Veni

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron)

Reményik Sándor - Kegyelem

2009. április 26. 10:12 - veni75

 


 

Először sírsz.
Azután átkozódsz.
Aztán imádkozol.
Aztán megfeszíted
Körömszakadtig maradék-erőd.
Akarsz, egetostromló akarattal –
S a lehetetlenség konok falán
Zúzod véresre koponyád.

Azután elalélsz.
S ha újra eszmélsz, mindent újra kezdesz.
Utoljára is tompa kábulattal,
Szótalanul, gondolattalanul
Mondod magadnak: mindegy, mindhiába:
A bűn, a betegség, a nyomorúság,
A mindennapi szörnyű szürkeség
Tömlöcéből nincsen, nincsen menekvés!
S akkor – magától – megnyílik az ég,
Mely nem tárult ki átokra, imára,
Erő, akarat, kétségbeesés,
Bűnbánat – hasztalanul ostromolták.

Akkor megnyílik magától az ég,
S egy pici csillag sétál szembe véled,
S olyan közel jön, szépen mosolyogva,
Hogy azt hiszed: a tenyeredbe hull.

Akkor – magától – szűnik a vihar,
Akkor – magától – minden elcsitul,
Akkor – magától – éled a remény.
Álomfáidnak minden aranyágán
Csak úgy magától – friss gyümölcs terem.

Ez a magától: ez a Kegyelem.

 

 

Szólj hozzá!

Mitikus sárkányölésekre épült Szent György legendája

2009. április 26. 10:00 - veni75

 

[forrás]

A vértanú sárkány elleni küzdelme a pogányok és a boszorkányok legyőzését szimbolizálta, így nem meglepő, ha a pestisben, leprában és szifiliszben szenvedő keresztények is a katonák és földművelők védőszentjéhez fohászkodtak. A sárkányölő küzdelmét emellett több család, így a Györffy, Györe, Györkös, Gyuró, Gyurkó, Gyuris és hasonló famíliák nevei őrzik.




Küzdelem a sárkánygyíkkal

Április 24-e történeti hagyománya a múlt ködébe vész: a napot Európa nagy részén a tavasz kezdeteként tartották számon. A rómaiak e napon ünnepelték a Paliliát, amikor a pásztorok kiseperték az istállókat. Az egyház a legenda szerinti sárkányölő Szent György névünnepét tette erre a napra.



A vértanú halált halt Georgianus, a római hadsereg magas rangú katonatisztjeként anyja hatására lett keresztény. 303 körül szenvedett mártíromságot Szíriában, és története hamar egybe kapcsolódhatott a helyi mítoszokkal: ilyen volt Sabazios, a frígek ég-atyja története, Perszeusz Medusa-küzdelme vagy Bellerophon harca a kimérával. Szent György fokozatosan kialakuló legendájának végső formáját nagyjából a hatodik századra érte el, de ekkor még nem vált közismertté: Györgynek Rómában már az 5. századtól volt saját temploma, Itália többi részén viszont körülbelül csak egy évszázaddal későbbi tiszteletét lehet igazolni. Ünnepét Rómában 683 óta ülik április 23-án.

Tours-i Szent Gergely szerint György ereklyéit Galliában is tisztelték, és már a Merovingok is őt tekintették ősatyjuknak, Angliában és Skóciában pedig már az angolszász időkben meglehetősen nagy tekintélye volt. A keleti egyházban Georgiosz Demeterrel, Prokópiosszal és Theodorral a nagy katonaszentek közé tartozik, és ő volt Konstantinápoly védőszentje is. Mindazonáltal György tisztelete Európában a középkorban volt a legerősebb: a lovagok oltalmazója, a zarándokok és a német lovagrend védőszentje kiemelkedő helyen állt a szentkultuszok sorában. Rövid ideig a Dardanellák is az ő nevét viselte.



Sárkányölő Szent György története - bár korábban többször is apokriffé nyilvánították - végleg kanonizált formájában csak a 12. század folyamán vált közismertté - a legenda szerint egy líbiai várost szabadított meg a sárkánytól, amely hosszú ideje zsarolta azt. A középkorban a sárkány lefejezése a gonosz felett aratott győzelem szimbóluma lett, s egyben a fény ősi szimbolikájával is összekapcsolódott.

Szent György Anglia legkedveltebb szentjévé vált: György volt Oroszlánszívű Richárd személyes védőszentje is, és III. Henrik idejében az 1222. évi oxfordi nemzeti zsinaton az angol királyság oltalmazójává nyilvánították. A szigetországnak több mint 160 templomát szentelték Györgynek, s ünnepét kötelezővé tették. III. Edwardtól ered az angol hadsereg csatakiáltása: "Szent Györggyel Angliáért!" Ő alapította a Szent György- vagy térdszalag-rendet (1348) is.

A szent lovag tisztelete V. Henrik idejében érte el a csúcspontját, amikor a canterburyi érsek rendelkezése szerint Szent György ünnepe ugyanazt a liturgiai rangot kapta, mint a karácsony. A reformáció ellenére az anglikán egyház is megőrizte György iránti szeretetét. E tényt szemlélve nem jelentéktelen dolog, hogy a 20. század elején XIV. Benedek pápa Szent Györgyöt újból Anglia védőszentjének nyilvánította.

 

 

Szólj hozzá!

Egy kis melltartó-történelem

2009. április 26. 09:40 - veni75

Mini melltartó történelem

Hajdanán a nők nem hordtak melltartót. Állítólag egyiptomi mintára, a krétai nők is fedetlen keblekkel járkáltak. Voltak idők, amikor a mai „mellkidobós” figura dívott. A ruhák fűzőjét úgy készítették, hogy alkalmas terei legyenek a mell közszemlére tételének. Aztán 1913-ban egy bálba készülő hölgy tekert jobb híján maga köré valamit, ami a mostani melltartók ősének tekinthető. Mindössze két zsebkendő és egy szalag alkotta az ominózus ruhadarabot. Ezt továbbfejlesztve tett aztán szert milliós haszonra az a társaság, amely megvásárolta tőle az ötletet.

Tovább
Szólj hozzá!

Francia manikűr 6 lépésben!

2009. április 26. 09:20 - veni75



Most újra hódít a francia manikűr! A szép és ápolt köröm királynőjeként mindig is jelen volt a szépségiparban a francia körömápolás. Mit tudhatnak a franciák és ez a manikűr? Eleganciát, nőiességet és ápoltságot sugározni. Ha nem jutsz be a maikűröshöz, láss neki otthon tanácsaink segítségével!

Az első lépés: Először kukorica- vagy bármilyen durvább szemcsés szappannal dörzsöld végig a kezeidet, hogy eltávolítsd vele a felső bőrréteget! Aztán vízzel öblítsd le és egy puha törölközővel töröld szárazra őket. A kirepedezett kezek fő oka ugyanis a nem teljesen szárazra törölt bőr.

A második lépés: Reszeld egyenletesre a körömvégeidet. Ha túlságosan töredezettek és repedezettek érdemes rövidebbre reszelni őket, hogy megerősödjenek, de használj puha, apró szemcsés körömreszelőt, mert a durva reszelés tönkre teheti a körömfelszínét és egyenetlenné válhat.

A harmadik lépés: Kend be a kezed mandulaolajjal, csavard be egy törölközővel, és pihentesd negyed órán át. Az olaj a felesleges hámréteget felpuhítja, és könnyen ledörzsölheted, de soha ne használj hámkéseket vagy ollót, mert azzal csak tönkre teszed a körömágyadat!

A negyedik lépés: Vigyél fel egy alapozó réteget minden körmödre és két percig hagyd száradni. Sok fajta alapozóréteg van, a legjobb, ha olyat választasz, ami ásványokkal és vitaminokkal táplálja őket, de megfelelő alapot is nyújt a következő réteg felviteléhez.

Az ötödik lépés: A köröm végeken, a körmök két széléről kezd el festeni a fehér réteget és végül, hagyd, hogy középen egyesüljenek. Várd meg, amíg teljesen megszáradnak.

A hatodik lépés: A végső lépés, hogy átlátszó réteggel bevond a körmeid, ha lehet, olyan lakkot válassz, aminek van egy halvány rózsaszín csillogása és ezt 10 percen át hagyd száradni. Ha pedig extra csillogást akarsz, akkor kenj rá még egy réteget!

Néhány extra tipp:

Növeld a kezed vérbőségét egy kis masszázzsal, még eredményesebb lehetsz, ha langyos víz alatt teszed ugyanezt.

A vegyszerek és a túl sok víz, ártalmasak a kezedre és repedezetté teszik a körmeid, ezért takarításnál, mosásnál és mosogatásnál használj kesztyűt, még akkor is, ha kényelmetlen.
Lefekvés előtt kend be a kezed Vazelinnel és húzz rá egy puha kesztyűt. Reggelre puhább lesz a kezed, mint a kisbabáké.

 

[forrás]

Szólj hozzá!

Amerikát fenyegeti a mexikói mutáns influenzavírus

2009. április 26. 08:57 - veni75


[origo]2009. 04. 25.

Egy eddig ismeretlen, emberről emberre terjedő mutáns influenzavírus fertőz Mexikóban és az Egyesült Államok déli részén. A sertésinfluenzából mutálódott vírus Mexikóban eddig 60 áldozatot szedett, az USA 8 beteget tart eddig nyilván. Mexikóban a járvány miatt bezárták az iskolákat és még a kézfogástól is óva intik az embereket, az USA járványügyi központja pedig országos méretű járványtól tart.


Mexikóban az emberek maszkot öltöttek az utcán

Hétmillió diák tanítását függesztették fel Mexikóvárosban és környékén, miután az országban terjedő sertésinfluenza-járvány miatt a be kellett zárni az oktatási intézményeket - írja a The New York Times. A közép-amerikai ország fővárosában nem nyitottak ki a múzeumok sem, és a járványtól tartó hatóságok azt javasolják az embereknek, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket, moziba, színházba se menjenek. Mexikóban az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO szerint március közepe óta 60 halálos áldozatot követelt az új, eddig ismeretlen vírus, de a megbetegedések száma a mexikói hatóságok szerint az ezret közelíti.



"Egy új influenzavírussal van dolgunk, amely járványt okozott, de még az irányításunk alatt van" - idézte Jose Angel Cordova mexikói egészségügyi minisztert a The New York Times. A miniszter azt mondta, hogy az országban felbukkant vírus a sertésinfluenza egy mutáns változata, amely egy bizonyos ponton átterjedt az emberekre.

Mexikó akciótervet készített a járvány megfékezésére: többek között arra kérik az embereket, hogy kerüljék a kézfogásos és puszilkodós üdvözlési formákat, és hogy aki bármilyen tünetet észrevesz magán, az ne is menjen dolgozni, hanem maradjon otthon. A kormány védőoltás-kampányokat is kezdett, a mexikóiak pedig megrohanták a patikákat, és maszkokkal takarják az arcukat az utcákon.

Már az Egyesült Államokban jár a vírus

A vírus közben megjelent az Egyesült Államok déli részén is, itt eddig nyolc megbetegedést regisztráltak, közülük egyik sem volt halálos. Az USA járványügyi központja (CDC) kiemelt figyelemmel vizsgálja a megbetegedéseket, a vírus szerintük az észak-amerikai és eurázsiai sertésinfluenza, az észak-amerikai madárinfluenza és az emberi influenza genetikai tulajdonságait ötvözi.

"Aggódunk" - idézte a The New York Times Dr. Richard Bessert, a CDC vezetőjét, aki hozzátette: nem tudják, hogy ez lesz-e a következő országos méretű járvány, de nagyon komolyan veszik az ügyet. "Még nem tartunk ott, hogy országos járványt jelentsünk be, jelenleg ott tartunk, hogy próbálunk többet megtudni a vírusról, arról, hogy hogyan terjed, és hogyan tudjuk kordában tartani" - mondta Bessert a BBC szerint. Az amerikai járványügyi központ a vírus tanulmányozására csoportokat küldött a betegség által elért Kalifornia és Texas államokba.

A vírus a központ vezetője szerint egymástól független pontokon ütötte fel a fejét San Antoniótól San Diegóig több helyen, bármilyen kézenfekvő kapcsolat nélkül. Az amerikai hatóságok épp ezért nem is próbálkoznak karanténnal, vagy a fertőzés körülhatárolásával, mert az csak akkor működik, ha a betegség egy kis területen koncentrálódik. A megbetegedések azt mutatják, hogy a sertésinfluenza új típusát olyanok is megkapják, akik nem érintkeztek disznókkal, tehát a betegség emberről emberre is képes terjedni.

Világméretű riasztáson gondolkodnak

Aggasztó jel, hogy a vírus Mexikóban nem a gyenge, idős embereket, és nem is a fiatal gyerekeket támadta meg, áldozatainak többsége életerős, egészséges felnőtt - állapította meg a WHO. Ez azért riasztó az egészségügyi szakértők számára, mert a hagyományos influenzafertőzés általában a 60 év feletti és a 3 év alatti korosztály számára szokott életveszélyes lenni, a középkorú felnőtteket pedig a nagy járványok vírusai szokták tizedelni, mint amilyen az 1918-as spanyolnátha-járvány volt.

A mexikói helyzetre való tekintettel a WHO szakértő bizottságot hív össze, és valószínűleg az influenza világjárvány veszélyére figyelmeztető riasztását hármasról négyes fokozatra emeli. Ez azt jelenti, hogy emberről emberre terjedő új vírust fedeztek fel: ezt a riasztási szintet még az utóbbi évek H5N1-es madárinfluenza-fertőzései sem ütötték meg.

Szólj hozzá!

Kereskedelmi forgalomba kerül a levegő-meghajtású autó

2009. április 25. 21:08 - veni75

 

Megjelenés előtt áll a világ első kereskedelmi forgalomba kerülő sűrített levegővel üzemelő autója, melyet az indiai óriáskonszern Tata gyárt, s a volt Forma-1-es mérnök Guy Négre cége fejlesztett ki.

 

 

A sűrített levegővel hajtott kocsik fejlesztésébe a kilencvenes évek hajnalán fogott bele a volt Forma-1-es fejlesztőmérnök Guy Négre, megalapítva a luxemburgi MDI céget, mely kizárólag az alternatív meghajtású járművekkel foglalkozik. 

Az Air Car sűrített levegőt használ motorja dugattyúinak mozgatására. 2008 augusztusában várhatóan hatezer Air Car indul útnak India útjain, mely a gyártó Tata szerint nem csak teljesen környezetkímélő, de praktikus és gazdaságos alternatívát is kínál majd a hagyományos négykerekűekkel szemben. A CityCat nevű modell például 110 kilométeres óránkénti sebességre képes, s egyetlen „tankolással” 200 kilométer megtételére alkalmas.

A tankolás néhány perc alatt letudható, ha van a környéken egy sűrített levegőt is kínáló töltőállomás. Egyetlen újratöltés négy-ötszáz forintból kijön. Ha pedig épp nincs a környéken sűrített levegőt áruló benzinkút, a kocsit egyszerűen áram alá kell helyezni, beépített kompresszora maximum négy óra alatt újratölti a járgányt.

A kutatók szerint a sűrített levegővel hajtott autó nem más, mint a villanyáram egy más formában történő tárolása, melyhez nem kell a drága, nehéz és sokszor mérgező anyagokat tartalmazó akkumulátor. Más szemszögből tekintve az Air Car egy elektromos autó elektromotor nélkül.

A kizárólag tiszta levegőt kipöfögő járművekről ezzel együtt sem állítható, hogy száz százalékban környezetkímélők, noha minden ma közlekedő robbanómotoros járműnél nagyságrendekkel zöldebbek. Az autók hajtásához szükséges levegősűrítéshez ugyanis szintén energia kell, melyet nagyrészt szén-dioxidot is kibocsátó erőművek állítanak elő, ráadásul Indiában a széntüzelésű erőművek a legelterjedtebbek, ez pedig a legtöbb széndioxidot kibocsátó erőműfajta.

A legjelentősebb légszennyező Egyesült Államokban egyelőre nem várható az Air Car megjelenése, a hatóságok szerint ugyanis a könnyűszerkezetű, üvegszálas elemekből összeragasztott konstrukció nem szerepel túl jól az törésteszteken – érdemes azonban megjegyezni, hogy ezek a járművek nem száguldoznak 110 kilométeres óránkénti sebességgel az autópályákon, lévén városi közlekedésre vannak optimalizálva. Más országok ellenben nyitottak a fejlesztésekre: Négre eddig tizenkét országgal írt alá szerződést köztük Németországgal, Izraellel és Dél-Afrikával.

Az Air Car fejlesztői már dolgoznak olyan hibrid verzió kidolgozásán, melyben a sűrített levegős motor mellett egy benzinnel üzemelő kompresszor is helyet kap, s ha a sűrített levegő kritikus szint süllyed, ez gondoskodik a levegő utánpótlásról. Négre szerint ezzel egyetlen tankolással átkelhetünk San Franciscóból New Yorkba, vagy Sydneyből Perth-be.

2007. május 29. 

 

 

Szólj hozzá!

IRINYI JÁNOS

2009. április 25. 15:01 - veni75


(1817 - 1895)

Nagylétán született, kémiai ismereteit a bécsi Politechnikumban szerezte. Egyik professzorának kísérlete kapcsán jött rá a zajtalan gyufa megoldásának gondolatára. Hosszú kísérletsorozat után, 1836-ban szabadalmaztatta a zajtalan és robbanásmentes gyufára vonatkozó újítását. A gyufa fejében a foszfort nem káliumkloráttal, hanem ólomdioxiddal keverte. Talál-mányát eladta egy gyufagyárosnak, a kapott összegbõl külföldre ment tanulmányútra. Berlinben a híres hohenheimi Mezõgazdasági Fõiskola hallgatója volt. Hazatérve megalapította Pesten az elsõ "gyújtófák gyárá"-t, mely a város több pontján mûködött. Sorra írta kémiai tárgyú cikkeit, és megjelent tankönyvének elsõ kötete: A vegytan elemei.

Az 1848 - 49-es szabadságharcban jelentõs politikai szerepet játszott, Kossuth õt bízta meg az ágyúöntés és puskaporgyártás irányításával, és megbízta az állami gyárak felügyeletével. A szabadságharc bukása után börtönbüntetésre ítélték. Szabadulása után visszavonult a politikai élettõl, tudományos munkásságának élt. A köztudatban csak a gyufával kapcsolatos tevékenysége ismert, pedig az új szemléletû kémia egyik legelsõ hazai terjesztõje volt, valamint jelentõs szerepet játszott a magyar kémiai szaknyelv kialakításában.

[forrás]

link

Szólj hozzá!

az egyik legjobb manga/anime sorozat

2009. április 24. 21:27 - veni75

 

 

 

 

 

 

A Death Note (デスノート?) egy mangasorozat, melynek írója Óba Cugumi, rajzolója pedig Obata Takesi. A mangából első fejezetének megjelenése után néhány évvel animesorozat is készült. A sorozat cselekménye Jagami Light, egy középiskolai diák tetteit követi nyomon, akinek birtokába kerül egy természetfeletti erővel rendelkező jegyzetfüzet, a „Halállista”, melyet a Rjúku nevű halálisten hagyott el a földi világban. A Halállista felruházza birtokosát azzal a hatalommal, hogy bárkit meggyilkolhasson akinek ismeri az arcát és a nevét leírja a füzetbe. Light a jegyzetfüzet segítségével egy olyan világot akar megteremteni és uralni, melyben nem létezik a gonosz, bármennyi emberéletbe is kerüljön az.

Tovább
Szólj hozzá!

death note

2009. április 24. 21:17 - veni75

********************************
*******************************

A Death Note (デスノート?) egy mangasorozat, melynek írója Óba Cugumi, rajzolója pedig Obata Takesi. A mangából első fejezetének megjelenése után néhány évvel animesorozat is készült. A sorozat cselekménye Jagami Light, egy középiskolai diák tetteit követi nyomon, akinek birtokába kerül egy természetfeletti erővel rendelkező jegyzetfüzet, a „Halállista”, melyet a Rjúku nevű halálisten hagyott el a földi világban. A Halállista felruházza birtokosát azzal a hatalommal, hogy bárkit meggyilkolhasson akinek ismeri az arcát és a nevét leírja a füzetbe. Light a jegyzetfüzet segítségével egy olyan világot akar megteremteni és uralni, melyben nem létezik a gonosz, bármennyi emberéletbe is kerüljön az.

Tovább
Szólj hozzá!

Death Note

2009. április 24. 21:09 - veni75


 Forrás

Story

Death Note デスノート
Death Note - A Halállista
Megjelenés: 2006
Hossz: 37 rész
Műfaj: akció, dráma, krimi, thriller,
pszichológiai, természetfeletti
Rendezte: Araki Tetsuro
Manga: Obata Takeshi,
Ohba Tsugumi
Dizájn: Kitao Masaru
Írta: Yonemura Shoji
Zene: Taniuchi Hideki,
Hirano Yoshihisa
Stúdió: Madhouse Studios
Hivatalos oldal

Az anime főszereplője Yagami Light (a mangaban Yagami Raito), egy jóképű, meglehetősen intelligens, ámde unatkozó japán diák, aki egy nap különös jegyzetfüzetre bukkan az iskola udvarán. Ez a Death Note, vagyis a Halállista, amely túlvilági eredetű, egy Ryuk nevezetű halálisten ejtette a Földre. Light felveszi a füzetet, és elolvassa a margójára írt használati útmutatót, mely szerint az az ember, akinek az arca ismeretében beleírják a nevét a füzetbe, meghal.
Light élete megváltozik, úgy érzi, kapott egy lehetőséget, hogy jobbá tegye a világot, ezért a tévében, interneten látott bűnözők neveivel kezdi megtölteni a füzet lapjait. A nemzetközi bűnüldöző szervezetek hamarosan felfigyelnek arra, hogy bűnözők százai halnak meg szívinfarktus következtében, ám az esetek példátlan kivitelezése miatt csupán sejteni merik, hogy valamiféle sorozatgyilkos áll a háttérben. Az interneten és a médiában rengeteg követője akad a titokzatos hősnek, akit Kira (a "killer", vagyis a gyilkos japánul kiejtve) néven ismer a világ.
A gyilkos kilétének kiderítésére és elfogására segítségül hívják a zseniális magánnyomozót, L-t, aki álnevek mögé rejtőzve, arcát vagy hangját a külvilágnak soha sem mutatva vett részt nemzetközileg körözött bűnözők elfogásában. L és Light között, noha sosem találkoztak vagy beszéltek, azonnal megindul egyfajta szellemi párharc, amelyben a vesztes fél egyben az életéről is lemondhat. Mindkét fél beleadja minden erejét a harcba, hol az egyik, hol a másik géniusz kerekedik fölül. A detektív végül merész lépésre szánja el magát: nevének eltitkolásával felfedi magát a gyanúsított, Light előtt, aki kénytelen barátságot színlelni (bár ez, mivel nagyon hasonlítanak egymásra, nem esik nehezére).
A szellemi sakkjátszmák még drámaibb fordulatot vesznek, amikor egy "második Kira" is megjelenik, s tevékenykedni kezd a médián keresztül – vagyis immár két halállista van a földön, halandó ember kezében…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Szólj hozzá!

Hullócsillagok jönnek szerda hajnalban

2009. április 21. 16:17 - veni75

Április 21-éről 22-ére, azaz keddről szerdára virradó éjszaka hullócsillagok láthatók hazánkban a közvilágítástól távolabbi helyszínekről. A Lyridák-meteorraj tagjai hajnalban tűnnek fel az égen, és szerencsés esetben óránként több mint egy tucat hullócsillag figyelhető meg.

 

 

A Lyridák-meteorraj egyike a legrégebben ismert meteoráramlatoknak. Legkorábbi feljegyzése i.e. 687-ből származik, amikor kínai megfigyelők feljegyezték a raj hullócsillagait - bár hivatalos felfedezése 1835-ben Dominique Arago francia csillagász nevéhez fűződik.

Később azonosították a meteorraj szülőégitestét, a 415 év keringési idejű Thatcher-üstököst. A kométa útja mentén, főleg pályájának a Naphoz közeli részén járva szórja szét a meteorraj szemcséit a világűrben. Ebbe a szemcsehalmazba fut bele bolygónk minden áprilisban, és a másodpercenként 49 kilométeres sebességgel haladó apró darabok felizzanak a légkörben, fényes tűzcsíkot rajzolva az égre.

Mivel a meteorok látszólag a Lyra (Lant) csillagkép irányából érkeznek, Lyridáknak nevezték el a rajt. A Lyridák maximuma minden év április 22-e környékén tapasztalható. A raj nem ad annyi hullócsillagot, mint a nyári Perseidák vagy az őszi Leonidák - de óránként így is több hullócsillagot láthatnak a türelmes megfigyelők, ha közvilágítástól mentes, a városoktól távoli helyekről kémlelik az égboltot.

A meteorok megfigyelése szabad szemmel végezhető, optikai segédeszköz nem kell hozzá. Bár napközben meleg már az idő, hajnalra erősen lehűlhet a levegő, érdemes tehát meleg ruházatban, esetleg hálózsákkal kiköltözni az ég alá, és türelmesen várni a meteorokat. (Olvassa el az aktuális időjáráselőrejelzést.) Helyezkedjünk el úgy fekve, hogy alátámasztott fejünk körülbelül 50-60 fokkal nézzen a horizont fölé, és ami a legfontosabb: legyünk türelmesek.

 

forrás:[origo]

 

 


 

----------------------------------------

 

Szent Lőrinc tüzes könnyei

Óangol egyházi naptárak az augusztusi tömeges csillaghullást „Szent Lőrinc tüzes könnyei”-nek nevezik. E bizonyára népies eredetű elnevezésben egyfelől évezredes megfigyelés tapasztalati tanulsága, másrészt pedig a nép fantáziájának hitregeképző ereje nyilvánul. A tapasztalati tanulság az, hogy az úgynevezett „hulló csillagok” száma az év bizonyos szakaiban jóval meghaladja az átlagot, amely egy-egy helyre nézve a mai, élesebb eszközökkel és éberebb figyelemmel dolgozó észlelés eredménye szerint, óránként nem igen emelkedik ötnél többre.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása