Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Color-Féltelek

2008. november 14. 20:38 - veni75

 




Rég, hiába hívtalak,
elrejtőztél még, nem láttalak,
nem voltál velem,
még velem, még nekem.

Úgy akartalak,
úgy akartam azt,
hogy végre már megtaláljalak
magamnak, vártalak.

Itt vagy velem, tudom és érzem,
nem kell semmi több már nekem.
Szeress, ölelj mindig úgy engem,
ahogy most ölelsz, ahogy most ölellek én.
Olyan jó, oly jó veled!

Még, ha elringat az álom,
lelkem lelkedhez hozzásimul,
a szívverésedet sokáig hallgatom.

Úgy akartalak,
úgy akartam azt,
hogy végre már megtaláljalak
magamnak, vártalak.

Nem akarom, hogy úgy érezzem,
a napok elsodornak tőlem.
Szorítsd a kezem még erősebben,
nehogy elszakítson ez a nagy világ.
Tudom, már, hogy mit jelent,
hogy féltelek, úgy féltelek.

Féltelek, úgy féltelek.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Különleges, hatalmas sarki fényt figyeltek meg a Szaturnuszon

2008. november 14. 08:29 - veni75

A Cassini-űrszonda műszerei egyedi, más bolygóknál eddig nem tapasztalt megjelenésű, hatalmas kiterjedésű sarkifény-jelenséget örökítettek meg a Szaturnuszon.

 

Forrás: NASA, JPL, SSI

Fantáziarajz a bolygó körül keringő Cassini-szondáról (NASA, JPL, UA)


Ne sétáljon csapdába! Időben értesülhet az autópályákon és az M0-ás autóúton a lezárással, eltereléssel járó balesetekről, a felújítási munkálatokról. Megtudhatja, hogy mikor veszélyes a pálya havazás, vagy jegesedés miatt, és mikor adnak át új szakaszokat. Fizessen elő Sztráda infoSMS szolgáltatásunkra! Megrendeléshez küldje a SZTRADAK hívószót egy # jellel (#SZTRADAK) SMS-ben a 777-es rövid hívószámra.

Az infoSMS szolgáltatást T-Mobile ügyfelek veheti igénybe. Havidíja (illetve Domino ügyfelek esetén 30 napos időszaki díja) 399 Ft. A 777-re küldött SMS díja 72 Ft.

A mágneses térrel és légkörrel bíró égitesteknél gyakran láthatók sarki fények a poláris térségekben. A Föld esetében viszonylag jól ismert a folyamat, amelynek keretében a napszélből érkező részecskék bolygónk mágneses erővonalai mentén befogódnak. Útjukat a légkörben végzik, ahol látványos fénylésre gerjesztik az atomokat és molekulákat.

 

A Jupiternél is figyeltek meg már sarki fényt. Itt nem a napszél adja a jelenséget kiváltó részecskék többségét, hanem a vulknaikusan aktív Ióról jut sok anyag a bolygó magnetoszférájába, amelynek egy része a mágneses erővonalak mentén a Jupiter légkörében végzi útját. A kérdéses terület helyzete a hold keringésével párhuzamosan vándorol a légkörben, így folyamatosan követhető az Io "lábnyoma" a bolygón.

A Szaturnuszon a Hubble-űrteleszkóp figyelt meg sarki fényt az ultraibolya tartományban évekkel ezelőtt, ám a poláris területekre nagyon lapos szögben látunk rá a Föld körüli pályáról. Ezért jártak új felismerésekkel a Cassini észlelései, amelyeket akkor hajtott végre, amikor a bolygó egyenlítői síkjából - ahol a gyűrűk, valamint a holdak is találhatók - kiemelkedett, és a "magasból" figyelhette meg a sarkvidékeket. Korábban sikerült is azonosítania egy furcsa hatszögletű alakzatot, amelynek létezésére bizonytalan jelek már korábban is utaltak.

A most közölt eredmények szerint az infravörös felvételeken is szokatlan jelenség mutatkozott: egy meglepően kiterjedt és változékony sarki fényt érzékeltek a műszerek. A jelenség alkalmanként a 82. szélességi körnél magasabban fekvő területeket teljesen elborította az északi féltekén.

Az alakzat arányában sokkal nagyobb területen jelent meg, mint azt a többi bolygónál korábban megfigyelték. A méret és elhelyezkedés nem is illeszkedik a bolygó magnetoszférájáról és a vele kapcsolatos sarkifény-jelenségről jelenleg kialakult modellekbe. Emellett igen változékonynak mutatkozott, volt amikor 45 perc alatt teljesen eltűnt. Egyelőre nem sikerült kapcsolatot kimutatni a napszél jellemzői és a jelenség fényessége között.

Forrás: NASA, JPL, UA

A Szaturnusz északi poláris területe és az ott megfigyelt sarki fény 2006. november 10-én, közel egymillió kilométer távolságból fotózva a Cassini infravörös felvételén. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, JPL, UA)

A mellékelt felvétel az infravörös tartomány két eltérő hullámhosszán készült. Az 5 mikorméteren rögzített sugárzás sötétvörös színnel a bolygó poláris légkörét mutatja, míg a 4 mikrométeren felvett emissziót világoskék szín jelzi, ez a most bemutatott sarki fény. Utóbbi nem csak a megszokott gyűrű alakban mutatkozik, hanem azon belül több eltérő méretű foltot is alkot. A kiterjedt gyűrű érdekes módon a korábban említett légköri hatszög alakzat közelében húzódik.

 

 

Szólj hozzá!

Bayard de Montburn

2008. november 12. 21:15 - veni75

Letűnni csendben, mélyen elpihenni,
Kihúnyni halkan, mint a gyertyaláng
Törődést, bút-bajt, gondot elfeledni
Alászállni a a lelkek csarnokán;

Beh szép is volna örök lankadásod,
Az enyhet adó megnyugvás, Halál!
Hűs ölelésed, titkos suttogásod-
Csontkebleden a szív vigaszt talál.

De nem! Ne bűvölj! Mást rótt rám a végzet!
Bukjon, ki gyenge, én nem alkuszom!
Nem csalsz tőrbe, hű barát, enyészet:
Acél vagyok, és úr a sorsomon

S ha rút világom eltaszít magától,
Reménynek-harcnak mindnek vége van;
Ha Isten földre dől trónusáról;
Lesz még, akiben higgyek-önmagam!






Szólj hozzá!

Magunk is átélhetjük, milyen skizofréniásnak lenni

2008. november 11. 21:16 - veni75


 

2008. november 11., kedd, 9:15

"Tudathasadásos" kísérletbe fogtak belga és holland szakemberek: a vállalkozó kedvűek néhány percre belebújhatnak egy skizofrén ember bőrébe, illetve agyába, hogy maguk is átélhessék, mit érez egy ilyen beteg. A szimulációs vizsgálat a betegség hatékonyabb kezelési módszereinek kifejlesztését is elősegítheti a kutatók szerint.


Képünk illusztráció

A Science et Avenir című francia tudományos havilap beszámolója szerint a liege-i pszichiátriai kórház parkolójában álló kamion előtt a napokban pszichiáterek, ápolók és önként jelentkezők várakoztak: a rendhagyó vállalkozás célja az, hogy a szakemberek mellett a mentálisan egészséges személyek is jobban megértsék, hogy mitől szenvednek a skizofrén betegek. A nagy pszichiátriai kórképek közül a legtöbb mítosz és ellentmondás a skizofrénia köré szövődik: a betegségnek jelenleg nem létezik egységes definíciója, a legtöbb esetben a realitásérzék részleges vagy teljes elvesztésével járó agyi elváltozásokat értik alatta. A skizofrén betegek gyakran számolnak be arról, hogy hangokat hallanak, amelyek a nevükön szólítják őket vagy kommentálják, esetleg becsmérlik a cselekedeteiket. A beteg számára mindez teljesen valóságosnak tűnhet, de kialakulhat a részleges vagy teljes belátása arra vonatkozólag, hogy ez csak a "képzelete játéka" (bővebben lásd a skizofréniáról szóló orvosi jegyzetünket).
 

A Science et Avenir tudósítója maga is részt vett egy ilyen bemutatón. Az újság beszámolója szerint a szervezők először felhívták az érdeklődők figyelmét, hogy az epilepsziában, klausztrofóbiában, szívbetegségben szenvedő emberek, s a túl érzékenyek inkább forduljanak vissza, az ott maradtak nevét pedig bevezették a számítógépbe, hogy a hatások, hangüzenetek személyre szólóak legyenek. A kamion kabinjaiban mindössze egy képernyő található: miután a "kísérleti alany" belépett a kabinba és a korlátot fogva felállt egy fémemelvényre, egy géphang a nevén szólítva arra kéri, hogy menjen le a boltba kenyeret vásárolni. Egy teljesen hétköznapi feladatról tehát van szó, de a kabinban lévő ember számára mindez nagyon gyorsan igazi rémálommá válik. Már a lépcsőházban lefelé haladva úgy tűnik, hogy az illető azonnal le fog zuhanni: a képernyőn eltorzított képek váltják egymást, miközben az összes hagyományos hangot (kulcs elfordulása a zárban, becsapódó ajtó) eltúlozva, már-már agresszív módon hallja az ember.

A "kinti" utca is egyre fenyegetőbb hatást kelt, miközben a kabinban egy halk, irritáló hang ismételgeti: "Még hogy kenyeret venni... úgysem leszel képes rá!" A boltig vezető út során minden bizarr: a járókelők és a sofőrök ellenségesen néznek ránk a képernyőről, miközben az ismeretlen hang azt ismételgeti, hogy "téged felügyelnek, el fognak kapni és nem tudsz elmenekülni". A képek felgyorsulnak, a montázs egyre idegesítőbbé válik, a hangerő fokozódik, a korlát pedig, amelybe az ember kapaszkodik, elkezd remegni. A vizsgálati alany görcsösen markolja, közben már azon gondolkodik: vajon messze van-e még a kenyérbolt? Közben mindenünnen az illető képmása néz vissza rá: a boltok kirakatában lévő tévékről, az újságárusnál lévő lapok címoldalairól. Az illető tényleg azt érzi, hogy figyelik, követik, s ez igencsak kellemetlen érzés. Amikor pedig végre eljut a kenyérbolthoz, a képek a kenyérszeletelő gép késére fókuszálnak, csak a kést látni, majd a pék közli: "Már mindent eladtunk!" Vagyis az egész szenvedés hiábavaló volt. Ezzel véget ér a bemutató öt perce - a legtöbb kísérleti alany pedig boldog, hogy végre távozhat.


A skizofrénia kialakulásának okai

A skizofrénia leírása szinte valamennyi kultúrában ismert, a jelenlegi elnevezés E. Bleulertől ered, aki a kognitív (gondolkodásbeli) folyamatok "széthasadására" helyezte a hangsúlyt: innen származik a ma is sok félreértésre okot adó hasadásos elmezavar elnevezés. A gyakran emlegetett "többes személyiség" a többszörös személyiségzavarral könnyen összetéveszthető fogalom, ez azonban nem azonos a skizofréniával.

Skizofréniában szenved az átlagnépesség körülbelül egy százaléka, tehát nagyjából minden századik ember, a férfiak és a nők között hozzávetőleg egyforma a megoszlás. Nagy eltérések mutatkozhatnak ellenben a földrajzi elhelyezkedést illetően, így például kiemelten magas a skizofrénia előfordulása Izlandon. A skizofrénia kialakulásának pontos mechanizmusa nem ismert, genetikai és környezeti tényezőket valószínűsítenek, annak ellenére, hogy bizonyos biokémiai elváltozások bizonyítottak (például a dopaminrendszer zavara) és agyi képalkotó vizsgálatokkal is találtak eltéréseket az agyban. Egyes kromoszómákat is kapcsolatba hoztak a betegség kialakulásával (például a 3-as, az 5-ös, a 6-os, a 8-as, a 22-es kromoszómákat), és jellemző a családi halmozódás is. Az egyik szülő betegsége esetén 13 százalék, mindkettő esetén 46 százalék a skizofrénia kialakulásának az esélye, de az esetek 80 százalékában egyik szülő sem szenved a betegségben.

Az anya-gyerek kapcsolatok vizsgálatai szerint a pszichológiai tényezők közül háromnak lehet szerepe a betegség kialakulásában. Rizikófaktor a "túlvédő anya" és a "kettősen-kötő" is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a szülő egy időben két egymásnak ellentmondó üzenetet kommunikál a gyerek felé a nevelés kapcsán, például látszólag szóban elfogadja, magatartásában, viselkedésében ellenben elutasítja gyermekét. A harmadik bizonyított tényező a túlzott érzelmi megnyilvánulások és kritikák a szülő részéről. További kockázati tényezők lehetnek a terhesség alatti vírusos fertőzés, a szülés közben elszenvedett magzati oxigénhiányos állapot, az anya éhezése a terhesség első harmadában, az Rh-összeférhetetlenség, a terhesség alatti magas vérnyomás vagy vércukorprobléma, valamint a szülés közben fellépő komplikációk.
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása