. - Dec. 21.
Lelkes vagy és optimista. Csökönyösen a szerencsére hagyatkozol, de csak mert a tehetségnek az
írmagja is hiányzik beloled. A Nyilasok döntő többsége alkoholista és az emberek csak röhögnek
rajtad. Értéktelen kis szarházi vagy.

Bak : Dec 22 - Jan 19.
Konzervatív vagy és fosol a kockázattól. Alapvetően egy értéktelen, ügyeskedő kis trágya vagy.
Arnold Benedictet kivéve egyetlen egy fontos Bakot sem produkált a világtörténelem. A társadalom
szerencséjére legtöbbetek impotens is...

 

Szólj hozzá!

Amit igen ritkán mondanak a férfiak a nőknek:

2008. október 25. 22:41 - veni75


 

Ezek a mellek túl nagyok.
Ne szedd azt a vacak tablettát, ezután használjunk inkább kondomot!
Szívem! Kezdodik a Rosalinda, gyere, nézzük együtt!
Tudom, hogy leszopnál, de én most inkább egy ölelésre vágyom.
Anyád nem akar hozzánk költözni? Sokkal jobb lenne neki itt együtt velünk.
A következő nagytakarításnál dobd már ki a régi pornóújságaimat, amióta ismerlek, beléjük se néztem!
Igazad van!
Meg se fordult a fejemben, hogy milyen lehet a húgoddal!
Igyekezzünk, elkésünk a miséről!
Húzd már fel a bugyidat!
Az a jó alakú nő ott szemközt biztos nem tudja, hogy innét belátni a fürdoszobájába, megyek, szólok neki.
Unalmas a filmben az a sok meztelen nő.
Köszi, nem kell sör, narancslevet kérek.


 

Szólj hozzá!

A baleset oka

2008. október 25. 22:40 - veni75


 

1. Hazafelé tartva véletlenül rossz házba álltam be, és összeütköztem egy fának, ami az én kertemben nem volt.

2. A másik autó nekem ütközött anélkül, hogy ezt a szándékát előre jelezte volna.

3. Azt hittem, hogy az ablakom le van húzva, de aztán rájöttem, hogy nem, amikor kidugtam a kezem rajta.

4. Ütköztem egy álló kamionnal, ami a szembejövő sávban közeledett.

5. A teherautó a szélvédőn keresztül a feleségem arcába tolatott.

6. Egy gyalogos nekem jött, és az autó alá feküdt.

7. A fickó elfoglalta az egész úttestet, jónéhányszor kikerültem mielőtt elütöttem.

8. Lehúzódtam az út szélére, megláttam az anyósomat és nekimentem a vasúti töltésnek.

9. Abbéli igyekezetemben, hogy agyonüssek egy legyet, nekimentem egy telefonpóznának.

10. Egész nap növényeket vásároltam, majd hazaindultam. Amikor egy kereszteződéshez értem, egy sövény ugrott elő és megzavarta a látásomat, így nem vettem észre a másik autót.

11. Negyven éve vezetem az autómat, de most elaludtam a kormány mellett és balesetet szenvedtem.

12. Végveszélyben az orvoshoz siettem, amikor a csuklóm kificamodása balesetet okozott.

13. Amikor a kereszteződéshez értem egy stop tábla jelent meg az úton, ahol eddig semmilyen tábla sem volt. Nem tudtam elég gyorsan fékezni és így elkerülni a balesetet.

14. Hogy elkerüljem az autóm első lökhárítójának sérülését, elütöttem egy gyalogost.

15. Az autóm szabályosan parkolt, miközben beletolatott egy másik autóba.

16. Egy láthatatlan autó előtűnt a semmiből, nekiment az enyémnek, majd eltűnt.

17. Bár azt mondtam a rendőröknek, hogy semmi bajom, amikor levettem a kalapomat, azt vettem észre, hogy koponyasérülést szenvedtem.

18. Biztos vagyok benne, hogy az az öregember nem is akart átmenni a másik oldalra, amikor elütöttem.

19. A gyalogos csak bóklászott, nem tudta, merre menjen, így hát elütöttem.

20. Láttam egy lassan mozgó, szomorú arcú öregembert, amint lepattan az autóm motorháztetőjéről.

21. A baleset közvetett okozója egy kiscsávó volt egy kis autóban, nagy szájjal.

22. Kirepültem az autóból, amikor az leszaladt az útról. Később talált meg néhány kóbor macska.

23. A telefonpózna nagyon gyorsan mozgott. Megpróbáltam kitérni az útjából, amikor nekem ütközött.

Szólj hozzá!

A szőke nő csak 11 ezer éves

2008. október 25. 21:30 - veni75

- A szőke, kék szemű nő Észak-Európában alakult ki a jégkorszak végén, evolúciós anomáliaként, amelynek célja a feltűnéskeltés volt a ritka férfinépességért folytatott versenyben - legalábbis ez a végkövetkeztetése annak a géntudományi kutatásnak, amelynek eredménye a héten jelenik meg Nagy-Britanniában.

A skóciai St. Andrews egyetem megbízásából elvégzett nemzetközi kutatás azt mutatta ki, hogy 10-11 ezer évvel ezelőtt még kizárólagos volt a sötét haj és szem, ami egyébként a mai napig jellemző az emberiség túlnyomó többségére.

Akkoriban azonban a hideg északon, a visszahúzódó jég által hátrahagyott tundrákon nem termett olyan növény, amely emberi fogyasztásra alkalmas lett volna, és csak a vadászattal megszerezhető vadhús állt rendelkezésre élelmiszerforrásként. A hosszú és veszélyes vadászatokon viszont a férfiak közül sokan odavesztek, így a nők aránya a férfiakéhoz képest jelentősen megnőtt.

A világosabb haj- és szemszín, ami korábban csak ritka mutációként fordult elő, ebben a környezetben előnynek bizonyult a kevés férfiért folytatott ádáz versenyben, és a szőke fejszőrzet evolúciós mércén mérve igen gyors elterjedése Észak- és Kelet-Európában a szakértők szerint azt jelzi, hogy a szőke haj kifejezetten kiválasztási szempont volt.

A kutatás szerint a hajszínt meghatározó, MC1R jelű génnek Európában legalább hét variánsa van, és ezen a földrészen világviszonylatban szokatlanul széles a haj- és szemszínválaszték. A szokásos evolúciós folyamattal az ilyen gazdag színkészlet kialakulása mintegy 850 ezer évig tartott volna, ám a modern ember csak 35-40 ezer évvel ezelőtt jutott el Afrikából Európába.

A szőkék jövője azonban így is kérdőjeles. A The Sunday Times című brit lap idéz egy WHO-jelentést, amely szerint a szőkék valószínűleg 200 éven belül eltűnnek, mert még mindig igen kevesen hordozzák magukban a természetes szőkeséget meghatározó gént. Az ENSZ egészségügyi szervezetének tanulmánya azzal számol, hogy az utolsó természetes szőke egyén jó eséllyel 2202-ben fog megszületni Finnországban. (MTI)
-----------------------------------------------------------------------------
Az utolsó tanítási napon a gyerekek ajándékot visznek a tanító
néninek.
A virágboltos fia egy csokrot hoz, a cukrász kislánya egy tortát,
majd az italboltos kisfia egy nagy dobozt, szépen csomagolva. A tanító
megemeli,   és   látja, hogy valami szivárog
belőle.Megkóstol egy cseppet, és
megkérdi:
- Bor?
- Nem - feleli a fiú.
Újabb cseppet kóstol a tanító.
- Pezsgő?
- Nem.
- Szabad a gazda! - mondja a tanító.
- Feladom. Mi ez?
- Kiskutya.
 
-------------------------------------------------------------------------------------
 
 

 


Szólj hozzá!

A geometria mindenhatósága

2008. október 25. 21:24 - veni75



A fenekedre gondolok,
A csodás gömbölyded formára,
Képzeletben megjelenik előttem,
Nem véletlenül vágyom rája,

Alakja, harmóniája lenyűgöz,
Csak sajnos nem foghatom,
Egy képzeletbeli tüneménynél,
Be kell érnem azzal, hogy láthatom,

Pedig a valóság érzékelése inkább vonz,
Mint maga a látvány esztétikája,
Sokkal jobban élvezem, ha tapogatom,
Ha egész közel vagyok hozzája,

Oly közel, mint ruhán a gomb,
Mit hozzá szoros szálak fűznek,
Mellesleg, hogy tenyeremben érezzem feneked,
Egyáltalán nem kell ahhoz lenned szűznek,

S ekkor nem gondolkodom többé,
Az ösztönök vezérelnek engem,
Hívogatnak sejtelmes nyílások,
Amikkel érzem, valamit meg kell tennem,

Félgömb alakzatok feszülnek egymásra,
A másikat akarván kiegészíteni,
Keresgélve az ideális pozíciót,
Természeti törvényeket, vágyakat beteljesíteni,

S egységben szemlélve a világot,
Csak a vak nem látja tisztán,
Tételek egész sora nyugszik,
Euklidész és Bolyai geometriáján.

 

(Tim)

Szólj hozzá!

Neutrinók és a fény

2008. október 25. 21:24 - veni75



Tégy magadévá, a testem neked adom,
Fizetségül elég a gyönyör, ha tőled kapom,
Tehetsz velem bármit, amit csak akarsz,
Egyre azt várom, hogy testeddel takarsz,

Tégy magadévá s megkapod a testem,
Ha még ez is kevés, neked adom a lelkem,
Test és lélek nélkül élek majd e világon,
Ha tiéd lehetek, vállalom ezt bármi áron,

Élek majd test és lélek nélkül, mint a neutrinók és a fény,
Mint a tiszta vizű patakban fodrozódó örvény,
Mely a mélybe húz, miután megkaparint, elszédít,
Majd, ha játékszerére ráunt, kidob, végleg elhajít,

S ha nem kell már neked kifacsart testem,
Add rászorulóknak összes használható szervem,
Beleegyezésem tiéd, hogy ne tiltsa törvény,
S eltűnök örökre, mint az űrben a neutrinók és a fény.

 

(Tim)

Szólj hozzá!

Hiúságok hiúsága-Vanita di vanita

2008. október 23. 11:39 - veni75

 


Vai cercando qua, vai cercando la,
ma quando la morte tri cogliera
che ti restera delle tue voglie?
Vanita di vanita.

Sei felice, sei, dei pensieri tuoi,
godendo solo d'argento e d'oro,
alla fine che ti restera?
Vanita di vanita.

Vai cercando qua, vai cercando la,
seguendo sempre felicita,
sano, allegro e senza affanni...
Vanita di vanita.

Se ora guardi allo specchio il tuo volto sereno
non immagini certo quel che un giorno sara della tua vanita.

Tutto vanita, solo vanita,
vivete con gioia e semplicita,
state buoni se potete...
tutto il resto e vanita.

Tutto vanita, solo vanita,
lodate il Signore con umilta,
a lui date tutto l'amore,
nulla piu vi manchera.

 

 

Fonetikusan :) 

Voj cserkando kva, voj cserkando lá
Ma kvando la morte ti kojlerá
Ke ti resterá delle tue vojle,
Vanitá di vanitá.
Sej felicse, sei nej piacseri tuoj
Godendo solo dardzsento e doro
La fine, ke ti resterá
Vanitá di vanitá.
Voj cserkando kva, voj cserkando lá
Segvendo sempre felicsitá
Ser allegro e senz affani
Vanitá di vanitá.
Sono kvárdi allo spekkio
Tutto volto seréno,
Non immadzsi mi cserto
Kvesto dzsorno sará della tuo vanitá

Tutto vanitá, solo vanitá
Vivente kon dzsojja semplicsitá
State buoni se potete
Tutto resto é vanitá.

Tutto vanitá, solo vanitá
Lodate Szinyore kon umiltá
A Luj date tutto lamore
Nulla pju ti mankerá.

 

Forrás: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Keresel itt, keresel ott, de mikoron a halál elragad,
mi marad az élvezetekből,
hiábavaló hiúság.

Ha csak a gyönyöröknek élsz,
csak a drága kincsek csillogását látod,
a végén mi marad neked,
hiábavaló hiúság.

Keresel itt, keresel ott,
az élvezeteket hajszolod,
vidám vagy, száműzöd a gondot,
de ez csak hiábavaló hiúság.

Ha a tükörben nézed
nyugodt tekinteted,
el sem képzelheted,
hogy e nap a te végzeted.
Minden hiúság, csak hiúság,
éljetek boldogan és szerényen,
legyetek jók, ha tudtok,
a többi úgyis hiábavaló hiúság.

Minden hiúság, csak hiúság,
adj, Uram nyugodalmat,
segítsd a bizodalmat,
és a békesség sem hiányozhat.

6 komment

Johann Wolfgang Goethe: A Tündérkirály

2008. október 21. 21:39 - veni75

 

 

 

Ki vágtat éjen s viharon át?
Egy férfi, lován viszi kisfiát.
Úgy védi, takarja: ne vágja a szél,
átfogja a karját: ne érje veszély.

"Fiam, miért bújsz így hozzám? Mi bánt?"
,Nem látod, apám, a Tündérkirályt?
Fején korona, palástja leng ...'
"Fiam, ott csak egy ködfolt dereng."

"Szép gyermekem, gyere, indulj velem:
sok tarka virág nyílik a rétemen.
Tudok csudaszép játékokat ám
s ad rád aranyos ruhákat anyám."

,Nem hallod, apám, a halk szavakat?
A Tündérkirály hív, suttog, csalogat...'
"Fiacskám, csendbe maradj, - ne félj:
a száraz lomb közt zizzen a szél."

"Szép gyermekem, jöjj velem, azt akarom:
megládd: lányaim várnak nagyon,-
táncolnak is ők, ha a hold idesüt
s majd álomba ringat gyönge kezük."

,Hát nem látod ... ott - nem látod, apám:
a tündérlányok már várnak reám. -'
"Fiam, fiam, én jól látom: amott
a nedves fűzfák törzse ragyog."

"Úgy tetszel nékem, te drága gyerek!
Mondd: jössz-e velem, vagy elvigyelek?"
,Édesapám, ne hagyj ... ne - megállj:
megragad - elvisz a Tündérkirály ...'

Megborzad a férfi, hajszolja lovát.
Fel, felnyög a gyermek, s ő nyargal tovább,
megérkezik, teste-lelke sajog:
ölében a kisfiú már halott.

 

 


/Képes Géza fordítása/

 

 

A KEDVES KÖZELLÉTE

Rád gondolok, ha nap fényét füröszti
a tengerár;
rád gondolok, forrás vizét ha festi
a holdsugár.

Téged látlak, ha szél porozza távol
az útakat;
s éjjel, ha ing a kis palló a vándor
lába alatt.

Téged hallak, ha tompán zúg a hullám
és partra döng;
a ligetben ha néma csend borúl rám,
téged köszönt.

Lelkünk egymástól bármi messze válva
összetalál.
A nap lemegy, csillag gyúl nemsokára.
Ó, jössz-e már!

(Szabó Lőrinc)
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása