Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

"Embertelen dolognak nevezik majd" - hajléktalanmentes zóna a XI. kerületben

2009. június 07. 22:36 - veni75

Kétséges, hogy jogilag megalapozott-e, megalázónak érzik az érintettek, de még néhány olyan ember is, akinek elvileg kedvez, ráadásul a Máltai Szeretszolgálat sem hallott róla, pedig állítólag ők jelentik a biztosítékot arra, hogy humánus lesz az eljárás - így áll a XI. kerületi önkormányzat legújabb ötlete, amellyel kitiltanák a kerület egyes részeiről a hajléktalanokat. A hajléktalanok azt mondják, a dolog megoldhatatlan, mert olyanok, mint a bumeráng, úgyis visszatérnek. Egy korábban Demszky Gábor főpolgármester lábát is begipszelő, ma már utcán élő műtős szerint enélkül is állandóan zaklatják őket.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Közterület-felügyelők küldenék el a hajléktalanokat

Új rend, alkohol nélkül

Új rend Újbudán, "A mi városunk a mi biztonságunk!" címmel három napja közbiztonsági programot hirdetett meg Újbuda polgármestere. A program négy fő területre koncentrál: a közbiztonság javítására, a közlekedés biztonságosabbá tételére, a hajléktalan-problémára és a köztisztaságra.

Molnár Gyula polgármester az elmúlt hetekben egy másik változtatással is felhívta magára a figyelmet. A kerületben május 20-ától bizonyos vendéglátóhelyeken alkoholtilalom lépett életbe. Ez nem vonatkozik többek között a benzinkutakra, a bevásárlóközpontokra és a szabadtéri zenés szórakozóhelyekre, azonban a kisebb kocsmákban és kávézókban nem lehet alkoholt árulni este 10-től reggel 6-ig. Először az egyetemi klubokban is tilossá tették az alkoholfogyasztást, ez azonban nagy tiltakozást váltott ki az egyetemisták között, a Műegyetem hallgatói önkormányzata békés tüntetést is szervezett. Ezen pénteken 2-300 ember vett részt. A képviselő-testület végül úgy döntött, a kollégiumi klubokban mégis engedélyezi az éjszakai alkoholfogyasztást.

Ajánlat

Ajánlat


KORÁBBAN

  • Leégett a Remete-barlangban lakó hajléktalan sátra
  • Munkás vagy hajléktalan lehetett az Üllői úti omlás áldozata
  • Segítőkész nyugdíjast késelt meg egy hajléktalan Pesten
  • Könnyen ráfizetnek a parkolókban ügyeskedő hajléktalanok
  • Legalább 700 hajléktalan él Budapesten
  • "Szabályos zaklatásnak vagyunk kitéve. Jönnek a közteresek, a rendőrök, hogy ez az önkormányzat területe, mindenki menjen az anyjába" - méltatlankodott egy ötven körüli, hajléktalan férfi a Lágymányosi hídnál. Éppen kenyérből és párizsiból álló ebédjéhez készülődött a piros lámpánál álló kocsisor mellett. Azt mondta, ő is hallott a rádióból Molnár Gyula újbudai polgármester új közbiztonsági programjáról (lásd keretes írásunkat). Ennek része, hogy a kerületben 15 "hajléktalanoktól védett körzetet" alakítanak ki. Ezek lesznek azok a helyek - a körtéri gomba és a Fehérvári út eleje, a Feneketlen tó és a Kosztolányi Dezső tér környéke, a Bikás Park, a Gellért tér -, ahonnan elküldik az ott kolduló és alvó hajléktalanokat, és nem is engedik őket visszamenni.

     

    "Kulturált megoldást keresünk, mert a többségnek is vannak jogai" - mondta az [origo]-nak a polgármester, aki szerint a hajléktalanok ügye a kerület problémái közül a legsúlyosabbá lépett elő az elmúlt években, miután "életvitelszerűen lepték el közterületeket". Sokan panaszkodtak arra, hogy az ott alvó emberektől nem lehet belépni a közértekbe, nem lehet használni a tereket. Ezért találták ki, hogy kijelölnek olyan helyeket, ahol "zéró tolerancia" lesz, vagyis nem tűrik meg a hajléktalanokat. Az akció már a múlt héten elkezdődött, a hajléktalanok Molnár szerint kulturáltan tudomásul vették a megváltozott körülményeket. Azt pedig megakadályozzák, hogy visszatelepüljenek.

    A Lágymányosi híd alatt lakó férfi - aki Krisztián néven mutatkozott be - azt mondta, először az V. kerületben kezdték "a kipakoltatást", most következik a XI. "Csak azt nem tudom, hová fogunk kiszorulni, Gyálra vagy még messzebbre" - kérdezte. Ha összeszorulnak a hajléktalanok, szerinte teljes lesz a káosz, folyamatosan tömegverekedések törnek majd ki "a placcokért".

    A férfi tíz éve lakik az utcán, azóta nem talál állást régi szakmájában: korábban a Szent Imre kórházban dolgozott műtősként, és állítása szerint egyszer még Demszky Gábor főpolgármester szörfözés közben kificamodott bokáját is begipszelte. Azért nem megy hajléktalanszállóra, mert azt életveszélyesnek tartja. Nem csak minden ruhát ellopnak, de az erősebbek terrorizálják a többieket - kifosztják őket, erőszakkal adnak el nekik tárgyakat vagy ételt. Csak annak van esélye, aki öt-hat barátjával összefog, és együtt megvédik magukat - mondta. Szerinte nem lenne baj, hogy elzavarják a hajléktalanokat a terekről, ha a szállók biztonságosak lennének, vagy lenne egy hely, ahol "húsz-harminc ember biztonságban lakhat".

    "Mint a bumeráng, úgyis visszajön"

    Molnár Gyula nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésünkre, hogy az önkormányzatnak van-e joga embereket kitiltani közterületekről. Azt mondta, nem helyes, ha a problémát jogszabályi irányba tereljük, ez ugyanis nem jogi kérdés, inkább olyasmiről szól, hogy a többség szeretne kulturáltan leülni egy padra. A Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanokkal foglalkozó munkatársa szerint nincs is olyan jogszabály, amelyre alapozva kitilthatnák a kerület egyes részeiről a hajléktalanokat.

    "Ez közterület, ha én itt leülök, ehhez kurvára senkinek semmi köze. Azt mondhatják, hogy fizessek helypénzt [mint a területfoglalási engedélyért - a szerk.], de azt is csak akkor, ha árulok valamit. Márpedig én nem árulok" - magyarázta egy, a Fehérvári úton kolduló kerekes székes férfi, aki azt állította magáról, hogy korábban a közigazgatásban dolgozott jogászként.

    Szerinte az ötlet halva született, ha komolyan el akarják tüntetni a hajléktalanokat bizonyos helyekről, az megbénítja majd a rendőrséget. Ráadásul esélytelen, hogy akit egyszer elküldenek, az nem tér vissza - mondta. "Ha zargatják az embert, azzal nincs gond. Úgyis visszajön, mert ez olyan, mint a bumeráng. Visszajön, mert enni kell" - mondta. A szálló szerinte sem megoldás, de még ha működik is, akkor is rá vannak kényszerülve a hajléktalanok, hogy kéregessenek, mert pénzre szükségük van.

    A férfit az akcióban inkább az sérti, hogy válogatás nélkül mindannyiukat el akarják távolítani. Inkább szelektálni kéne, nem egy kalap alá venni minket - mondta. "Azzal tényleg csinálni kell valamit, aki a kétliteres hőmérővel a hóna alatt szaladgál. Lépni nem tud, beszélni nem tud, de rászalad mindenkire az utcán" - mondta. Ő szeretne egy olyan helyet, "ahol az ember nyugodtan pihenhet", amely védve van az agresszív alkoholistáktól és azoktól a részeg diszkós fiataloktól is, akik nemrégen összevagdostak egy utcán fekvő hajléktalant a környéken.

    "Fertőzik a levegőt"

    A polgármester szerint az akciónak már vannak jelei Újbuda központi helyein. Csütörtökön feltűnően kevés hajléktalant lehetett látni a Kosztolányi Dezső téren, a Bikás Parkban, a Móricz Zsigmond körtéri gombánál is. Hajléktalanok állandó szálláshelye volt a Feneketlen tó melletti, lerobbant Budai Parkszínpad bejárati lépcsője is, csütörtök délelőtt azonban nyomukat sem találtuk: a környéket kitakarították, a tó körüli padokon nem aludt senki. A körtéri gomba belső része is üres volt - körben klórral fertőtlenítették a kis teret -, de a környéken dolgozók állították, estére mindig visszatérnek a hajléktalanok. Bevackolják magukat az elhagyott épületbe, vagy a padokon ülve boroznak.

    Fotó: Tuba Zoltán [origo]

    Az [origo] által megkérdezett helyiek egy része örült a hajléktalanok eltávolításának, többségüket a részegeskedés, a piszok és a szagok miatt zavarták az utcán alvók. "Hát nem fertőzik a levegőt? Miért nem mennek el legalább fürödni?" - kérdezte tudósítónktól egy férfi. Két babakocsit toló fiatal anya viszont ellenkező véleményen volt, szerintük nem oldja meg a problémát, ha eltűnnek a zsúfoltabb terekről a hajléktalanok. "Ezzel csak homokba dugjuk a fejünket. Ha ezeket a szerencsétleneket kitiltják innen, attól még ők lesznek" - mondta egyikük, bár őt is zavarja, hogy néhány játszótérre nem lehet bemenni gyerekekkel, mert szerinte minden padot elfoglalnak a hajléktalanok.

    Egy-egy hajléktalant azért csütörtökön is találtunk a Körtéren is, a Fehérvári út elején, és a bevásárlócsarnoknál pedig zavartalanul üldögéltek a padokon, vagy kéregettek. A Kosztolányi Dezső téren ketten ültek a buszmegálló melletti fal tövében, ottjártunkkor éppen rendőrök igazoltatták őket. A rendőrök is hallottak a kerület szándékáról, de egyikük azt mondta, még nem kaptak rá utasítást, hogy elküldjék a hajléktalanokat. Nem tudnak a hajléktalanmentes helyekre vonatkozó kerületi rendeletről sem. "Addig nem nagyon tudunk tenni semmit, csak igazoltatjuk őket, a közterületesek meg próbálják őket kipucolni, de sokszor visszajönnek."

    A máltaiak nem tudnak együttműködésről

    Molnár Gyula szerint a hajléktalanoktól mentes helyek kialakítását humánus megoldással kötik össze, melynek célja éppen az, hogy az utcán élőket a meglévő ellátórendszerbe tereljék. Az elküldött hajléktalanoknak ugyanis felajánlanak olyan helyeket - hajléktalanszállókat -, ahová elköltözhetnek a parkokból. A kijelölt körzeteken kívül másutt továbbra is megtűrik őket. Az akcióban szerinte a közterület-felügyelőket és kerületőröket segítik majd a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai is.

    Fotó: Tuba Zoltán [origo]

    "Nem átmeneti megoldásnak tekintem ezt" - mondta az [origo]-nak Molnár. "Sokan vitatni fogják [az akciót], és embertelen dolognak nevezik majd. De mi emberi megoldásokat keresünk, és találtunk is" - fogalmazott a polgármester a Máltai Szeretetszolgálattal és részben a Hajléktalanokért Közalapítvánnyal való együttműködésre utalva.

    A Máltai Szeretetszolgálat viszont nem tud arról, hogy együttműködnének a kerülettel. Nem volt szó közöttünk arról, hogy ilyen területeket akar kijelölni az önkormányzat, és nem folytattunk erről tárgyalásokat - mondta a szolgálat illetékese, Morva Emília az [origo]-nak. Tíz éve dolgoznak Újbudán, végeznek utcai szociális munkát, és működtetnek egy nappali melegedőt is. A szervezet ezt a tevékenységet az önkormányzattal együttműködve végzi, és párbeszéd is indult egy új ellátóhely megnyitásáról. A hajléktalanoktól védett övezetek kialakításával kapcsolatos bejelentés viszont meglepte őket Morva szerint, kapnak emiatt hideget-meleget.

    "Ebben a megoldásban nem szeretnénk partnerek lenni, ez a dolog céltalan" - jelentette ki Morva, aki szerint az ötlet életidegen. Bár a Máltai Szeretetszolgálat végső célja is az, hogy az utcákon ne éljenek hajléktalanok életvitelszerűen, ők azt a megoldást választják, hogy segítenek azoknak, akikre rábukkannak vagy akik erre kérik őket. Az viszont már nem feladatuk, hogy rendészként vagy közterület-felügyelőként járjanak el. A helyzetet a hajléktalanok eltávolítása nem oldja meg, ez "nem egynapos munka". Ha elküldik őket, odébbmennek, másutt építik fel a vackukat, a probléma viszont nem oldódik meg - mondta.

Szólj hozzá!

Vizelettel és szögekkel semlegesítették a rontást

2009. június 07. 20:26 - veni75

Vizeletet, szögeket, horog alakúra hajlított gombostűket, körömdarabkákat és hajat találtak egy több mint 300 éves mázas cserépflaskában. A régészek szerint a lelet legkomplettebb ismert boszorkányüveg.

A boszorkányüveg egy rontásűző eszköz, aminek az volt a célja, hogy magába zárja a negatív energiákat. Ez a gyakorlat eléggé elterjedt volt a XVI-XVII. században, ám az eddig előkerült boszorkányüvegek mind üresek voltak. Nem így a londoni, amit elég alaposan bedugaszoltak.

A korabeli elképzelések szerint az átkot mondó boszorkány kapcsolatba kerül az üveg tartalmával, és vizeléskor érezni kezdi a tűk és a szögek okozta iszonyatos fájdalmat. Szenvedései arra késztetik, hogy visszafordítsa a varázst, ez az egyetlen módja annak, hogy ő maga megszabaduljon a kínoktól. A kutatást irányító Alan Massey szerint a boszorkányüvegben talált tárgyak igazolják a korabeli rontásűző receptek hitelességét, amelyeket a ma embere annyira képtelenek tart, hogy hamisítványnak hiszi őket.

Egy 1682-es keltezésű bírósági feljegyzés szerint egy férfi arra gyanakodott, hogy feleségén rontás ül. A férjnek azt javasolták, hogy felesége vizeletébe az asszony körömdarabkáit és haját tegye, majd alaposan főzze fel az egészet egy cserépfazékban. "A kiásott boszorkányüveg tartalmát is hasonló recept szerint állíthatták össze" - jegyezte meg Alan Massey.

Az üveget komputeres tomográfiának, tartalmát pedig vegyelemzésnek és gázkromatográfiának vetették alá. Kiderült, hogy a vizeleten kívül kén, 12 vasszög, nyolc vörösréz gombostű van benne. Találtak még a palackban 10 körömdarabkát, valamint egy szív alakúra kivágott bőrdarabkát, amit egy meghajlított szöggel szúrtak át. A vizeletben nikotin találtak, tehát egy dohányosé lehetett. A köröm nem volt kopott, ami arra utal, hogy tulajdonosa jómódú lehetett.

A keveréket egy mázas cserépflaskába töltötték, amely Hollandiában, vagy Németországban készült, rajta Roberto Bellarmino bíboros (1542-1621) arcmása látható.

 

 MTI

Szólj hozzá!

Folyók vájták ki az antarktiszi szellemhegység völgyeit

2009. június 07. 00:48 - veni75

Független Hírügynökség

 

Sok millió évvel ezelőtt az Antarktiszon sebes vizű folyók rohantak olyan sziklás hegyek között, amelyek meglepően hasonlítanak a mai Alpokra - állapították meg kínai és brit tudósok. A kutatók a Nature című tudományos lapban mutatták be a tájat, amelyet évmilliók óta néhány kilométer vastag jégréteg rejt. A kutatócsapat 2004-2005-ben, majd 2007-2008-ban a föld mélyébe hatoló radarral egy 30-szor 30 kilométeres területet vizsgáltak meg a kelet-antarktiszi jégsapka legmagasabb pontjánál, a Dome Argusnál.

A Dome Argus 4093 méterrel fekszik a tengerszint felett, és ez a Föld leghidegebb pontja. Éves átlaghőmérséklete mínusz 58,4 Celsius-fok. Ezen a vidéken a jégréteg vastagsága 1649 és 3135 méter között van. Alatta húzódik a Gamburcsev-hegység [1], amely szovjet felfedezőjéről kapta a nevét. A kínai és brit kutatók szerint a jég alatt klasszikus alpesi domborzat rejlik. A sziklás hegyek között egykori folyók völgyei húzódnak. Ezeket a völgyeket előbb a folyók vájták ki, később gleccserek mélyítették tovább.

A tudósok szerint az Antarktisz eljegesedése az 52-34 millió évvel ezelőtti eocén korszakban kezdődött. A Gamburcsev-hegységben 34 millió éve indulhatott meg a gleccserképződés. Akkoriban ott a nyári középhőmérséklet 3 Celsius-fok lehetett. A második lehűlési szakaszt 14 millió évvel ezelőttre teszik a szakemberek.

 

index.tudomány rovat

Szólj hozzá!

bkv figyelő

2009. június 06. 23:38 - veni75

Szokásomtól eltérően , most egy külön posztban is figyelemre méltatok egy blogot, nem csak a linkfalon.

Aki még nem ismerné a bkv figyelő blogot, annak ajánlom olvasgatásra.A blog önmagában véve is érdekes!Ami a mondanivalóját illeti, külön öröm, hogy igyekszik korrekt maradni,bár szerintem az utasok felé húz :) Aki belepillant, úgy nézze azt a blogot - és annak testvérblogját-, hogy egy 18 éves ifjú a szerkesztője!

Hát kérem! "Lehet utána csinálni"

Szólj hozzá!

Graffitisek versenyeznek a 4-es metró épülő állomásán

2009. június 06. 21:37 - veni75

 

Az öt országból érkező mintegy hatvan alkotó 4 kategóriában indul és egy 150 négyzetméteres felületen kell egy témát megfesteni. Horvátország, Csehország, Szerbia, Szlovákia és Magyarország legjobb graffitisei mérik majd össze tudásukat a Köztársasági téren, miután Róma, Moszkva, Liverpool, Bécs, Stettin és Halle területi döntője mellett az elmúlt évekhez hasonlóan 2009-ben is Budapest kapta meg a Write4Gold graffiti világverseny közép-európai döntőjének szervezési jogát.


Tovább
Szólj hozzá!

Meghökkentő szépségpraktikák nagyanyáinktól

2009. június 06. 21:09 - veni75

           

Csillogó szemek, ragyogó fogak és selymesen fénylő haj - ezek egytől egyig az ápolt, önmagára adó nő sajátjai. De egyáltalán nem mindegy, milyen praktikák segítségével érjük el a tökéletes összképet. Mi most kicsit visszatekintünk nagyanyáink módszereire - ámulni és elgondolkodni is van okunk.

Manapság nem kell elvetemült trendkövetőnek lenni ahhoz, hogy egy nem tetsző ránc, szőrszál vagy felesleges kiló eltüntetéséért "gyorssegélyt" vegyünk igénybe: átszabatjuk magunkat, kezelésekre járunk, és mániákusan hajkurásszuk a csodákat ígérő krémeket. De nehogy azt higgyük, a tökéletesség utáni vágyakozás kizárólag a modern nők sajátja. Nagyanyáink és ükanyáink hozzánk hasonlóan keresték az angyali szépség titkát, csak mivel ők még nem kenhették magukra a dermatológiailag tesztelt kenceficéket, és a drogériák polcai sem roskadoztak a klinikai körülmények között előállított sminkcuccoktól, a korabeli újságokban megjelenő tippeket követték. Ezek az otthon is könnyedén megvalósítható trükkök azonban a modern szépségápolás szemüvegén át vizsgálva egyrészt néha hátborzongatónak, másrészt kicsit mókásnak tűnnek. Mi mindenesetre összeszedtünk most egy szekérderéknyit a bölcsességekből.

 

Szemünk fénye

Azt már a múlt század felvilágosult asszonyai is pontosan tudták, hogy a csodaszép szemektől ragyogó tekintettel sok mindent el lehet érni. Épp ezért, amikor 1920-ban egy amerikai női magazinban megjelent cikk szemmosásra biztatta a nőket, mindenki sietve a fürdőszoba felé vette az irányt. Ezzel persze nem lett volna baj, hiszen az egyszázalékos sóoldattal történő fürdő valóban ideális a kiszáradt, túlerőltetett szem rendbehozatalára, és a bóroldatos öblítés sem buta ötlet, de a magazin tanácsa szerint "fél teáskanál erős bórsav és kettő-három csepp kámfor elegyéből készített keverékbe" kellett volna a szép szemekre vágyó hölgyeknek pislognia, ami azért különösebb vegyészeti szakképzettség nélkül is brutálisan hangzik. Itt azonban nem parancsoltak megálljt maguknak a magazin szépségtudorai, mivel az erős és hosszú szempillák érdekében azok félévente történő megnyirbálására is lelkesen bátorították olvasóikat.

AFP
Gina Lollobrigida, 1956

Egy percig se gondoljuk, hogy a sminkelés ezután egy csapásra kinőtte a veszélyes üzem kategóriáját. A sötétebb pillákra áhítozó hölgyek ugyanis vazelinből és szénporból készítették el maguknak saját festéküket, míg a merészebbek égetett parafát, tömjént és némi gyantát használtak a megfelelő szín elérésére. Minden rosszban van valami jó, és ezalól a szépségápolás sem kivétel. Amikor a Maybelline márka szülőatyja, T. L. Williams látta, hogy nővére, Mabel mivel sminkeli magát, hirtelen ötlettől vezérelve megalkotta a nők ezreit felszabadító szempillaspirált, amit végül a Revlon fejlesztett tovább az általunk megszokott  tubusos formára.

Marhahús és fluorid a ragyogó arcbőrért

Az igéző pillantások mellett az arcbőr ápolására is mindig kellő figyelmet szenteltek a nők, a módszerek azonban szerencsére idővel jelentősen megváltoztak. Az 1930-as években még a marhahúsos pakolást tartották a leghatékonyabb megoldásnak, ami mára azért elég drága mulatság lenne. A korabeli praktikák szerint az ideális húsforma eléréséhez szabásmintát kellett az arcunkról készíteni, ami biztos nagy segítséget jelentett a rózsás arcbőrünkhöz szükséges marhaszelet levágásával küszködő henteseknek. A tökéletes hatás eléréséhez a piacon beszerzett húst aztán minimum két órán keresztül vagy akár egy egész éjjelen át kellett az arcon hagyni. A vállalkozó szellemű nők a pakoláson kívül a megfelelő hidratálás és a kevesebb ránc érdekében vastag krémmel fedték be éjszakánként arcukat - férjük legnagyobb örömére...

Akinek a sok jó tanács ellenére sem múltak el a mitesszerei, annak a mentolos fogkrémet ajánlották végső megoldásként. A pattanások leszárítása mellett a mentol azonban viszkető érzést és gyulladást is eredményezhet, ráadásul a fluoridos fogkrémek további bőrhibák előidézésben is segédkeznek, így ha a kozmetikus helyett inkább az otthoni módszerekre szavazunk, jobban járunk némi aloe verás kencével.

Buja szőkék, fehér fogak

A tökéletes megjelenéshez természetesen vakítóan fehér fogak dukáltak, ami az 1940-es évek hirdetései szerint kizárólag "irium" tartalmú fogkrémmel volt lehetséges. A ragyogó mosolyra vágyó iriumhívők valószínűleg döbbenten hallgatták annak a szakembernek a nyilatkozatát, aki közölte, a reklámokban hallott elnevezés valójában a nátrium-lauril-szulfátot fedi.

A haj köztudottan a fej koronája, így ennek karbantartása sem szorult háttérbe sosem. De míg mostanában a hajpakolásra és a rendszeres hajvágásra esküszünk, anno a gyakori fésülködésre akarták rávenni a nőket, mégpedig nem is akárhogy. Régi korok mesterei szerint az ápolt fejbőr és az egészségesen csillogó haj titka az egymás után százszor végigsimított hajkorona. Véleményünk szerint ez a módszer rém időigényes lehetett, azonkívül minket komolyan érdekelne, hogy annak, aki a 99. mozdulatnál leállt, vajon mi lett a büntetése? És akkor a túlzásba vitt fésülködés hátrányairól még nem is kezdtünk filozofálgatni. A nyolcvanas-kilencvenes évek divathulláma aztán magával hozta a platinaszőkeség őrületét, aminek egyik jeles képviselője nem volt más, mint a popzene nagyasszonya, Madonna. A természetes anyagok rajongói persze sosem voltak oda a hidrogén-peroxidért, így kénytelenek voltak egy sajátos megoldást alkalmazni. Biomódszerük igen egyszerű volt: citromlével tocsogósra áztatott hajjal kiültek a napra, és várták a csodát, ami ha tartós szőkeséget nem is, de kiszáradt és töredezett hajszálakat mindenképp eredményezett.

AFP
Párizsban így szépültek az 1950-es években

Mivel itt a nyár és az izzadsággátlók szezonja, nem feledkezhetünk meg az egyik legmókásabb dezodorról sem. A '40-es évek hirdetései szerint az organtinból készült izzadásgátló betét akár öt napon át szárazon tartotta a hónaljat, és fantasztikus összetevőinek köszönhetően a bőr puhasága mellett a testszaggal sem kellett viselőjének megharcolnia. Arról már nem szól a fáma, hogy mennyire volt kényelmes a deobetétek viselete, mindenesetre mi azért nagyon örülünk, hogy a kozmetikumok fejlődése az izzadsággátlók piacát is kiszélesítette.

Ezeket a régi szépségápolási praktikákat olvasva persze mosolyra húzódik az ember szája, de talán emeljük meg közösen a kalapunkat nagyanyáink előtt, akik úgy tudtak a maguk idejében csinosak és ápoltak lenni, hogy sem vízálló szempillaspirál, sem kaviárral vagy algával dúsított krém, sőt még csak volumennövelő sampon sem állt rendelkezésükre.

 

 

[forrás

Szólj hozzá!

Édenkert épül Kínában

2009. június 05. 21:41 - veni75



2011-ben Kínában nemzetközi mezőgazdasági vásárt rendeznek, az angol Plasma Studio építészei tervezték meg a helyszínt. A Folyékony Kertnek nevezett 12 500 négyzetméteres épülettömböt harmincötezer hektárnyi zöld terület öleli körül. A projekt célja, hogy a mezőgazdaság és a technológia olyan térben egyesüljön, ahol a táj és az épített környezet tökéletes harmóniája is létrejön. Ha a 21. századnak lehet édenkertje, akkor az Kínában épül.

A Plasma Studió tervei - © Plasma Studio

A főépületben helyet kap egy hatalmas kiállítótér, egy üvegház és a maga a komplexum fogadócsarnoka. A három egységből álló épületegyüttes a tájképet visszhangozza, az ösvények csomópontjainál épülnek majd. Napi húszezer látogatóval számolnak a 2011-es vásáron, ők három különböző klimatikus környezetben sétálhatnak majd: az üvegház növényei között, a kiállítótérben és a kertekben a vízparton.

 - © Plasma Studio

A Plasma Studió tervei - © Plasma Studio

A Plasma Studió tervei - © Plasma Studio

A Plasma Studió tervei - © Plasma Studio

A Plasma Studió tervei - © Plasma Studio

 

[Forrás]

Szólj hozzá!

szössz

2009. június 01. 21:39 - veni75

Az elmúlt napokban fújt a szél és esett az eső.Sokakat megihletett, sokan írtak a bús -borongós időről, ami az ablak elé, a szobába kényszerítette az 'írókat'.

Egyik éjjel felébredtem, hirtelen, ahogy az ébresztő hangjára felriad az ember. Az első,amire figyelmes lettem, hogy szakad az eső. Mosoly futott végig az arcomon..Évek óta Te jutsz eszembe az esőről, a zivatar hangjairól.És ha rád gondolok, mosolygok.Azonnal magamra kaptam egy vékony plédet, és kirohantam az esőbe:) Még meleg volt akkor az idő, és vártuk az égi áldást.A májusi eső aranyat ér- tartja a mondás. Felemeltem a fejem és belenéztem az esőbe. .. és tudtam, hogy bárhol is vagy most, ébren vagy és hallgatod az esőcseppek koppanásait. ..rám gondolsz..én pedig rád!

Szólj hozzá!

Megszakadt a tél haragja (A "Carmina Buraná"-ból)

2009. június 01. 21:25 - veni75

Megszakadt a tél haragja,
újra zöld a rét,
már kacagva nyújtogatja
sok virág fejét,
s hol nap fénye süt,
izzik, ég, pirulva lángol:
tavasz nyílik a világon
rendre mindenütt.

 

Gyors madárkák hangja csendül
csacskán, édesen;
zengve zendül, szerte lendül
fás ösvényeken;
s erdők enyhelyén
lomb, virág és gazdag illat,
tűz emészt most minden ifjat,
tavasz idején.

 

Egyberajzik, nő, gyarapszik
a legénycsapat,
s hej, nem alszik, ott viharzik
a leánykahad;
és a hárs alá,
a szerelmes forgatagba
fut lányát keresni anyja,
s köztük rátalál.

 

Egy dacol csak, egy, a sorsnak
küldte őt kegye,
fénye holdnak, érte dúlnak
kínok, érte e
sok jaj szájamon;
nyílt, sugárzó, szűz leányzó
ült szivembe, s mint varázsló
űzi bánatom.

 

Őt ha nézem, szinte érzem:
éltet égi fény;
más egyéb sem kell, ha érzem:
ő enyém, enyém:
vágy felé hevít,
ölbe fogva, átkarolva
víg zugolyban, nagy titokban
bárcsak lenne így!

Szólj hozzá!

Propertius: Az őrjöngő kedves

2009. június 01. 21:10 - veni75


 

Boldoggá tett tegnapi veszekedésed a lámpa-
     fényben, a hangod ezer átkod, az őrületed,

mikor, ittasan a bortól, ellökted az asztalt
     s vagdostad hozzám a teli poharakat.

Csak neki, gyönyöröm, ess neki, rajta, ugorj a hajamnak,
     vágd bele arcomba gyönyörü körmeidet,

s hogy parazsat vetsz rám s szememet kimarod: fenyegess csak,
     s ingem szaggatván csak csupaszítsd szivemet;

mindez igazi jel, igazi szerelem jele mindez:
     mély szerelem nélkül sohase szenved a nő.

Amikor egy asszony csak szitkot perget a nyelvén,
     amikor odarogy a templomi Vénusz elé,

amikor őrei közt mer csak sétálni az utcán
     vagy mint megszállott rohan az ut közepén,

vagy ha bolond álmok riogatják, s egy fiatal lány
     képe előtt nyomorult idege sirva fakad;

orvosa, papja vagyok rég minden lelki bajoknak,
     s mondhatom, ezek igaz, nagy szerelem jelei.


Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása