Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Hatalmas ókori erődre bukkantak a régészek Egyiptomban

2009. július 01. 19:20 - veni75


2009. július 1. 18:56 MTI

Az i.e. 7. században épült katonai erődítmény maradványait ásták ki régészek az egyiptomi Tel Defna katonai településen - jelentette be Faruk Hoszni kulturális miniszter.


 
 
Az erőd nagy részét I. Pszamtik fáraó idején (i.e. 664-610) emelték. Az épület 380 x 625 méter alapterületű volt, és 13 méter magas fal vette körül. Az erődön belül három egymásba nyíló termet, egy mészkő templomot és egy kisebb méretű palotát találtak, amelyben nyolc kis szoba volt.



Az Iszmailija város közelében lévő helyen a beszámolók szerint 22 raktárépület is fekszik. A raktárakban a termést és fegyvereket őrizték. Az erőd területét még II. Ramszesz jelölte ki, hogy elkerülje a birodalom keleti határai felől érkező támadásokat. Az építménynek kereskedelmi funkciója is volt, hiszen a keletről érkező karavánok erre haladtak el.
 
Szólj hozzá!

Michelangelo-freskókat restauráltak a Vatikánban

2009. július 01. 19:15 - veni75

Befejeződött a Capella Paolina, azaz a Pál kápolna restaurálása, amely két, Michelangelo festette freskóval büszkélkedhet - jelentette be kedden a Vatikán.



A munkálatok összköltsége eléri a 3,2 millió eurót (837 millió forintot). A vatikáni Apostoli Palotában lévő kápolnát a pápa használja, s így zárva van a nagyközönség előtt. A kápolna egyik falán Michelangelo Szent Pál megtérését jelenítette meg, míg a másikon Szent Péter vértanúságát. A felújított Capella Paolinát XVI. Benedek szombaton avatja fel mise keretében.

forrás]
Szólj hozzá!

A légkör felépítése, a légkörben lejátszódó folyamatok, jelenségek

2009. június 30. 17:52 - veni75

forrás

A légkör összetétele: a levegő különböző gázok keveréke, de ezen kívül cseppfolyós és szilárd anyagokat is tartalmaz.
Állandó gázok:    - mennyiségük hosszú időn át változatlannak tekinthető
- N, O2, Ar, Ne, He, Kr, Xe
Változó gázok:     - mennyiségük már néhány éven vagy évtizeden belül már észrevehetően módosul
- CO2, metán, H2, O3
Erősen változó gázok: - mennyiségük már néhány nap vagy hét leforgása alatt is változik
- vízgőz, CO, NO2, ammónia, SO2, SH
Legfontosabb alkotórészek:     - nitrogén 78%
-oxigén 21%
-argon 0,9 %
-szén-dioxid 0,03%
A légkör szerkezete:
troposzféra:     - a légkör alsó, felszíntől számított 10-12 km-es rétege            
- a légkör legfontosabb tartománya
- a légkör tömegének kb 80%-a
- tartalmazza a légkör csaknem teljes vízmennyiségét
- hőmérséklete felfelé csökken (0,6°C/100m)àfelső határán -56°C
sztratoszféra:    - 11 és 50 km magasságban
- a hőmérséklet jelentősen emelkedikßózonréteg jelenléte, ami energiát nyel elàhőtermelés
- felső határán a hőmérséklet kb. 10°C
mezoszféra:    - 50 és kb. 85 km magasságban
- hőmérséklet csökkenàfelső határán már csak -92 - -120°C
- itt égnek el a Föld felé tartó meteorok
termoszféra:    - 85 km<
- szintén elnyeli az UV sugárzásokatàhőmérséklete nő (átlagos értéke 1000°C körül mozog)
- anyaga ionokból állàelektromosság vezetésére alkalmas rétegàionoszféra
- visszaveri a rádióhullámokat
exoszféra:     - a légkör anyaga fokozatosan átmegy a bolygóközi anyagba
Az ózonréteg kialakulása: az óidő ordovícium időszakában, az algák fotoszintézise által termelt oxigénből jött létre. Az ózon keletkezése: a Nap UV sugárzásának hatására a közönséges oxigéngázból keletkezik. Az UV sugárzás a kétatomos oxigénmolekulák egy részét atomokká bontja szét, amelyek a kétatomos oxigénmolekulákkal egyesülve háromatomos oxigénmolekulákat hoznak létreàózonàmiközben elnyeli az UV sugarakat, újra szétbomlik atomos és molekuláris oxigénre, amik később megint egyesülnek àózon

Tovább
Szólj hozzá!

Alapfogalmak és alapvető tudnivalók

2009. június 30. 17:44 - veni75

forrás

Bevezetésként:

A viharkutatás a meteorológia egyik ága, amiből én most itt a legalapvetőbb tudnivalókat mondom el. Megértése bevallom elég nehéz, főleg képek nélkül gyakorlatilag lehetetlen. Nélkülözhetetlen viszont a fogalmak, a felhők ismeretének megértése azoknak, akik a zivatarokkal megjóslásával komolyabban szeretnének foglalkozni, ezért arra kérek mindenkit ( amikor föl lesznek töltve a képek, mindenki nézze meg őket, különben SEMMIT SE lehet megérteni az itt leírtakból ). Egyébként MINDENKINEK ajánlom ezt az oldalt ! ! ! ÉLETET LEHET MENTENI EZEN ISMERETEKKEL ! ! !

Tovább
Szólj hozzá!

felhőfajták

2009. június 30. 17:36 - veni75

forrás

 

A magyar nyelvben a felhő kifejezés igencsak találó. Napsütésben FEL száll a HŐ és nedvességtartalma kicsapódik, talán ebből a FEL - HŐ effektus miatt a két szó összeolvadásából keletkezett a FELHŐ szavunk.

Na már most rögtön az első kérdésed lehet az hogy mégis mit jelent amit az előbb ide írtam, pontosan hogyan keletkezik egy Felhő?

Na most az a helyzet hogy valahol valamikor valahány éves korodban megtanultál 2 fontos dolgot, ami alapvető fontosságú 1 akármilyenfélefajta felhő kialakuláshoz:

1. A Nap folytonosan süt és melegíti a Földgolyó felszínét, a felszín meg a fölötte levő levegőt
2. A levegő összetétele: 21% Oxigén, 78% nitrogén és a maradék 1%ban sokminden van, de főleg VÍZGŐZ meg POR

Na most a Föld felszíne nem mindenhol 1formán melegszik föl, amikor éppen süti a Nap, - pl mezőn melegebb van mint az erdőben - na most ahol jobban fölmelegszik teszem azt a mező fölött a levegő, akkor ki is tágul, ha kitágul, akkor föl is emelkedik, mivel fölfele tud tágulni. De ezt teszem hozzá azért TÁGUL JOBBAN ÉS EMELKEDIK FÖLJEBB, mint a KÖRNYEZŐ levegő, mert Ő A MELEGEBB. És ez a fölfele tágulósdi ez végig minden magasságban lejátszódik, amíg ő melegebb mint a környezete - és természetesen addig is tart amíg ez az állapot fönn áll.
A második fontos dolog amit tisztázni kell az az hogy a levegő csak bizonyos mennyiségű gőzt tud eltárolni és hogy mennyi gőzt tud eltárolni az a hőmérsékletétől függ. Minél hidegebb a levegő annál kevesebbet.
Fölfele tágulás közben a levegőben mindig ugyanannyi a vízgőz van, viszont a levegő le is hűl, ahogy nagyobb magasságokba ér / de lásd azt amit NAGY BETŰKKEL szedtem, a környezeténél attól mindig melegebb marad /. Elérve egy bizonyos magasságot már a levegőnk nem bírja eltárolni azt a gőzt sem, amennyi jelenleg van neki és ez a gőz kicsapódik, vízzé válik - de hadd ne magyarázzam meg a kicsapódást, fizika óra ! És létre is jött a felhő

Na most bár végtelen sok alakot vehet fel egy felhő, de kialakulásuk szempontjából 3 alapvető felhőfajta létezik: rétegfelhő, fátyolfelhő és gomolyfelhő

A köznyelvben elterjedt bárányfelhők a rétegfelhők csoportjába tartozik.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása